četrtek, 6.avgust.2015 - 21:20

Karl Erjavec ne rabi odstopiti s položaja, če noče. Koalicija mora biti pragmatična, če hoče obstati.

Karl Erjavec naj ostane. Njegov odstop bi namreč uničil koalicijo. Naj si nihče ne dela utvar, da se to ne bi zgodilo. V konkretnem primeru je potreben pragmatizem, za katerega upamo, da ga Miro Cerar in njegova stranka imata.

Karl_Erjavec_MZZ

Že ob začetku afere Pirangate smo tako Miru Cerarju kot Ministrstvu za zunanje zadeve, to je Karlu Erjavcu, po Twitterju rekli, da naj Erjavec zaradi afere ne odstopi, že zato, ker se stvari z odstopi ne rešujejo vedno, in pa zato, ker je Desus zelo pomembna stranka v koaliciji in je potrebno razmišljati pragmatično, saj odstop predsednika druge najmočnejše stranke v koaliciji lahko dolgoročno pomeni razpad vlade.

Slovenija se je sicer znašla v neprijetni situaciji zaradi afere Pirangate. Glavni krivec za afero je bil gobezdavi prvi arbiter, katerega je postavila oziroma predlagala Slovenija, Jernej Sekolec.

Torej. On je tisti, ki je bil najbolj kriv za afero, zato ker je bil preveč zaupljiv in se je premalo zavedal, da bi ga lahko prisluškovali.

Erjavec za afero ni kriv.

Bi pa želeli povedati eno stvar.

Dejstvo je, da nekateri želijo izkoristiti afero za povzročitev odstopa Karla Erjavca s funkcije, ker zelo dobro vedo, da bi to lahko na dolgi rok ošibilo obstoječo koalicijo.

To počne predvsem stranka SDS, katere glavni cilj je, da vlada Mira Cerarja čim prej pade in da pride do predčasnih volitev, SDS pa pričakuje, da bo na njih zmagala in prevzela oblast.

Torej. Nekaterim je cilj odslovitev Karla Erjavca, ki bi hočeš nočeš vodila v probleme v koaliciji.

Tudi če sedaj nekateri rečejo, saj ne bo nič, tudi če Karl Erjavec gre, to ni res.

Z odstopom Karla Erjavca bi se vlada začela rušiti, ker bi prišlo do nezaupanja v sami koaliciji.

Preprosto se ministrov, ki so predsedniki koalicijskih strank, ne ruši.

To je pragmatizem, ki je potreben za ohranitev koalicije.

Tudi če v končni fazi reševanje problema pred tem konkretnim arbitražnim sodiščem pade, čeprav še ni nujno, da bo do tega tudi prišlo, a je možno, se ne bo zgodilo nič katastrofalnega.

Zadeve se bodo pač vrnile v prvotno stanje.

Katastrofa se je zgodila s tem, ko se je slovenski arbiter tako nonšalantno pogovarjal s Simono Drenik. Tu je bila težava in tudi odstopa teh dveh oseb sta bila čisto upravičena.

Odstop Karla Erjavca pa ni upravičen in ni niti pameten.

Naj povemo še nekaj. Nekateri slovenski novinarji trdijo, da se je Karlu Erjavcu zmešalo in je izgubil stik z realnostjo, ker je na vprašanje o odstopu novega arbitra Ronnya Abrahama odgovoril, da je stranka Desus zadovoljna, ker so upokojenci, katerih pokojnine so manjše od 750 evrov, dobili regres. Nič se mu ni utrgalo, ampak Erjavec je s tem dal jasno vedeti, da je cilj stranke Desus v vladi predvsem dobrobit upokojencev.

Sami Erjavca ne bi zamenjali, še posebej zaradi tega, ker zelo pametno vzdržuje pozitivne odnose z Rusijo, kar sicer nekateri želijo kritizirati, kot da je to nekaj slabega.

Erjavec je čisto primeren zunanji minister, Slovenci pa se lahko glede težav z arbitražnim sporazumom oziroma arbitražnim sodiščem zahvalijo predvsem neprofesionalnosti osebe, ki je bila izbrana za arbitra. Pa niti ni bil kriv tisti, ki ga je izbral.

Tudi odstop Francoza Ronnya Abrahama kot “slovenskega” arbitra se ne more šteti kot Erjavčev poraz. Pač se je zgodil. Očitno so diplomatski pritiski precej močni v tem primeru, tudi pritiski Hrvaške.

Ampak spet se moramo vrniti k temu, kdo je kriv za vse skupaj.

