sreda, 19.avgust.2015 - 16:52

Hrvaški Rdeči križ se pripravlja na val beguncev iz Srbije. Kaj pa Slovenija?

Zaradi tega, ker bodo Madžari z ograjo zaprli mejo s Srbijo in nanjo še dodatno postavili več tisoč mejnih policistov za preprečevanje prehoda skozi mejo, se bo begunski val iz Srbije verjetno preusmeril proti Hrvaški in nato še proti Sloveniji in Italiji. Hrvaška se že pripravlja na povečano količino beguncev. Kaj pa Slovenija?

preusmeritev_poti_beguncev_DK

Opomba: Zgornji zemljevid smo naredili pod predpostavko, da se bodo begunci iz Slovenije podali v Italijo in ne v Avstrijo, ki je prav tako postala stroga pri sprejemanju novih beguncev kot Madžarska. Če bodo begunci iz Slovenije zahajali v večjem številu tudi v Avstrijo, bomo to ustrezno nakazali, zaenkrat pa naj zemljevid ostane takšen, kot je prikazan zgoraj.

Kot smo že poročali tukaj, je srbski zunanji minister Ivica Dačič povedal, da bodo v primeru, da Madžarska zapre mejo s Srbijo, begunce preusmerili proti Hrvaški in Bolgariji.

Kot je znano, Madžarska z veliko hitrostjo gradi nove in nove kilometre ograje z bodečo žico na meji s Srbijo. Še več. Madžari so sprejeli tudi poseben načrt, po katerem bodo poleg ograje na mejo s Srbijo razporedili več tisoč mejnih policistov in tako še dodatno preprečili prehod beguncev čez mejo.

Zato postaja vse bolj realna bojazen, da se bo begunski val iz Srbije premaknil na Hrvaško.

Doslej sicer prek Hrvaške ni šlo veliko beguncev. Ujeli so jih le nekaj več kot 100 v celotnem letu.

Hrvaški Rdeči križ se že pripravlja na prihod tisočerih beguncev, a ti niso namenjeni v Hrvaško, ampak naprej na zahod Evrope.

Zato lahko pričakujemo, da bodo begunci šli naprej proti Sloveniji do meje z Italijo.

Zato se postavlja vprašanje, ali ima tudi Slovenija že pripravljen kakšen načrt, kako oskrbeti begunce, ki gredo skozi njeno državo, in kako jih preusmeriti naprej proti Italiji ali celo Avstriji.

Če bo Madžarska uspešno zaprla svoje meje, saj bo sedaj poleg ograje na mejo namestila tudi številne mejne policiste, je v kratkem za pričakovati, da bo pot beguncev res preusmerjena. Če bo pot beguncev preusmerjena proti Hrvaški, potem lahko pričakujemo, da bodo begunci svojo pot nadaljevali tudi proti Sloveniji.

Sicer je vprašanje, kam v Slovenijo bodo begunci šli, proti Prekmurju in Štajerski, proti Dolenjski ali proti Primorski.

Najverjetneje bodo šli begunci predvsem proti Italiji, saj je že sedaj v Trstu zaznati veliko količino beguncev, predvsem iz Afganistana in Pakistana, ki so prišli v Evropo po vzhodni, torej balkanski poti. Proti Avstriji bodo begunci verjetno šli težje, ker so Avstrijci prav tako pokazali zobe, kar zadeva sprejem beguncev. To, ali bodo šli begunci iz Slovenije v Avstrijo (v večjem obsegu) bo torej potrebno še videti. Zaenkrat smo mnenja, da gredo rajši v Italijo. Sicer je Avstrija še do pred kratkim sprejemala precej beguncev (iz Madžarske), a je zaradi preobremenitve z njimi začela le te zavračati, tako da več ni tako “prijazna” z njimi, kot je bila še pred časom. Zato smo mnenja, da Avstrija ne bo tako zaželena za begunce, ko ti enkrat pridejo v Slovenijo, ampak bodo ti raje ubrali pot v Italijo (in nato naprej na zahod, kamor si tudi želijo priti).

Zanimivo bo spremljati pot beguncev tudi v prihodnje.

Jutarnji list: DAČIĆ O MIGRANTIMA U SRBIJI ‘Nećemo graditi ni zid ni kampove. Kada Mađari završe svoj zid, azilanti će se ionako preusmjeriti na Hrvatsku’

BBC: Hungary sends police to deter migrants on Serbia border

RTV Slovenija: V Trstu vse več beguncev



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Na Dossier korupcija smo tukaj že rekli, da bi lahko begunci v primeru popolnega zaprta madžarsko-srbske meje s strani Madžarov naredili le lok okoli madžarsko-srbske meje čez Hrvaško, ampak ni pa nujno, da bo to res tako.

    O tem, kar smo pisali na Dossier korupcja že prej sedaj piše Jutarnji list, ki kot novo ruto beguncev omenja ravno ta lok skozi Hrvaško spet v Madžarsko.

    Jutarnji list: VELIKI VAL IMIGRANATA PRED HRVATSKOM GRANICOM: 70.000 izbjeglica iz Srbije najbrže može ući u Schengen kroz Baranju

    Jutarnji list: Skica morebitnega prehoda beguncev iz Srbije skozi Hrvaško nazaj v Madžarsko.

    Madžari bi namreč izpadli kot totalni osli, če bi zaprli mejo s Srbijo in za to zapravili določena finančna sredstva, potem pa bi begunci šli enostavno čez hrvaško-madžarsko mejo.

    Za pričakovati je, da bi Madžari v tem primeru naredili vse, da zaprejo tudi hrvaško-madžarsko mejo, ki pa je dosti večja od madžarsko-srbske meje.

    No. Če bi se to, da bi begunci naredili le lok skozi Hrvaško nazaj v Madžarsko in se tako izognili popolnoma zaprti madžarsko-srbski meji (razen na mejnih prehodih seveda), bi to pomenilo dobro za Slovenijo, saj bi se tako begunska pot spet izognila Sloveniji in Slovenija ne bi imela težav z begunci.

    Seveda je potrebno še videti, kaj se bo res zgodilo, saj so begunske poti nepredvidljive, begunci se namreč obnašajo po načelu najmanjšega odpora (kot voda), pač gredo tam, kjer lahko.

  2. admin pravi:

    Naj podamo opombo.

    Avstrija je svoj čas dejansko postala stroga do beguncev, a dogodek s tovornjakom, v katerem je umrlo 71 beguncev in pritisk na avstrijsko oblast, ki je sledil temu dogodku, je povzročil spremembe. Avstrija ni več država, ki bi delala beguncem težave, zato je mogoče, da bodo begunci na poti do Nemčije izbrali Avstrijo tudi v primeru, da morajo iti čez Slovenijo zaradi zaprtih madžarskih meja.

    Tako je mogoče pričakovati, da bodo begunci šli prek Slovenije v Avstrijo in ne več nujno čez Italijo.

    Begunci sicer povečini želijo v Nemčijo.

    Madžarska bo poostrila nadzor nad mejo v torek, 15.9.2015.

Odgovorite