četrtek, 6.avgust.2015 - 08:27

Slovenski analitiki pravijo, da Slovenija lahko Hrvatom zagreni življenje, če Hrvaška ne bo upoštevala arbitražnega sodišča

Bo Slovenija Hrvatom zagrenila življenje v EU?

Nekateri Slovenci bi želeli, da Slovenija Hrvaško vrže iz Evropske unije, če ta ne bo upoštevala arbitražnega sporazuma.

hrvaska_cuti_slovenijo_v_EU

Boštjan Udovič s fakultete za družbene vede je povedal, da bi Slovenija, če bo Hrvaška še vedno zavračala arbitražni sporazum, Hrvaški lahko začela greniti življenje. Življenje pa lahko zagreni tudi sami Evropski uniji.

Boštjan Udovič je povedal, da bi morala Slovenija Hrvaški povedati, da je bilo sprejetje arbitražnega sporazuma eden glavnih pogojev Slovenije, zaradi katere je ta ratificirala pristopno pogodbo Hrvaške k EU.

Če bi Hrvatje delali težave, bi lahko Slovenija celo razveljavila ratifikacijo pristopne pogodbe Hrvaške z EU, ki jo je ratificiral slovenski parlament. Kot argument za razveljavitev ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe k EU bi Slovenija navedla kršenje določil te pogodbe.

Po mnenju Boštjana Udoviča bi tako Slovenija zavzela stališče, da Hrvaška ni več članica EU.

Na zasedanju sveta Evropske unije bi tako lahko slovenski minister zahteval, da se hrvaškega ministra odstrani s seje, saj da Hrvaška ni (več) članica Evropske unije.

To bi slovenski predstavniki lahko ponavljali na vseh sejah sej Evropske unije in tako grenili življenje Hrvaški, pa tudi Evropski uniji.

Boštjan Udovič sicer pravi, da je verjetnost za kaj takšnega majhna (saj so slovenski politiki preveč šibkega karakterja, da bi tega šli).

Je pa Boštjan Udovič povedal, da bi lahko Slovenija delala probleme Hrvaške pri njene vstopu v Schengensko območje.

Slovenija bi preprosto Hrvaško lahko prisilila k spoštovanju arbitražnega sporazuma, če ta želi priti v Schengensko območje, kot je Hrvaško prisilila, da sprejme arbitražni sporazum, če ta hoče priti v Evropsko unijo.

Tako bi Slovenija vseskozi blokirala vstop Hrvaške v Schengensko območje, dokler ta ponovno ne začne upoštevati arbitražnega sporazuma.

Sicer so slovenski analitiki mnenja, da bi se morala Slovenija v odnosu do Hrvaške vesti bolj samozavestno in pokazati zobe.

24ur.com: Analitiki: Hrvatom lahko zagrenimo življenje



Odgovorite