nedelja, 23.avgust.2015 - 14:30

MIGRANT-EXPRESS: Vzpostaviti je potrebno železniško pot beguncev na relaciji Grčija – Makedonija – Srbija – Madžarska – Avstrija – Nemčija

ZAŽIVETI BI MORALA POTNIŠKA LINIJA MIGRANT-EXPRESS (MIGRANT EKSPRES)

Države na balkanski poti beguncev naj organizirajo posebne potniške linije na železnicah, ki bi bile namenjene prevozu beguncev iz Grčije v Nemčijo.

Potniške linije bi morale potekati na relaciji Grčija – Makedonija – Srbija – Madžarska – Avstrija. Nato bi begunci na avstrijsko-nemški meji vstopili v Nemčijo, ki bi jih oskrbela.

balkanska_pot_beguncev_v_evropo_DK

Razmere v Makedoniji so pokazale, da se očitno vala beguncev ne da zaustaviti. Vsak poskus zaustavitve namreč sproži nemire in nevarne situacije, dodatno pa se v svet prenašajo informacije o nečloveškosti držav, ki ovirajo begunce na njihovi poti na ciljno destinacijo.

Ravno zaradi tega je najboljše, da vse države na balkanski poti beguncev opravijo svoj del posla transporta beguncev skozi njihovo ozemlje.

Vse države naj se organizirajo in logistično povežejo med seboj ter uvedejo posebne linije potniških vlakov za prevoz beguncev do želene destinacije.

Tako bi se morale Grčija, Makedonija, Srbija, Madžarska in Avstrija povezati in omogočiti prevoz beguncev iz Turčije v Nemčijo.

Vsaka država bi imela posebne potniške linije za begunce, ki bi šle po takšnem terminu, ki bi bil kompatibilen s terminom prevoza beguncev v sosednjih državah. Tako bi se ustvarila neka povezana pot potniških vlakov, ki bi begunce kar najhitreje prepeljala do Nemčije (in nato od Nemčije tudi naprej, če so kakšni begunci namenjeni še kam drugam, recimo v Švedsko).

Sami vidimo pri vsem tem problem zlasti pri Viktorju Orbanu, ki je zaprl madžarsko-srbsko mejo za begunce.

Viktor Orban se obnaša neumno. Za Madžarsko bi bilo boljše, da prepusti begunce čez, kot da dela probleme. Če bi se sprostila pot beguncev v Nemčijo, bi vse tranzitne države imele z begunci veliko manj težav, kot jih imajo sedaj.

Viktor_Orban_Wikipedia

Ampak ok. Meja med Srbijo in Madžarsko je ograjena, a vlaki lahko čez mejo še vedno gredo, le madžarske oblasti bi jih morale čez njo spustiti.

Sami predlagamo državam Grčiji, Makedoniji, Srbiji, Madžarski in Avstriji, da se sestanejo in dosežejo sporazum o koordiniranem prevozu beguncev do Nemčije prek železnice.

Tako bi se Evropa najbolj enostavno rešila problema beguncev in v svet več ne bi prihajale slike o premraženih in obupanih beguncih.

Skratka. Dobro bi bilo, da države na poti beguncev organizirajo učinkovit prevoz le teh in se medsebojno koordinirajo, Nemčija pa bi morala malo več storiti za sprejem vseh teh beguncev.

Nemčija se je sama odločila, da bo poskrbela za problem beguncev in zatorej, če ta država to želi, bo to možnost tudi dobila (poleg nje pa še nekatere druge države tipa Švedska in podobne).

Glede na dejstvo, da bodo begunci v vsakem primeru v končni fazi le prišli do končne destinacije Nemčije, je morda res najboljše, da se to stori čim prej.

Imamo torej dve varianti. Ali v Nemčijo pridejo begunci čisto obubožani, obupani, utrujeni zaradi poti, ali pa pridejo v Nemčijo bolj čili in manj utrujeni, ker so lahko potovali na posebnih potniških linijah po železnici držav Grčija, Makedonija, Srbija, Madžarska in Avstrija.

Ob vsem tem bi morala Nemčija na Bavarskem odpreti velike sprejemne in logistične centre, ki bi (zaradi posebne potniške linije hitreje prihajajoče) begunce razvažali po državi (Nemčiji) in naprej na zahod.

Lahko rečemo samo – veselo na delo.

Infrastruktura obstaja, le še vlake je potrebno zagotoviti, oziroma posebne potniške linije za begunce.

