nedelja, 18.oktober.2015 - 04:44

Slovenija bo morala povečati število sprejetih beguncev dnevno. 2000 do 2500 beguncev dnevno je premalo. Številka bi morala biti vsaj 5000.

PRETOČNOST BEGUNCEV SKOZI SLOVENIJO JE PREMAJHNA.

Potrebna je večja uskladitev begunskih poti.

Slovenija mora povečati dnevni pretok beguncev, če bo to potrebno. 2000-2500 beguncev dnevno se nam zdi premalo glede na informacije o dnevnem prihodu beguncev na Hrvaško, ki je okoli 5000 beguncev dnevno.

Slovenija mora premisliti o povečanju kapacitet za nastanitev beguncev. Zagotoviti mora vse, da se lahko kosa s tokom vsaj 5000 beguncev dnevno.

lezisca_v_velikem_sotoru_za_begungce

Slovenija se je prvi dan sprejema novega vala beguncev (po zaprtju madžarsko-hrvaške meje za begunce) dobro izkazala. To je bilo tudi posledica dejstva, da je Slovenija (za razliko od recimo Hrvaške, ki jo je prve dni število beguncev presenetilo, a se je po začetnih težavah pobrala in se dobro organizirala) imela dovolj časa, da se pripravi na prihod beguncev, dodatno pa so poti beguncev tudi dogovorjene z drugimi državami.

Po našem mnenju Slovenijo druge države celo malo protežirajo, ker se zavedajo, da je to majhna država, katero breme beguncev še toliko bolj prizadene.

Skratka. Zadeve ob novem valu beguncev so prvi dan v Sloveniji potekale čisto v redu.

Vendar. Sami opozarjamo na nekaj.

Slovenija je rekla, da bo lahko sprejela le 2000 do 2500 beguncev dnevno.

Dejstvo je, da je priliv beguncev v druge države večji, okoli 5000 beguncev dnevno.

Če bo begunski priliv večji dalj časa, potem je nujno potrebno, da Slovenija uskladi število dnevno sprejetih beguncev s prilivom beguncev v drugih državah.

Torej. 2000 do 2500 sprejetih beguncev dnevno je premajhna številka.

Sicer bi lahko špekulirali in si rekli, da bodo druge države lahko dalj časa zadrževale begunce na svojih tleh, tako da bi Slovenija lahko tudi z limitom 2500 čez čas posrkala vse begunce.

Nekateri upajo, da so to zadnji valovi beguncev in da bo pozimi število beguncev dosti manjše, prav tako pa nekateri upajo tudi na dogovor med EU in Turčijo, kar bi še dodatno omililo begunski val.

Če bi to vse bilo tako, bi morda Slovenija lahko uspela z 2000 do 2500 begunci dnevno, vendar če temu ne bo tako, bo morala povečati pretok beguncev.

Morda ne bi bilo slabo, da se v primeru večjega števila beguncev poenostavijo oziroma pohitrijo postopki registracije, ali pa bi se del beguncev enostavno prepeljal direktno do Avstrije, kjer bi Avstrijci prevzeli del bremena s Slovenije (predvsem kar zadeva popis beguncev).

Vsekakor je potrebno razmisliti tudi o tem, da se poveča dnevni pretok beguncev.

Slovenija namreč ne more postati ozko grlo.

Če bo torej pretok beguncev v Evropo dalj časa 5000 ali več dnevno (to je mogoče preveriti že na srbsko-hrvaški meji) potem bo limit 2000-2500 beguncev dnevno, ki ga je postavila Slovenija, potrebno povečati.

Ne sme se namreč povzročiti, da bi se begunci nekje na poti zadržali dalj časa in se nabirali, tudi zato, ker bi to povečevalo živčnost med samimi begunci in tudi med tistimi, ki jih obravnavajo. To vse pa bi se nato preneslo tudi na Slovenijo.

Zaradi vsega tega bo morala Slovenija premisliti o tem, kaj storiti, da po potrebi poveča pretok beguncev. Sploh če jo bodo za to zaprosile druge države, predvsem Hrvaška.

