petek, 4.september.2015 - 00:11

Negativne posledice priseljevanja: Malmö na Švedskem postal prestolnica kriminala in nasilja

Eden od mlajših prebivalcev Malmoa na Švedskem je na vprašanje, od kod mladim toliko orožja – granat, s katerim izvajajo bombne napade, odvrnil, da drugod na drevesih rastejo jabolka, v Malmöu na Švedskem pa granate.

rocna_bomba

Na Dossier korupcija smo že na začetku avgusta napisali članek o negativnih posledicah priseljevanja na podlagi zanimivega prispevka na televiziji Russia Today, ki govori o družbenem propadanju Švedske in porazu njene integracijske politike. Tega članka potem nismo objavili. A nedavni članek na spletnem portalu hrvaške televizije Nova TV, Dnevnik.hr, nas je spet spodbudil k objavi članka.

Če podamo članek.

Švedska se je še pred leti hvalila, kako dobro priseljensko in integracijsko politiko ima in kako njen sistem integracije funkcionira. Ne le, da se je hvalila. Švedski politiki so celo drugim državam Evropske unije govorili, kako bi bilo dobro, da se tudi druge države zgledujejo po švedskem primeru.

A vendarle so se Švedi rahlo ušteli.

V krajih, kjer je postalo število tujcev že kritično, recimo v Malmöu, kjer je priseljencev izredno veliko, predvsem muslimanskih priseljencev, ki jih je že več kot 20 odstotkov vsega prebivalstva in se njihovo število rapidno povečuje, zadeve že počasi izmikajo kontroli.

Zaradi priseljencev se je v Malmöu močno povečalo število antisemitističnih napadov, torej napadov na Jude. Razmere so postale tako problematične, da so se nekateri Judje začeli kar izseljevati iz Malmöa, saj se bojijo za lastno varnost.

A niso le Judje tisti, ki trpijo nasilje v Malmöu. To mesto je namreč postalo prestolnica nasilja in kriminala, kjer vsakodnevno poročajo o eksplozijah granat, streljanju in drugem nasilju.

Ljudje se tam sploh ne počutijo varne.

V Malmöu naj bi se izoblikovale ulične bande, a policija to zavrača in pravi, da gre le za nasilje posameznikov.

Med ljudmi se v Malmöu veliko govori o nasilju, a v medijih ne, saj imajo švedski mediji skorajda prepoved poročanja o nasilju med priseljenci, saj Švedska meni, da bi poročanje o nasilju lahko povzročilo vzpon rasizma in protipriseljensko vzdušje v državi.

No. Kmalu dejansko ne bodo potrebna niti poročila televizijskih postaj za nastanek sovražne atmosfere do priseljencev na Švedskem.

Mnogi na Švedskem za takšno stanje krivijo ravno dejstvo, da se muslimanski priseljenci in priseljenci iz Afrike niso integrirali v družbo.

Dogajanje na Švedskem je sicer dober znak tudi za druge države, recimo Slovenijo, da se zamislijo nad tem, ali je priseljenska politika, katero je promovirala Švedska še pred nekaj leti, res pravilna.

Očitno ni.

Del do tukaj napisan 7.8.2015

Za konec še nekaj statističnih podatkov.

Na Švedskem se je obseg kriminala, povezanega s sovraštvom, povečal za 14 odstotkov (od 5508 primerov v letu 2013 na 6270 v letu 2014).

69 odstotkov tega kriminala je zaradi ksenofobije.

Zanimiva je izjava, ki jo je novinarki televizijske hiše RT dal eden od prebivalcev Malmöa, ki je član lokalne bande.

Ko ga je novinarka vprašala, kje dobijo toliko orožja, s katerim izvajajo napade, je mladenič rekel, da drugod na drevesih rastejo jabolka, v Malmöu pa granate.

Sicer je najbolj nevarna četrt v Malmöu četrt v samem centru mesta Rosengard, ki jo mnogi štejejo v predmestje Malmöa, dasiravno je dejansko v samem centru mesta.

Rosengard je mestna četrt, ki je bila del programa Milijon, švedskih oblasti, katerega cilj je bilo zgraditi blokovska naselja, tako da imajo vsi, tudi najrevnejši, zagotovljeno mesto bivanja.

