petek, 24.julij.2015 - 10:09

Amerika bo brcnila svojega zvestega pudlja, Veliko Britanijo, če ta ne ostane v Evropski uniji

Will USA change it’s pet dog? Americans don’t prefer British Poodles anymore. Now the French Buldogs and German Shepherds are more trendy.

Velika Britanija je bila vseskozi najbolj zanesljiv ameriški partner, sploh pri vprašanjih, povezanih z vojaškimi posegi po svetu. Zaradi konstantne britanske podpore ameriškim idejam in predlogom se je Velike Britanije celo navzel vzdevek ameriški pudelj.

A časi se spreminjajo. Ob vse večji globalizaciji so Združene države Amerike začele opažati, da Velika Britanija več ne igra pomembne vloge v svetovnem merilu.

Svojo vlogo naj bi po mnenju Američanov Velika Britanija izgubila predvsem zato, ker se vse bolj oddaljuje od Evropske unije, zaradi česar izgublja svojo moč odločanja v okviru Evropske unije.

ZDA opažajo, da je Velika Britanija prepustila glavno odločanje Nemčiji in Franciji, sama pa se vse bolj zapira v samozadostnost.

To je še podkrepila zavezanost Velike Britanije, da razpiše referendum o izstopu Velike Britanije iz EU.

ZDA so zato dale jasno opozorilo Veliki Britaniji, da ne počne ničesar, kar bi Veliko Britanijo oddaljilo od Evropske unije ali kar bi celo pripeljalo do izstopa Velike Britanije iz Evropske unije, saj bo v nasprotnem primeru Velika Britanija izgubila privilegiran položaj ameriškega pudlja v svetovnem merilu.

Barack Obama je Davidu Cameronu dal jasno vedeti, da če bo Velika Britanija izstopila iz EU, bo postala nepomemben igralec na svetovni sceni.

david_cameron_v_beli_hisi_z_barackom_obamo

Vir: Whitehouse.gov

Očitno je ameriška politika spremenila svoje afinitete glede svojih zaveznikov.

Tako je več ne privlačijo britanski pudlji, ampak se je začela nagibati k francoskim buldogom in še posebej nemškim ovčarjem.

Morda pa bi želela imeti kar vse tri na skupni vrvici.

Jutarnji list: OBAMA JASNO PORUČIO BRITANIJI ‘Izađete li iz Europske unije, postat ćete beznačajan igrač na svjetskoj sceni’



Odgovorite