Hrvaški bi bilo najbrž precej težko, če bi Slovenija dalj časa sprejemala le 2500 beguncev, sama pa bi dnevno prejemala recimo 5000 beguncev. To je dnevno 2500 beguncev viška, kar recimo v desetih dneh znese 25000 beguncev.

Skratka. Potrebna je večja uskladitev begunskih poti.

Naš predlog, da se poenostavijo popisni postopki in se del bremena popisa prenese na Avstrijo, bo morda prišel Sloveniji prav, če bo število beguncev večje od predvidenega in ga druge države ne bodo mogle ublažiti.

Potrebno je namreč upoštevati tudi možnost, da bi se lahko begunski val pred prihodom zime še nekoliko povečal zaradi strahu beguncev, da bo njihova pot v Evropo kmalu otežena, zaradi zime in zaradi nove begunske politike in dogovora Turčije z EU.

Če bo usklajenost med Hrvaško, Slovenijo in Avstrijo dobra, bodo zadeve lahko potekale dobro. A da bodo zadeve res lahko potekale dobro, bo Slovenija morala vzeti v zakup večje število beguncev od predvidenih 2000 do 2500 beguncev dnevno. 5000 beguncev dnevno je številka, ki bi po našem mnenju glede na dosedanje informacije o prihodu beguncev na Hrvaško bila zadovoljiva številka, kar zadeva pretočnost beguncev skozi Slovenijo.



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Neusklajenost je še hujša. Namreč. V Hrvaško prihaja 5000 beguncev na dan, Slovenija bi jih sprejemala le največ 2500 dnevno, Avstrija pa zgolj 1500 dnevno. Države se morajo zavedati, da je takšna neusklajenost begunskih poti na dolgi rok nevzdržna.

    Naš izredno pronicljiv članek (zgornji članek), ki smo ga napisali in objavili že v zgodnjih jutranjih urah današnjega dne (ob 4:44 zjutraj), v katerem smo opozorili na potrebo po večji usklajenosti begunskih poti, je bil očitno zadetek v srž problema, ki smo ga zaznali.

    Sami smo namreč rekli, da bi morala Slovenija povečati pretočnost beguncev, saj obstaja diskrepanca med prilivom beguncev v Hrvaško in predvideno zgornjo mejo sprejema beguncev v Sloveniji.

    Rekli smo, da bi morala Slovenija povečati mejo sprejema beguncev na vsaj 5000 dnevno s predvidenih 2000-2500 beguncev, saj bo v nasprotnem primeru lahko prišlo do kopičenja beguncev na Hrvaškem, kar bo povzročilo neljube situacije.

    Kako pronicljivi smo bili z našim člankom in pozivom k uskladitvi begunskih poti pričajo informacije, ki so se razvile kasneje ta dan.

    In sicer. Hrvaška od Slovenije pričakuje sprejem 5000 beguncev dnevno, kar ne preseneča, saj je takšen priliv beguncev na Hrvaško vsak dan (v povprečju), vendar obstaja težava, da pa Avstrija želi sprejeti le 1500 beguncev dnevno, kot že rečeno, pa je Slovenija bila pripravljena sprejeti največ 2500 beguncev dnevno.

    Očitno obstaja huda diskrepenca pri sprejemnih limitih za begunce v kar treh državah, Avstriji, Hrvaški in Sloveniji.

    Očitno bo moralo priti do pritiska na Avstrijo, da tudi Avstrija poveča količino sprejetih beguncev na dan na 5000.

    Da bi zadeve funkcionirale tako, kot je treba, morajo biti vse te številke enake. Vsaka razlika pripelje do težav, sploh v primeru, da so prve tranzitne države tiste, ki imajo večji priliv kot ga želijo kasnejše tranzitne države.

    Če tega države Slovenija, Hrvaška in Avstrija ne bodo dogovorile, se bodo začele pojavljati težave zaradi kopičenja beguncev.

    Tu je potrebno dodatno usklajevanje.

    Sami smo v našem zgornjem članku rekli, da bi se v primeru, da v Hrvaško pride 5000 beguncev na dan, Slovenija pa jih sprejme le 2500 na dan zgolj v desetih dneh nabralo 25000 presežnih beguncev.