V to četrt so se nastanili pretežno priseljenci, ki sedaj predstavljajo večinsko prebivalstvo. Tam pa je tudi stopnja kriminala največja v Malmöu.

Najbolj problematični predel Malmöa je Rosengard.

rosengard_avtor_Jorchr_WIkipedia

Rosengard je eden centralnih predelov Malmöa. Na (spodnji) sliki je označen s številko 3.

malmo_mestne_cetrti_Wikimedia

Naselje Rosengard je postalo težko obvladljivo, prebivalci se v njem ne čutijo varne, saj se tam pogosto dogajajo napadi in kriminalna dejanja.

Za lažje razumevanje. Stanje v naselju je podobno kakšnim zloglasnim četrtim v večjih ameriških mestih ali pa romskim naseljem v Sloveniji, s to razliko, da gre pri Rosengardu za močno urbanizirano okolje v središču mesta, pri romskih naseljih v Sloveniji pa za ruralna področja v predmestjih mest (nekaj v stilu favel). Na Švedskem je sicer vse na višjem, bolj urbanem nivoju, saj je Švedska visoko razvita država za razliko od vzhoda Evrope. Kljub urbanosti tega področja gre za deprivilegirano področje, skoraj kot nek urbani geto.

Zanimivo je, da je v Rosengardu stopnja brezposelnosti kar 70-odstotna.

Del do tukaj napisan 9.8.2015

Zgornji članek smo napisali predvsem na podlagi zelo zanimivega prispevka na ruski televiziji RT.com z dne 7.8.2015. Uporabili pa smo tudi druge vire informacij.

Prispevek o dogajanju v Malmou najdete v spodnjih poročilih RT z dne 7.8.2015.

Ločen posnetek na You Tube.

Bralcem pa svetujemo, da si ogledajo še 2 dodatna prispevka.

Porast nasilja proti judom v švedskih naseljih z večinskim muslimanskim prebivalstvom.

Serija bombnih napadov v mestu Malmö

Preberite si že zanimiv prispevek na Russia Today z dne 25.7.2015.

RT: Sweden’s 3rd largest city hit by multiple blasts, police plead for help to tackle violence spike

No, sedaj smo pa naleteli še na en članek, ki nas je spodbudil, da pobrskamo po arhivu člankov in najdemo zgornji do sedaj neobjavljeni članek.

Gre za naslednji članek.

Dnevnik.hr: ŠVEDSKA ‘PUCA’ Nejednakost raste, integracija imigranata propada

Zaskrbljujoče informacije iz države, ki je prikazovala najboljšo podobo glede integracijske politike, kažejo na to, da je integracija lahko zelo težaven proces, ki v končni fazi generira neuspeh.

Švedska je postala tipičen primer države, kjer se je integracija od začetnih pozitivnih kazalcev začela spreobračati v enega največjih neuspehov švedske države.

Zato ne preseneča, da nekatere zahodne države želijo breme priseljencev čim bolj prevaliti na vzhod Evrope.

Da pa ne bomo v celoti kritični, bomo povedali naslednje.

Švedska je imela dobre načrte glede integracije, a očitno so se izjalovili. Nekatera mesta so postala praktično kazalec neuspešnosti švedske integracijske politike.

To se lahko zgodi tudi drugim državam. Stanje v drugih državah, ki niso tako razvite in bogate kot Švedska, stanje lahko še hitreje uide izpod nadzora. Tudi v Sloveniji.

Zahodna Evropa je v veliki meri zavozila stvari zaradi slabih politikov, ki jih je imela in jih še vedno ima, na vzhodnih državah pa je, ali bodo ponovile vse napake zahodnih “razvitih” držav, ki bodo kmalu začele rapidno nazadovati.

Sedaj je samo vprašanje, ali bodo te države uspele poleg sebe uničiti tudi vzhodne evropske države. To je pa vse odvisno od tega, kako se bodo vzhodne države postavile zase.

Primer Švedske je tipičen primer, ki kaže, da bo zahod Evrope čez čas začel doživljati svojo kataklizmo. Čeprav se to sedaj še ne vidi, bo do tega prišlo.

