ponedeljek, 5.oktober.2015 - 08:31

Kljub ruski vojaški akciji je ISIL spet pokazal svojo moč. ISIL namreč nadaljuje z uničevanjem sirskega starodavnega mesta Palmire.

ISIL JE PULVERIZIRAL SLAVOLOK ZMAGE V PALMIRI.

Savolok zmage v sirski Palmiri so borci ISIL-a spremenili v prah.

slavolok_zmage_v_palmiri_v_siriji

Ruska vojaška akcija v Siriji se je prevesila že v šesti dan. Rusi so povedali, da so zadali težke udarce islamski državi, a islamska država, ISIL, se ne da.

Tako so v sveto prišle informacije, da so borici ISIL-a uničili še eden v nizu spomenikov v spomeniškem mestu Palmira.

Tokrat so uničili slavolok zmage (The Arch of Triumph).

Združeni narodi so tudi uničenje tega spomenika označili kot veliko izgubo za sirski narod in človeštvo.

Čeprav pa, roko na srce, Sirce ob takšnem uničenju države, ki se je začelo malo po ameriški politično-vojaški akciji, s katero so ZDA želele odstraniti režim Bašarja Al Asada in katerega rezultat je vzpon islamske države in vojna v Siriji, ne brigajo več nobeni od sirskih spomenikov. Za nekatere Sirce je Sirija namreč mrtva država.

Mnogi Sirci so izgubili upanje v to, da bodo lahko imeli prihodnost v Siriji, in zato bežijo v novo življenje, predvsem proti Evropi.

Sirijo dojemajo zgolj še kot nek spomin na stare dni.

Tudi druge države, razen morda predstavnikov Unesca, so se počasi že sprijaznile, da je mesto Palmira obsojeno na propad, saj ga bo islamska država uničila.

Islamska država bi namreč lahko kot del maščevanja zaradi pospešenih napadov nanjo, dejansko izvedla še več uničenj spomeniških struktur v Palmiri.

No. To se bo pa še videlo. Videlo se bo, koliko so ruski napadi na islamsko državo učinkoviti.

Rusija trenutno z napadi nanjo še ni začela v polni meri, saj mora najprej počistiti teren zraven ozemlja, ki ga obvladujejo sirske vladne sile, pa četudi ta teren zasedajo s strani ameriške koalicije podprte militantne skupine zmerne sirske opozicije.

Tako da ima morda islamska država še nekaj časa, da udejani to, kar si je zadala, vsaj da kot maščevanje za napade uniči tisto, kar se zahodu zdi vredno, to pa so med drugim tudi številni spomeniki v mestu Palmira.

Razvoj dogodkov bo torej še zanimiv. Palmira ima še precej stvari, ki bi jih lahko islamska država uničila.

The Guardian: Isis blows up Arch of Triumph in 2,000-year-old city of Palmyra

Dossier korupcija: Isil je začel uničevati starodavno mesto Palmira v Siriji



Značke prispevka:

Odgovorite