ponedeljek, 20.julij.2015 - 08:46

Vox populi: SDS je prvi na lestvici, a vlade ne bi mogel tvoriti. Levica še vedno prevladuje.

Razporeditev poslanskih mest glede na politično opcijo kaže, da imajo leve oziroma levosredinske stranke v Sloveniji še vedno izrazito politično podporo v primerjavi z desnimi strankami.

Opomba: Razporeditev poslanskih mest glede na politično opcijo je vezana na zadnjo raziskavo javnega mennja Vox populi (julij 2015).

razporeditev_poslancev_glede_na_politicno_opcijo_vox_populi_julij_2015_DK

Ankete javnega mnenja že nekaj mesecev kažejo primat SDS-a. Torej. Če bi bile državnozborske volitve, bi največ glasov prejela stranka SDS.

A to stranki SDS ni v uteho.

Resda je SDS prvi, a njegova prednost ni veliko večja od drugih strank, dodatno pa ima desna opcija veliko manj politične podpore kot leva in sredinsko-leva politična opcija.

V Sloveniji je potrebno vedeti to, da je v zadnjih letih prišlo do precejšnje razdelitve slovenske politične levice na več strank. Če smo prej imeli eno močno stranko, ki je predstavljala večino glasov na politični levici, je sedaj teh strank več.

Na zadnjih volitvah je na levici sicer postala izrazito močna stranka SMC, a to se je zgodilo zaradi volilnega rezultata, potrebno je pa gledati tudi na nek bazen volivcev v ozadju, kjer pa imajo tudi druge stranke levice kar močno podporo. Želimo povedati, da je stranka SMC mlada stranka in zaenkrat še ne moremo govoriti o bazenu zvestih volivcev te stranke, kot pri strankah, ki so starejše (recimo SD). Namreč. V zadnjih letih je na politični levici prišlo do precejšnjih turbulenc, najprej je bila močna stranka SD, potem se je vzdignila stranka Pozitivna Slovenija, ki je nato močno padla in po tem je praznino zapolnila stranka SMC (pa tudi Združena levica). Torej na levici je bilo veliko turbulence, a levi volivci so še vedno ostali zvesti levi politični opciji, le da drugim strankam. Pri novih strankah pa ni jasno, kakšen je dejansko bazen njihovih zvestih volivcev. Torej. Levica ni izgubila glasov, le bolj nestanovitna je, kar zadeva stranke na njej.

Če pogledamo zadnjo anketo Vox Populi in njene rezultate.

Če podamo rezultate:

SDS – 14,2 %, to je 22 poslanskih sedežev
SMC – 11,3 %, to je 18 poslanskih sedežev
SD – 9,5 %, to je 15 poslanskih sedežev
ZL – 9,5 %, to je 15 poslanskih sedežev
Desus – 5,7, %, to je 9 poslanskih sedežev
NSI – 5,3 %, to je 9 poslanskih sedežev
SLS – 1 %, to je 0 poslanskih sedežev

Seveda so to le sedanji rezultati, ki se lahko še zelo spremenijo do volitev.

A rezultati kažejo že nekaj časa očitno dejstvo.

Levica je politično bolj razklana kot politična desnica.

Na desnici imamo eno relativno veliko stranko (SDS) in druge manjše stranke (NSI, SLS), pri čemer ima samo NSI možnost vstopa v parlament po rezultatih ankete.

Levica in levi center pa imata nekoliko bolj razporejene glasove med volivci (SMC, SD, ZL in Desus).

Če pogledamo število poslancev, bi desnica prejela 22 + 9 poslancev, to je 31 poslancev.

Levica pa 18 + 15 + 15 + 9 = 57 poslancev.

Tudi če Združena levica ne bi želela v koalicijo s preostalimi strankami z levice, bi imela leva koalicija občutno večjo podporo, to je 42 glasov v primerjavi z desnico.

Skratka. V Sloveniji je še vedno močno izrazit levi politični pol. Poudarek na močno.

Če tokrat razliko predstavimo skozi poslanske sedeže. Imamo 31 desnih poslancev na eni strani in 57 levih (oziroma sredinsko levih) poslancev na drugi strani.

Če zadeve pogledamo s tega stališča, potem lahko vidimo, da zmagovitost stranke SDS le ni tako velika.

Preprosto so samo glasovi na levici bolj razporejeni (med več strank) kot na desnici.

To je pa le posledica večje razklanosti levega političnega telesa.

Skratka. Leva politična opcija ima v Sloveniji še vedno veliko večje možnosti za formiranje vlade in je samo od leve politične opcije odvisno, kakšna bo vlada v Republiki Sloveniji. Torej. Vse je odvisno, v kolikšni meri so politiki na levici sposobni sodelovati skupaj in sformirati vlado.

Desna politična opcija pa je kljub izraziti podpori eni politični stranki še vedno v inferiornem položaju v primerjavi z levo politično opcijo. Rezultat stranke SDS bolj kaže na večjo skoncentriranost volilnih glasov na politični desnici v primerjavi s politično levico, kot na kaj drugega.

Leva politična opcija ima torej v Sloveniji še vedno dejanski primat in je vse odvisno le od tega, koliko so leve stranke pripravljene sodelovati med seboj.

Leve politične stranke so lahko same sebi največje sovražnice, kar zadeva vprašanje vladavine leve politične opcije v državi.

Več kot očitno je namreč, da je levo in levosredinsko opredeljenih volivcev v državi občutno več kot desnih glasov, kar dokazuje tudi razporeditev poslanskih mandatov glede na rezultate zadnje javnomnenjske raziskave.

RTV Slovenija: Vox populi: Podpora vladi zrasla, na volitvah pa bi slavil SDS



Odgovorite