    Na podoben način, kot smo sami storili v našem članku, so kasneje, kdo ve, lahko tudi na podlagi tega našega (zgornjega) članka, Slovenci izračunali tudi kopičenje beguncev v Sloveniji, če bi prišlo do situacije, ko bi Hrvaška v Slovenijo vozila po 5000 beguncev, Avstrija pa bi jih prejemala le 1500 dnevno. V tem primeru bi se v desetih dneh nabralo v Sloveniji kar 35000 presežnih beguncev. Skratka.

    Neusklajenost begunskih poti bi lahko povročila velike probleme, zato je potrebno begunske poti uskladiti, kot smo že napisali v našem zgornjem pronicljivem članku.

    Gre za logistično težavo, ki lahko hitro postane resen problem za tisto državo, v kateri bi se kopičili begunci, kot smo lepo razložili v zgornjem članku, kjer smo govorili o neusklajenosti med Slovenijo in Hrvaško, očitno pa je problem še hujši, saj je neusklajena tudi Avstrija.

    RTV Slovenija: Hrvaška želi pošiljati 5.000 prebežnikov, Avstrija jih lahko sprejme 1.500

  2. admin pravi:

    Dogajati se je začelo ravno to, kar smo v našem zgornjem pronicljivem članku (PRVI!!!) napovedali.

    Namreč. V Hrvaški so se začeli nabirati presežni begunci, zato Hrvaška želi čim več beguncev prepeljati dalje v Slovenijo.

    Slovenija to dojema kot nespoštovanje dogovora, vendar problem je prvenstveno v neusklajenosti begunskih poti.

    Ne more biti normalnega pretoka, če ni usklajenosti glede števila sprejetih beguncev.

    Hrvaška se zaveda, da če ne bo dajala več beguncev naprej, se bo soočila s pritiskom nabirajočih se presežnih beguncev.

    Slovenija in očitno tudi Avstrija morata povečati sprejem beguncev na 5000.

    Prej, ko so šli begunci čez Madžarsko, je bil pretok neoviran predvsem zato, ker so se sprejemali vsi begunci, tako se pa z omejitvami delajo ozka grla, ki bodo pripeljala do vse večjih nevšečnosti, če ne bo prišlo do uskladitve begunskih poti (v smislu števila sprejetih beguncev v posamezni državi).

    Če ne bo prišlo do uskladitve, bodo tenzije vse večje.

    Avstrija in Slovenij bi morali pokazati več solidarnosti s Hrvaško in se zavedati, da limiti beguncev povzročajo kopičenje le teh na celotni balkanski begunski poti.

    Če kmalu ne pride do dogovora in uskladitve, se bo masa beguncev le še povečevala in razmere se bodo začele hitro poslabševati na škodo vseh, največ pa na škodo tiste države, kjer se bodo begunci kopičili, pa tudi naslednje države v verigi držav na begunski poti, ker bo prišlo do pritiska na mejo.

    Bistvena beseda je USKLADITEV, USKLADITEV, USKLADITEV.

    24ur.com: FOTO in VIDEO: Hrvati že delajo po svoje? Na vlaku z uradno 1200 ljudmi v resnici tudi več kot 2000 potnikov? Begunec: Komaj sem dihal

    Jutarnji list: HRVATSKA PRED VELIKIM PROBLEMOM Ako Slovenija i Austrija ne ubrzaju prihvat, hoćemo li vraćati migrante u Srbiju ili ih pustiti da sami nađu put?

  3. admin pravi:

    SISTEM SPREJEMA BEGUNCEV V EVROPSKI UNIJI TIK PRED RAZPADOM

    NOV ZAPLET – AVSTRIJA JE ZAPRLA MEJO ZA BEGUNCE

    SLOVENCI IN HRVATJE SO ŠOKIRANI NAD ODLOČITVIJO AVSTRIJE. PRIPRAVLJAJO SE NA IZREDNE RAZMERE.

    Zadeve so se dodatno zapletle.