Krivi so nekateri Slovenci na položajih, ki so bili mastno plačani za delo, ki so ga opravljali, pa so bili neodgovorno gobezdavi in so se zato ujeli v prisluhe.

Na Karlu Ejravcu samem je sicer, da se odloči o tem, ali bo odstopil ali ne. Vendar sami ne vidimo razlogov za njegov odstop. Če se pa bo to zgodilo, potem pa menimo, da to ne bo brez posledic na trenutno koalicijo.

Dejstvo je, da je mesto Karla Erjavca veliko bolj zasidrano kot mesto kakšnega drugega ministra v vladi Mira Cerarja. Tu se gre za vladno kombinatoriko.

Koalicija ne more obstajati, če predsedniki koalicijskih strank ne uživajo ugleda znotraj vrha koalicije. To je dejstvo. Desus je premočna stranka v koaliciji, da bi se lahko z njo igralo kar tako, ne glede na to, kaj si nekateri mislijo o Karlu Erjavcu.

Vedeti je potrebno, da Karl Erjavec ni zakuhal tega šmorna in zato ni potrebe, da odstopi.

Če pa v SMC mislijo drugače in se bodo po novem zavzemali za podporo odstopu Karla Erjavca, potem pa naj se ne čudijo, ko bo čez čas obstoječa vlada propadla.

Po našem mnenju bi morala Slovenija vprašanje arbitraže povzdigniti na raven vlade in tako bi dobili vsi možnost, da nadzorujejo delo zunanjega ministrstva in mu tudi olajšajo delo.

S pogromom nad Karlom Erjavcem pa si bodo naredili le škodo. Karl Erjavec je vendarle predsednik druge najmočnejše koalicijske stranke.

Skratka. Afera Pirangate ni nekaj, na čemer bi moral pasti Karl Erjavec. Še več. Slovenija bi s tem samo pokazala, da je ranljiva, da je neenotna in da je čisto razglašena, pa tudi to, da je “kriva”.

Ravno zato je dosti boljše, da Karl Erjavec ostane.

Ne sme se zgoditi, da zgolj on postane grešni kozel za celotno afero Pirangate.

Krivda je v tem primeru še kako deljena in tega se je potrebno zavedati.

Če odštejemo afero Pirangate, lahko rečemo, da je Karl Erjavec čisto v redu zunanji minister.

Še posebej se to kaže v tem, da ni nek poltron in je sposoben braniti interes Slovenije tudi, če se drugi s tem ne strinjajo. Govorimo predvsem o primeru vzdrževanja stikov z Rusijo.

Čeprav to nekateri štejejo kot minus, sami to štejemo kot velik plus.

Pri Erjavcu nas je sicer zmotila samo ena njegova izjava in sicer ko je rekel, da če pa vodja opozicije Janez Janša meni, da bi moral odstopiti, potem bi pa bilo to mnenje vredno upoštevati (oziroma ga vzeti v ozir).

S tem se je Karl Erjavec odzval na besede Janeza Janše ob samem izbruhu afere Pirangate, ko je ta povedal, da bi moral Karl Erjavec odstopiti zaradi afere.

Nas osebno mnenje Janeza Janše ne bi preveč zanimalo, vsaj ne, dokler ni na oblasti.

Samo eno bomo rekli. Če bi se koalicija pustila, da jo ošibi opozicija, potem je takšna koalicija nesposobna.

Dejansko se bo na primeru Karla Erjavca pokazalo, kako močna je vladajoča koalicija in kako pametna je.

Še enkrat. Namesto, da se napada Karla Erjavca, bi bilo boljše, da se celotna koalicija združeno loti vprašanja arbitražnega sporazuma (arbitražnega sodišča) in problemov v zvezi s tem, ne pa da se loteva napadov na Karla Erjavca z željo, da se ga žrtvuje kot grešnega kozla.

Koalicija bo moč pokazala v slogi ne pa v tem, da nekoga prikaže kot grešnega kozla, česar je Slovenija sicer zelo vajena početi.

Z odstopom se ne reši vsega. Vsi problemi bi ostali tudi z odstopom Karla Erjavca in to problemi, katerih ni sproduciral Karl Erjavec.

Ne more se ministrov menjavati kot nogavice. To je neresno.

Če bo Slovenija odstranila Karla Erjavca, pa bo dodatno izgubila človeka, ki zna uveljavljati slovenski interes tudi v odnosu do Rusije. In tu sami vidimo veličino karakterja Karla Erjavca. Karl Ejravec je torej človek, ki vzdržuje slovensko – rusko prijateljstvo ne glede na to, da zahod tega ne odobrava. Tu gre za dostojanstveno držo.

