petek, 21.avgust.2015 - 16:26

IZREDNE RAZMERE: Begunci so Makedonce napadli z noži. Predlagamo posebne vlake za begunce, ki bi šli iz Grčije prek Makedonije direktno v Srbijo

Na mejnem področju med Grčijo in Makedonijo je prišlo do napetosti med Makedonci in begunci. Makedonski specialci so zaradi napetih razmer vrgli solzivec oziroma šok bombe, begunci pa so jih nato napadli z noži. Eden od makedonskih policistov je zaklan.

arabski_noz

Makedonija je zaradi vse večjega priliva beguncev vanjo skozi Grčijo zaprla mejo z Grčijo, kar je pripeljalo do nabiranja beguncev na grško-makedonski meji.

Makedonija je razglasila izredne razmere in na mejo poslala specialne enote in vojsko. Makedonske enote so zato, ker so begunci vse bolj pritiskali nanje, odvrgli solzivec oziroma šok bomne, begunci pa so odgovorili z noži, s katerimi so napadli Makedonce. Eden od policistov je utrpel vbodne rade zaradi napada z nožem.

Begunci pravijo, da Makedonijo smatrajo le kot tranzitno državo in da ne bodo ostali v Makedoniji in jemali njihovih delovnih mest. Dodali so, da so namenjeni v Nemčijo, na Švedsko, v Norveško in Belgijo, čez Makedonijo pa želijo le iti mimo in nič drugega.

Makedonski premier Gruevski je povedal, da je Makedonija poslala na mejo z Grčijo vojsko zato, da omogoči lažjo pot beguncem skozi državo.

Očitno je, da bo Makedonija morala res čim prej vzpostaviti koridorje, skozi katere bodo begunci šli čez državo do Srbije in nato naprej proti Zahodu.

Sicer smo sedaj že nekdanjemu premierju Alexisu Ciprasu včeraj prek Twitterja sporočili, da bi lahko Grčija iz katere prihajajo begunci v Makedonijo, le tej posodila vagone, da bi ta lahko lažje prevažala begunce do Srbije.

Naš poziv Aleksisu Ciprasu

poziv_Dossier_korupcija_Aleksisu_Ciprasu

Upamo, da bodo grške oblasti Makedoniji pomagale pri tem, saj se mora Grčija zavedati, da bodo begunci, v kolikor jih Makedonija ne bo zmogla dovolj hitro prevažati naprej, ostajali v Grčiji.

Torej. Grčiji je v interesu, da pomaga Makedoniji pri prevozu beguncev.

Še najboljše bi bilo, da bi sama Grčija organizirala posebne vlake, na katere bi begunci šli že v Grčiji in ki bi se vozili vse do Srbije, Grčija, Makedonija in Srbija pa bi sprejele neko tristransko pogodbo ali vsaj ustni dogovor, prek katerega bi se obvezale, da ne bodo delale težav pri prevozu beguncev iz Grčije v Srbijo.

Tako bi se razbremenilo Makedonijo, ki postaja ozko grlo balkanske begunske poti.

Skratka. Cipras, ali kdorkoli že (po njegovem odstopu), bi moral pomagati Makedoniji z vagoni ali še boljše s posebnimi linijami grških vlakov, ki bi begunce prevažali direktno v Srbijo.

Jutarnji list: FOTO: MAKEDONIJA PROGLASILA IZVANREDNO STANJE Zbog enormnog izbjegličkog vala raspoređuje se vojska

Večernje novosti: Đevđelija: Makedonska policija suzavcem rasteruje izbeglice, povređeno osmoro migarnata (VIDEO)



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    O burnih razmerah v Makedoniji so pisali tudi slovenski mediji. Slovenijo sicer begunska problematika zelo zanima, saj se boji, da bi se begunska pot lahko preusmerila tudi prek njenega teritorija (kar zaenkrat sicer ne kaže, a možno je tudi to, sploh če bo otežena pot beguncev skozi Madžarsko).