    Notranja ministrica avstrije Johanna Mikl-Leitner je slovensko kolegico Vesno Györköss Žnidar obvestila, da Avstrija več ne more sprejemati beguncev, ker ima hude probleme z njihovo namestitvijo.

    Avstrija ne ve, kdaj bo spet lahko začela sprejemati begunce, a očitno je vse odvisno od Nemčije.

    Slovenija je že začela z aktivnostmi za obvladovanje izrednih razmer, ki so nastale zaradi avstrijske odločitve.

    Slovenci so Hrvate že obvestili o novem položaju, ki ga je povzročila avstrijska odločitev.

    Vse kaže, da je sistem sprejemanja beguncev v Evropi tik pred razpadom.

    Katera država bo najbolj nastradala pri vsem tem, pa se bo še videlo.

    Zaenkrat kaže, da bo to Hrvaška, lahko bo pa tudi Slovenija, če bo Hrvaška še vedno pošiljala begunce na njeno mejo, pa ta meje zanje ne zapre ali pa Srbija, če bo Hrvaška zaprla mejo s Srbijo, vendar v tem primeru bi se begunski tok enostavno preusmeril na Bosno in Hercegovino in od tam na Hrvaško. To so seveda razmišljanja.

    Kaj se bo zgodilo, se bo pa še videlo.

    Kot je znano, je hrvaški premier Zoran Milanović že včeraj povedal, da Hrvaška budno spremlja dogajanje v zvezi z begunsko krizo in da bo v primeru spremenjenih okoliščin ustrezno reagirala. Dodal je, da Hrvaška ne bo tista, ki bo pri vsem tem nastradala, ampak da se bo zaščitila. Skratka. Zadeve bodo še zanimive.

    Več kot očitno je, da se v državah članicah Evropske unije odločitve sprejemajo ad-hoc, tako da se niti za naslednji dan ne more točno vedeti, kako bodo stvari potekale.

    RTV Slovenija: Avstrija obvestila Slovenijo, da ne more več sprejemati prebežnikov

  4. admin pravi:

    Ker Slovenija ni pripravljena sprejeti več kot 2500 beguncev dnevno, prihaja do težav na srbsko-hrvaški meji.

    Hrvatje so namreč zaradi slovenskih restrikcij na hrvaško-slovenski meji začeli zadrževati begunce na srbsko-hrvaški meji, kar je začelo povzročati kopičenje beguncev tam.

    Begunci so zaradi čakanja vse bolj živčni, zato napetosti tam naraščajo.

    To so vse posledice, ki so nastale zaradi neusklajenosti begunskih poti, na kar smo sami opozorili v našem pronicljivem članku, ki si ga lahko preberete zgoraj (na vrhu te strani), kjer smo predvideli takšen razvoj situacije, še preden se je zgodila.

    Očitno se stvari zapletajo, sistem sprejema beguncev v Evropski uniji pa razpada.

    BBC: Migrant crisis: Tensions rise in Balkans as numbers grow

  5. admin pravi:

    PSI LAJAJO, KARAVANA GRE DALJE

    Po tem, ko je Turčija obljubila Angeli Merkel, da bo umirila begunski val v Evropo, si je Avstrija premislila in sedaj trdi, da bo še vedno sprejemala begunce.

    Ko je avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner ugotovila, kakšno paniko je povzročila s tem, ko je slovenski kolegici Vesni Györkös Žnidar rekla, da Avstrija več ne more sprejemati beguncev, se je odločila pomiriti strasti.

    Avstrija po novem trdi, da beguncem ne bo zaprla meje, ampak da bo le spremenila način (in verjetno število) njihovega sprejema.

    Države so lahko torej nekoliko potolažene, saj so že premlevale najhujše scenarije v primeru, da Avstrija zapre svojo mejo za begunce v celoti.

    Bolj pomirjujoča novica avstrijske notranje ministrice sicer sovpada z informacijo, ki prihaja iz Turčije, v kateri se mudi nemška kanclerka Angela Merkel.

    Turčija je namreč obljubila, da bo omilila tok beguncev v Evropo in jo tako razbremenila.