Na koncu se ne sme pozabiti tudi tega, da bi s takšno rešitvijo države onemogočile zaslužek različnim tolpam tihotapcev in priložnostnim zaslužkarjem, ki begunce pogosto odirajo in jim jemljejo še tisto malo, kar jim je ostalo.



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Kot dodatek zgornjemu članku podajamo staro slovensko pesem Vozi me vlak v daljave. Sami smo izbrali priredbo pesmi iz osemdesetih let v izvedbi kultne slovenske skupine Video sex z Anjo Rupel kot vokalistko skupine.

    Videosex – Vozi me vlak v daljave

  2. admin pravi:

    Begunce se prevaža tudi z avtobusi, ne le z vlaki. A še vedno bi bila najboljša vzpostavitev posebne potniške linije po železnici za prevoz beguncev, linije Migrant-Express.

    Avtobusi v Srbiji vsak dan organizirano prevažajo begunce na mejo z Madžarsko

    Naj opozorimo na dejstvo, da pot beguncev seveda ne poteka zgolj prek železniških povezav. Razlog je razumljiv. Železnice za razliko od cest niso speljane povsod.

    Zato poteka promet beguncev tudi prek avtobusov, ki omogočajo večjo mobilnost. Železnice torej lahko poskrbijo za to, da se naenkrat odpelje velika količina beguncev, avtobusi pa omogočijo večjo mobilnost beguncev, ki tako niso nujno vezani na področje, kjer poteka železnica (ki je omejeno).

    Še vedno smo sicer mnenja, da bi bilo prevoz najboljše organizirati prek železnice (neke vrste begunska potniška linija Migrant-Express, ki bi begunce kar najprej in s kar najmanjšimi težavami prepeljala do željene destinacije – Nemčije), ker je to najbolj učinkovit način za prevoz velike količine beguncev, a tudi avtobusi pač pridejo prav tam, kjer je to potrebno.

    Pot beguncev torej poleg železnice vzporedno s tem poteka tudi prek avtobusnih linij. Tako iz grških otokov Grćija z vlaki in avtobusi vozi begunce na mejo z Makedonijo. Makedonija begunce nato naprej v Srbijo prepelje pretežno prek železnice (iz mesta Gevgelija, ki leži blizu grško – makedonske meje), ko pridejo v Srbijo, pa Srbija begunce do madžarske meje z organiziranim prevozom prepelje pretežno z avtobusi.

    Srbija je za namen prevoza beguncev iz sprejemnih centrov v Srbiji angažirala res veliko število avtobusov.

    Tudi do 70 avtobusov in več vsak dan prevaža begunce iz srbskih sprejemnih centrov do meje z Madžarsko (najprej v Subotico in nato v mejno mesto ob madžarsko-srbski meji Kanjiža).

    Tako se dnevno do madžarsko srbske meje z avtobusi prepelje več 1000 beguncev. Nekateri premožnješi begunci pa za potrebe prevoza naprej v zahodno Evropo uporabijo kar taksije. Taksistom za prevoz plačajo kar lepe denarne zneske, saj si to od manj premožnih beguncev lahko privoščijo. Njim je namreč najpomembnejše, da čim prej pridejo na cilj, zato jim ni žal dati denarja (katerega imajo) za prevoz s taksiji.

    Madžarska trenutno dela probleme s postavitvijo ograje na mejo.

    Morda se bodo morali begunci z madžarskimi mejnimi oblastmi spoprijeti na enak način, kot so to storili na makedonsko-srbski meji in Madžarsko spodbuditi k temu, da vendarle odpre svoje meje za organiziran prevoz beguncev naprej v Nemčijo.

    Torej. Pri begunski poti imajo veliko vlogo tudi avtobusi, ki imajo organizirane posebne potniške linije za prevoz velikega števila beguncev proti zahodu Evrope.

    Še to.

    Srbija beguncem, ko ti pridejo vanjo, ko jih popiše, podeli posebne dovolilnice, ki beguncem omogočajo prosto gibanje po Srbiji za obdobje 72 ur, torej tri dni. Begunci morajo v teh treh dneh iti ven iz države ali pa zaprositi za azil v Srbiji.

    Zato je beguncem, ki pridejo v Srbijo, v interesu, da čim prej gredo naprej proti madžarsko-srbski meji, saj imajo tri dni, da gredo naprej, če nočejo obtičati v Srbiji.

    RTV Srbija: Migranti autobusima odlaze ka granici s Mađarskom

Odgovorite