torek, 1.september.2015 - 20:34

Rusija je začela z vojaško ofenzivo v Siriji s ciljem poraziti Islamsko državo

Rusija je poslala pomoč Asadovemu režimu. Ruska letala tipa Mig-31 so takoj po prihodu v Sirijo začela bombardirati položaje ISIL-a.

"Russian Air Force MiG-31 inflight Pichugin" by Dmitriy Pichugin - http://www.airliners.net/photo/Russia---Air/Mikoyan-Gurevich-MiG-31/2040593/L/. Licensed under GFDL 1.2 via Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Russian_Air_Force_MiG-31_inflight_Pichugin.jpg#/media/File:Russian_Air_Force_MiG-31_inflight_Pichugin.jpg

Rusija je s sodelovanjem Egipta in režima Bašarja Al Asada začela vojaško ofenzivo v Siriji. Novo koalicijo proti islamski državi bo vseskozi podprl tudi Itan.

Ta novica je zelo dobra, saj bo omogočila obstanek Asadovega režima.

ZDA se sicer še vedno želijo odpovedati režimu Bašarja al Asada in ga ne želijo več videti kot vladarja.

Sicer nad Asadom visi Demoklejev meč, ki smo ga sami podali v članku Ali bo Bašar al Asad kmalu umrl?, kjer smo Bašarja Al Asada opozorili, da mora povečati varnost, k zagotovitvi varovanja Asadovega življenja pa smo pozvali svetovne velesile, Rusijo, Kitajsko, pa tudi ZDA, čeprav so ZDA nenaklonjene Bašarju Al Asadu.

No. Očitno je vendarle prišlo do resnejše akcije proti islamski državi, ki bo, upamo, povrnila mir v Sirijo.

ZDA svetujemo, da ne problematizira Asadovega režima.

Namreč. Za mnogo držav, tudi evropskih, ki jih je prizadela begunska kriza, bi bilo mnogo boljše, da se povrne mir v Sirijo, tudi pod Asadom, ki dejansko sploh ni tako slab voditelj.

Skratka. Za svet (svetovne sile) bi bilo najboljše, da povrne mir v Sirijo, a ne na način, da razbije obstoječi režim.

Doktrina ZDA (z nekaj evropskimi podpornicami), da se razbijejo režimi v arabskih državah in se vanje vpelje “demokracija”, se je izkazala za očitno polomijo, ki je prinesla samo kaos.

Videli bomo, kako bo Rusija z zaveznicami uspela končati vojno v Siriji.

Očitno se je vse začelo zares.

Pri tem je dejansko svojo vlogo za začetek ruske ofenzive odigrala tudi sama islamska država, ki se je preveč približala Bašarju Al Asadu in ga začela ogrožati, kar je vznemirilo njegove zaveznice, predvsem Rusijo.

Večernji list: Moskva započela intervenciju u Siriji



Komentarji

 

  1. admin pravi:

    V zvezi z rusko vojaško intervencijo si preberite še izčrpen čllanek s strani Stratfor Global Intelligence.

    Stratfor Global Intelligence: Will Russia Intervene in Syria?

  2. admin pravi:

    Ruski predsednik Vladimir Putin je potrdil, da Rusija resno razmišlja o večji vojaški intervenciji v Siriji

    Ruski predsednik Vladimir Putin je potrdil, da Rusija pomaga Asadovemu režimu pri boju v Siriji zoper islamsko državo, potrdil je pa tudi, da Rusija resno razmišlja o tem, da sproži večjo intervencijo v Siriji in da se o tem pogovarja tudi z ameriškim predsednikom Barackom Obamo.

    ZDA so že povedale, da podpirajo sodelovanje vseh, katerih cilj je poraziti islamsko državo.

    Rusija, ki je vseskozi podpirala Bašarja al Asada, bi torej utegnila odigrati tudi ključno vlogo pri zagotovitvi miru v Siriji.

    Dnevnik.hr: PUTIN PRIZNAO ‘Da, Rusija pomaže Asadu, a možda ćemo i vojno intervenirati u Siriji. O svemu razgovaram i s Obamom’
    Jutarnji list: VIDEO: RUSI VEĆ MJESECIMA RATUJU U SIRIJI? Objavljene su snimke ruskih snaga u akciji. Navodno se čuje kako vojnici pričaju ruski

  3. admin pravi:

    Američani niso najbolj veseli zaradi ruske intervencije v Siriji. Pravijo, da bi pomoč Rusije Asadu samo podaljšala vojno v Siriji in povečala tok beguncev iz Sirije. Prav tako bi lahko prišlo do spopadov med ruskimi silami in drugimi silami, ki se borijo proti islamski državi.

    Sicer je že sedaj stanje v Siriji kaotično, saj se različne skupine borijo ena proti drugi, ne pa zgolj vse ostale proti islamski državi.

    Lavrov in Kerry sta se sicer dogovorila, da bosta na zvezi v zvezi s tem vprašanjem. Ruska in ameriška stran se bosta še ta mesec pogovarjali v zvezi s sirijsko vojno v New Yorku.

    Jutarnji list: AMERIKA NIJE BAŠ SRETNA ZBOG ODLUKE RUSA DA SE UKLJUČE U SUKOB Izrazili zabrinutost zbog akcija u Siriji

  4. admin pravi:

    Precej pozno je informacijo o ruski udeležbi v vojni v Siriji objavil tudi Reuters.

    Reuters: Exclusive: Russian troops join combat in Syria – sources

  5. admin pravi:

    Rusija povečuje vojaško prisotnost v siriji in pomoč režimu Bašarja al Asada. Nam se zdi takšna odločitev v celoti pravilna in jo podpiramo.

    Rusija mora vztrajati pri konkretni akciji in jo učinkovito izpeljati.

    Tu se zahodnih držav ne sme poslušati, ker so zahodne države znane po tem, da vedno delajo napake.

    Recimo. Velika napaka zahoda je, da še vedno noče dati podpore Bašarju al Asadu. Brez njega sami v državi vidimo še veliko večji kaos. Problem je v tem, da so skupine, ki so proti Bašarju Al Asadu, skregane tudi med seboj.

    CNN: Russia sends fighter jets to Syria after talks with U.S.

Odgovorite