    Morda je tudi to botrovalo k spremembi odločitve Avstrije, ki bi ob drugačnih informacijah verjetno resnično ubrala pot popolnega zaprtja svoje meje za begunce.

    Tudi Avstrija se namreč sooča s pritiskom begunske krize in zato verjetno tudi sama sprejema hipne odločitve, ki pa so očitno tako hitro, kot so sprejete, tudi preklicane, glede na razvoj situacije, pač.

    Verjetno lahko pričakujemo še več takšnih hipnih odločitev v različnih državah, ki bodo vsaj kratkotrajno razburkale strasti.

    Bistveno pa je, da se zadeve vendarle urejajo in da gre karavana dalje.

    Avstrijsko napoved o zaprtju meje za begunce se torej da zelo dobro ponazoriti z rekom. Psi lajajo, karavana gre dalje.

    Sicer pa so avstrijske napovedi že sprožile reakcijo na slovenski strani, ki je zaprla prehod Središče ob Dravi in skupino 1800 beguncev začela zadrževati na hrvaški strani, v državo pa jih spušča s polžjo hitrostjo, predvsem matere z otroci.

    Očitno bo Slovenija naredila uslugo Avstriji, tako da ta formalno niti ne bo več rabila govoriti o zaprtju meje, saj bo to namesto nje storila (oziroma že počne) Slovenija.

    Slovenske novice: Avstrija je še naprej pripravljena sprejemati begunce, a ne tako kot jih je doslej.

  6. admin pravi:

    JE POVZROČANJE BEGUNSKEGA KAOSA DEL PREDVOLILNE KAMPANJE NA HRVAŠKEM?

    ANALITIKI: VIKTOR ORBAN NAJ BI ZAPRL MEJO S HRVAŠKO ZATO, DA POMAGA SESTRSKI STRANKI HDZ NA BLIŽAJOČIH SE HRVAŠKIH VOLITVAH.

    Hrvaška Madžarsko (Viktorja Orbana) obtožuje, da je zaprla mejo s Hrvaško zaradi bližajočih se hrvaškh volitev.

    Načrt Viktorja Orbana, katerega stranka je tako kot hrvaški HDZ del Evropske ljudske stranke, te pa si, kot je znano med seboj pomagajo, saj tako krepijo svojo moč, je, da se destabilizira Hrvaška v času volitev in se hrvaško oblast, ki sodi na politično levico prikaže kot nesposobno, kar bi imelo za posledico to, da bi se volilno telo na Hrvaškem obrnilo k HDZ-ju.

    Na hrvaški politični levici menijo, da z zaprtjem meje s Hrvaško, madžarska oblast dela uslugo sestrski stranki HDZ.

    Jutarnji list: ‘ORBAN ZATVARANJEM GRANICE ŽELI UTJECATI NA HRVATSKE IZBORE!’ Stručnjaci vjeruju da je mađarski potez pomoć HDZ-u

  7. admin pravi:

    Hrvatje po tem, ko so Slovenci zaprli mejo, tuhtajo, kaj storiti.

    Morda bo prišlo do kopičenja beguncev na hrvaško-slovenski meji in bodo tako ti begunci s svojo masovnostjo poskušali prepričati Slovenijo, da odpre meje zanje.

    Takšni prizori so se že dogajali, tako na srbsko madžarski meji kot na mekedonsko-grški meji.

    Ali bodo begunci ponovno morali za prehod v druge države poskrbeti sami, se bo še videlo, saj je razlika v vremenu.

    Prej omenjene stvari so se namreč dogajale, ko je bilo še poletje in toplo, sedaj pa je vreme veliko hladnejše in so zato begunci veliko bolj utrujeni.

    Jutarnji list: KAMO ĆEMO SADA S IZBJEGLICAMA? Austrija i Slovenija prestale prihvaćati izbjeglice, na granici zaustavljen vlak iz Tovarnika, pustili samo žene i djecu

  8. admin pravi:

    Slovenija utegne v naslednjih dneh imeti veliko večji priliv beguncev, tudi do 10.000 beguncev dnevno

    Slovenija se mora zavedati, da je trenutno v Srbiji 10.000 beguncev, prav toliko pa tudi v Makedoniji. Ti se bodo v kratkem času odpravili naprej in dosegli najprej Hrvaško, nato pa tudi Slovenijo.