    RTV Slovenija: Foto: Na meji z Makedonijo zaboden policist in ranjen otrok
    24ur.com: VIDEO in FOTO: ‘Makedonske oblasti se odzivajo, kot da se spopadajo z izgredniki, ne z begunci’

  2. admin pravi:

    Znane so podrobnosti napada makedonskega policista. In sicer je begunec policista zabodel takrat, ko so makedonski policisti pregledfovali dokumente beguncev.

    Nek begunec je med pregledom dokumentov kar naenkrat potegnil nož in policista zabodel v trebuh. Policist se je zaradi tega zgrudil po tleh. Policista so odpeljali v bolnišnico. Ali je preživel napad z nožem, še ni znano.

  3. admin pravi:

    Naša ideja glede beguncev se izvaja v sicer nekoliko drugačni obliki.

    In sicer.

    Begunce ne prevažajo s posebnimi vlaki iz Grčije v Srbijo, prevažajo pa jih s posebnimi vlaki iz Makedonije v Srbijo.

    Makedonija je namreč organizirala pet posebnih linij izključno za prevoz beguncev iz Makedonije v Srbijo.

    Torej. Begunce se bo sedaj organizirano prevažalo v Srbijo.

    Za logistiko z begunci sicer skrbijo srbske sile, ki skrbijo za to, da prevoz beguncev poteka nemoteno in se več ne ponavljajo scene, ko so se begunci pretepali med seboj, da bi dobili mesto v vlaku za Srbijo.

    Veseli smo, ker sedaj Makedonija počne tisto, kar smo predlagali tudi sami.

    Makedonija je dodatno odprla svoje meje in beguncem omogoča prosto pot skozi njeno ozemllje.

    Makedonci so očitno uvideli, da se to mora storiti, sicer bi se na meji nabiralo vedno več beguncev, zaradi česar bi razmere tam postajale vse bplj nevzdržne, povečevala pa bi se tudi nevarnost za nasilje. Tako pa je Makedonija omogočila organiziran prehod beguncev skozi njeno ozemlje v Srbijo.

    To je lepo slišati.

    Te nove linije vlakov za begunce bodo verjetno omogočile to, da se na makedonskih tleh begunci čim manj zadržujejo. To bo dobro zanje in za Makedonijo, ki bo tako imela večjo varnost na svojem teritoriju.

    Makodenija bo nadelu svojega ozemlja med grško-makedonsko mejo in mestom Gevgelija odprla tudi začasni sprejemni center za begunce in tako omogočila malo bolj organizirano ravnanje z begunci, kot je bilo doslej.

    Prav veseli smo zaradi tega. Predvsem zaradi tega, ker je naš predlog naletel na plodna in je tako resnično prišlo do nekega bolj humanega in manj nasilnega pretoka beguncev na zahod Evrope.

    Ne smemo pozabiti niti dejstva, da smo sami tudi Sloveniji že pred nemiri v Makedoniji, da Slovenija premisli o organiziranju javnih prevozov za begunce, v kolikor bo to potrebno.

    Preberite si naš članek:

    Dossier korupcija: Slovenci veseli, ker noben begunec noče k njim. Če jih bo več, naj Slovenija organizira javne prevoze beguncev.

    Seveda ta naš nasvet za Slovenijo še vedno velja, pa tudi za vse druge države, ki se že soočajo z begunsko krizo.

    V celotno zgodbo bi se morali bolj vplesti tudi Združeni narodi, ki bi morali Makedoniji dati sredstva za njeno oskrbo beguncev na njihovi poti, tako kot je to storila Evropska unija, ki je pomagala Grčiji in Italiji z denarnimi sredstvi. Skratka. Pomagati je potrebno vsem državam na begunski poti, vsaj tistim, ki so najbolj obremenejene in pomoč zahtevajo.

Odgovorite