ponedeljek, 24.avgust.2015 - 10:05

ISIL je začel uničevati starodavno mesto Palmira v Siriji

Islamska država je začela uničevati ruševine v starodavnem mestu Palmira

palmira_1

palmira_2

Pred nekaj dnevi je v svetovne medije prišla novica o tem, da je ISIL (ISIS) ubil glavnega arheologa, ki je skrbel za ostanke starodavnega mesta Palmira. 82-letnega znanstvenika so islamski borci cel mesec zasliševali, da bi odkrili, kam so bile skrite bolj vredne palmirske antikvitete (ki so bojda prenesene na varen kraj). Na koncu so islamski borci arheologa vendale ubili. Obglavili so ga in njegovo truplo razstavili na glavnem trgu zgodovinskega mesta.

Novica je sicer bila objavljena v medijih, a ni naletela na kakšen poseben odziv, saj je svetovna javnost že navajena na eksekucije s strani borcev islamske države in jih te ne zanimajo toliko, razen če je v njih udeležen kdo iz njihove države ali vsaj iz njihove bližine. Recimo. Celotno jugovzhodno Evropo je dosti bolj prizadela ugrabitev in nato še eksekucija mladega Hrvata Tomislava Salopeka, ki je delal kot topograf v Francoskem podjetju v Egiptu, kjer je bil tudi ugrabljen in kasneje obglavljen, medtem ko so bile druge usmrtitve manj opažene. Tako tudi eksekucija palmirskega arheologa.

Umor palmirskega arheologa je bil pač le še ena eksekucija s strani ISIL-a več. Sicer je bila Palmira pred dobrima dvema mesecema tudi prizorišče skupinske eksekucije, kjer je podmladel ISIL-a  (mladi najstniški bojevniki) izvedla eksekucijo 25 ujetih sirskih vojakov. Za vsakim vojakom je stal mladi sirski bojevnik s pištolo, nato so vsi hkrati ustrelili bojevnike v zatilje.

Če eksekucija glavnega arheologa ni prinesla nekega pretresa v vsega vajeni svetovni javnosti, pa bi se to utegnilo spremeniti.

Namreč. Islamska država naj bi začela uničevati starodavno mesto Palmira.

Že ob zavzetju mesta s strani islamske države so mnogi le čakali, kdaj bo islamska država, ki je tega vajena, začela uničevati to mesto. Vendar to se ni zgodilo. Palmira je ostala nepoškodovana.

A sedaj se to spreminja. Pojavljajo se namreč informacije, da se islamska država pripravlja na uničenje tega starodavnega mesta, oziroma natančneje, ruševin v tem mestu.

Nekateri so načrtovano uničenje označili celo za kulturocid.

Jutarnji.hr: NEVIĐENI KULTUROCID U REŽIJI ISIS-a Džihadisti počeli uništavati Palmiru, prvo su digli u zrak hram star 2000 godina!



Odgovorite