petek, 28.avgust.2015 - 17:37

V zadnjih dneh dva brodoloma ladij z begunci, ki so potovali iz Libije po morski poti v Italijo. Skupno vsaj 250 mrtvih.

 Grozljive scene mrtvih beguncev na Sredozemskem morju se pojavljajo vedno znova.

trupla_utopljenih_beguncev

V Mediteranskem morju je spet prišlo do smrti beguncev, ki so hoteli priti v Evropo po morski poti iz Libije v Italijo.

Švedska reševalna ladja Poseidon je v okviru akcije Triton, v kateri je sodelovalo več ladij in je bilo takrat rešenih 3000 beguncev, tudi sama rešila na eni zastareli barki 439 ljudi, a tam je bilo tudi 51 mrtvih. V vseh ostalih barkah, ki so jih takrat rešili pa je bilo mrtvih vsega skupaj 55 ljudi.

Delo: Nedaleč od Libije rešili 3000 ljudi, več kot 50 prebežnikov našli mrtvih

Hrvaška pevka Danijela Martinović – Brodolom

Kmalu zatem je Avstrijo šokirala novica o najdbi trupel v zapuščenem tovornjaku, ki je bil parkiran ob avstrijski avtocesti A4 v bližini Dunaja. V njem je umrlo po sklepnih ugotovitvah kar 71 beguncev, ki se je v hladilnici tovornjaka zadušilo kot v kakšni plinski celici, le da begunci niso umrli zaradi plina, ampak zaradi pomanjkanja kisika.

Dossier korupcija: Je za smrt več kot 70 beguncev v tovornjaku na avstrijski avtocesti kriva avstrijska notranja ministrica?

Kmalu zatem pa je Evropo šokirala še tretja novica. In sicer se je ena izmed ladij v Libiji nedolgo zatem, ko je odplula proti Evropi, začela potapljati, le kilometer stran od pristanišča Zuwara v Libiji, od koder je ladja izplula.

Begunci so imeli občutek, da se pot ne bo dobro končala, saj je bila stara ladja preveč obremenjena in imeli so prav, saj ladja ni zdržala skoraj nič, tako da je sploh niso reševale evropske ladje v sklopu reševalne akcije Triton, ampak kar libijske oblasti. Pogrešajo 200 ljudi in se bojijo, da so najverjetneje umrli v vodah Mediterana.

The Guardian: Migrant crisis: up to 200 dead after boat carrying refugees sinks off Libya

Srbska pevka Seka Aleksić – Brodolom

V Mediteranskem morju je od začetka tega leta umrlo že prek 2500 beguncev.

Evropska unija se sicer trudi pomagati ljudem, a očitno pomoč ne zadostuje, saj se begunci na pot podajajo v prenatrpanih starih ladjah, mnogi pa umirajo tudi zaklenjeni v podpalubju, ko ne morejo priti ven med potapljanjem ladje.

Slovenska skupina Casanova – Brodolom



Značke prispevka:

Komentarji

 

Odgovorite