Kaj bo storil vzhod, ki se sedaj tako naslanja na zahod Evrope, ki bo začel propadati na različnih nivojih, tudi na področju človekovih pravic?

Vzhodne države Evrope bodo morale prvo doumeti to, da zahodne države Evrope več ne predstavljajo zglednih držav, niso več zgled za razvoj, ampak zgled, čemu se izogniti.

Preprosto zahodne države Evrope vzhodnim državam nimajo za ponuditi nobenega znanja, ki bo Evropo popeljalo iz prihodnje krize, do katere bo zagotovo prišlo, ker so same v marsičem zavozile stvari.

Očitno se bodo morale vzhodnoevropske države zanesti nase, pri čemer je še najboljše, da se naslonijo vsaj delno na Rusijo, ki bo, čeprav to sedaj morda nekateri še ne vidijo, pomenila vir stabilnosti, medtem ko bodo ravno nekatere zahodne države, tudi Švedska, postale vse bolj nestabilen element v Evropi s polno domačih problemov. Država, ki ima pa že pri sebi ogromno problemov, ne more stabilnosti učiti drugih držav.

Mislimo, da počasi že nastopa čas, ko je potrebno težo in pomembnost prenesti na neke druge države v Evropi, ne pa na te, ki so sedaj kao vodilne države. Evropa bo morala najti novo paradigmo, neko novo ureditev.

Vzhod se očitno več ne bo smel zanašati na to, kar pravi zahod Evrope, ker je zahod Evrope preprosto zavozil preveč stvari, nekatere države so zavozile tudi same sebe in takšne države lahko drugim državam svetujejo zgolj slabo.

Nočemo strašiti ljudi, ampak zadeve bodo v prihodnosti postale zelo čudne in neprijetne, sploh na zahodu Evrope. Vzhodnoevropske države bodo kmalu na vzhodu izgubile neke države voditeljice, na katere se lahko naslonijo, zato bo Rusija postala privlačna nova sila, ki jim bo po novem zagotavljala neko stabilnost.

Zaenkrat stabilnost v Evropi zagotavlja zgolj še Nemčija. Če se zgodba Švedske ponovi tudi v Nemčiji in se ta destabilizira, potem se moramo vsi zavedati, da bo to pomenilo konec Evrope, kot jo poznamo danes, predvsem konec neke močne Evropske unije.

Nemčija je praktično edino lepilo, ki še drži Evropo skupaj. A žal sami stanja v prihodnosti ne vidimo v najboljši luči (za sedanjo Evropsko unijo). Žal. Se pa vidi rešitev za vzhodne države v tem, da se spet naslonijo na Rusijo. Čeprav to sedaj deluje za nekatere skoraj bogokletno glede na strah pred Rusijo, glede na sankcije Rusiji zaradi Ukrajine. Vendar to bo lahko pomenilo rešitev za določene države, kajti Rusija kljub trenutnim težavam lahko prinese stabilnost, ki se v Evropi podira.

Že sedaj lahko rečemo, da je Rusija veliko bolj stabilna država, kot pa je stabilna Evropska unija kot skupnost držav.



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Še dodatna informacija.

    Tudi glavno mesto Švedske – Stockholm, ima močno populacijo muslimanov. Tako kot Malmö ima približno 20-odstotni delež muslimanov, ki so skoncentrirani na posamezna področja Stockholma.

    Vendar glede nasilja je problematičen predvsem Malmö, dasiravno tudi v Stockholmu pride občasno tudi do tenzij.

    Ampak ravno Malmö ima sloves prestolnice kriminala in nasilja na Švedskem, ne pa Stockholm, kljub podobnem deležu muslimanov v Stockholmu.

    Čeprav Švedi to zanikajo, so se na področju Švedske izoblikovali geti, kjer je stopnja kriminala še posebej huda.

    V zvezi s tem si oglejte še en videoposnetek, ki smo ga sicer predstavili že v enem od prejšnjih člankov na podobno temo.

    Na Švedskem so se izoblikovali geti, ki jih vodijo kriminalne tolpe, ki so pretežno muslimanske. Takšnih področij na Švedskem naj bi bilo vsaj 55.

Odgovorite