Sami smo torej za ohranitev Karla Erjavca na položaju ministra za zunanje zadeve, sploh v primeru, če želijo vladne stranke ohraniti koalicijo.

Naj se nekateri ne zavajajo z dejstvom, da odstranitev Karla Erjavca ne bi imela posledic na koalicijo. Posledice bi bile in to velike. Karl Erjavec ni kar nekdo, ampak je predsednik druge najmočnejše stranke v koaliciji in še dodatno sploh ni slab minister za zunanje zadeve.

Čisto v redu je.

Na Sloveniji je sedaj edino to, da najde novega arbitra, Slovenca, ki bo imel malo večji občutek odgovornosti, kot ga je imel tujec, in potem se mora samo gledati, kaj se bo na koncu zgodilo, ali bo arbitražno sodišče obstalo ali ne.

Vse drugo, tudi pozive k odstopu Karla Erjavca, pa je potrebno zavreči kot balast in politično dramatiziranje.

Seveda pa je potrebno zbrati moč in to vse prenesti. Upamo, da je Karl Erjavec dovolj močan, da bo to prenesel, vladajoča koalicija pa dovolj pametna, da ga bo podpirala, ne pa da ga bo tudi sama spodkopavala. Potrebno je biti pragmatičen in potrebno je znati premostiti tudi težje čase, ne pa dovoliti razpada koalicije takoj, ko se pojavi kakšen večji problem.

Pozareport: Cerar res ne bo mogel več dolgo pokrivati Erjavca. Novinarji: Erjavcu se je dokončno zrolalo.



Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Očitno je še ena stvar, zaradi katere so jezni predvsem slovenski poslanci, ta, da se morajo zaradi zapletov z arbitražnim sodiščem vračati z doigo pričakovanih dopustov. Namesto, da bi plavali v (pretežno hrvaškem) morju, bodo morali sedeti v slovenskem parlamentu.

    Sicer se je Miro Cerar malo razjezil na Karla Erjavca, ker je ta trenutno na dopustu, čeprav so se stvari z arbitražnim sodiščem zakomplicirale. Zato je Cerar Erjavcu povedal, da mora takoj priti nazaj z dopusta. Karl Erjavec sicer prav tako dopustuje na Hrvaškem. In sicer bojda dopustuje nekje v hrvaški Istri.

    Slovenske novice: Hrvaška požrla dopuste – FOTO: Cerar ne bo več toleriral Erjavca, poslancem pokvarjen dopust

  2. admin pravi:

    Zanimivost.

    Slovenski novinarji so izbezljali zanimivo in kar nekoliko bizarno informacijo, da ima slovenski minister Karl Erjavec na Hrvaškem soimenjakinjo.

    Gre za mladinsko košarkarsko reprezentanko Hrvaške, ki se imenuje Karla Erjavec.

    Hrvaška Karla Erjavec je bila v Sloveniji ravno v času, ko je bil slovenski Karl Erjavec na dospustu na Hrvaškem, sedaj ko se je vrnil domov, pa sta trenutno oba v Sloveniji.

    Slovenske novice: Noro! Karla Erjavec v hrvaški košarkarski reprezentanci

  3. admin pravi:

    Karl Erjavec je na novinarski konferenci pojasnil tudi to, zakaj novinarjem (ki so ga spraševali o odstopu Ronnya Abrahama) ni odgovoril in jim je omenil le glavni cilj stranke Desus v vladni koaliciji, zaradi česar so nekateri novinarji rekli, da se mu je zmešalo.

    Karl Erjavec je rekel, da je bil dogovorjen s predsednikom vlade, da odgovore v zvezi z arbitražnim postopkom daje le kabinet predsednika vlade, sam pa se je tega dogovora tudi držal. Potrebno je dodati tudi to, da je bil v tem času Karl Erjavec na dopustu in je bilo res najboljše, da ne odgovarja na vprašanja novinarjev o službenih zadevah takrat, ko je na dopustu.

    Ko se je (izredno) vrnil z dopusta, pa je Karl Erjavec na novinarski konferenci odgovoril na vsa vprašanja novinarjev.

    24ur.com: Erjavec: Kaj imam jaz z odstopom Ronnya Abrahama?
    RTV Slovenija: Erjavec: Hrvaški odstop ne pomeni konca arbitraže

Odgovorite