    Slovenija mora spremeniti načrte in povečati pretočnost begunskih poti, sicer bo imela vse večji pritisk na svoji južni meji.

    Ko begunci pridejo v Slovenijo, jih bo morala Slovenija kar najhitreje preusmeriti na avstrijsko mejo.

    To je edino, kar lahko Slovenija stori, če noče zapirati svojih meja, ki jih mimogrede niti nima zaprtih, niti fizično.

    Če Slovenija ne odreagira pravočasno in primerno, si bo nakopala težave.

    Slovenija se mora zavedati, da Hrvaška očitno nima druge možnosti kot pošiljati begunce naprej. Enako pa bo morala storiti tudi Slovenija.

    Sedaj namreč prihaja nekaj dni, ko bo priliv beguncev pospešen.

    Jutarnji list: DRAMATIČNA SITUACIJA S IZBJEGLICAMA: KAKO DALJE? 10.000 ljudi u Makedoniji, 10.000 u Srbiji! Milanović: ‘Apsolutno sve je pod kontrolom’

  9. admin pravi:

    Slovenija mora biti te dni pripravljena tudi na pretočnost, ki je večja od 10.000 beguncev dnevno

    Kot smo povedali v zadnjem prispevku (komentarju) na ta članek z dne 19.10.2015 ob 13:29 se bo te dni število beguncev še povečalo.

    To pomeni, da tudi številka 5000 ni nujno tista maksimalna (vsaj nekaj dni bo tako), tako da bo potrebno vsaj nekaj dni še dodatno povečati pretočnost, torej več kot 5000 beguncev na dan, dokler se stvari ne ustalijo.

    Zagotovo pa je potrebno imeti kapacitete, ki bi omogočale sprejem vsaj 5000 beguncev.

    Ob dogajanju na hrvaško-srbski meji, na hrvaško-slovenski meji in tudi na slovensko-avstrijski meji se lepo kaže, kako resne posledice nastanejo zaradi premajhne pretočnosti begunskih poti.

    Skratka. Teh par dni bo potrebno razmisliti o pretočnosti, ki je večja od 5000 beguncev na dan, za prihodnje se bo pa še videlo.

    Zagotovo pa je potrebno zagotoviti pretočnost vsaj 5000 beguncev (če gledamo na dolgi rok), te dni pa, kot smo že rekli, še več kot 5000 (tudi 10.000 ali še več).

    Že v zgornjem članku smo pa rekli, da mora Slovenija poenostaviti postopke za begunce in jih čim hitreje preusmerjati do avstrijske meje.

    Postopke je potrebno pospešiti, lahko tudi s poenostavitvijo le teh ali celo opustitvijo (to pomeni, da se begunce zgolj hitro transferira naprej do Avstrije).

    To smo sami vse povedali že prej, še preden je prišlo do vseh teh situacij, ki se sedaj pojavljajo.

    Kot je opaziti, pa se je sistem sprejema beguncev razpadel celo v Avstriji. Avstrijski policisti so se predali in sedaj begunce neovirano spuščajo naprej. Ti begunci sedaj po Avstriji hodijo nenadzorovano in v lastni režiji. Vsaj sedaj je stanje takšno, stanje, do katerega je prišlo po tem, ko so begunci predrli kordon avstrijskih policistov na avstrijsko-slovenski meji. Preberite spodnji članek:

    Jutarnji list: NEVIĐENI KAOS NA GRANICI SLOVENIJE I AUSTRIJE Policija se predala, 5000 izbjeglica pješke ide prema Grazu, reportera Jutarnjeg napali puškom

  10. admin pravi:

    Prihodi beguncev v Slovenijo v številkah po dnevih.

    16.10.2015 – še noben, saj Madžarska še ni zaprla meje s Hrvaško.

    17.10.2015 – 3.000 beguncev
    18.10.2015 – 2.700 beguncev
    19.10.2015 – 7.677 beguncev
    20.10.2015 – 7.478 beguncev
    21.10.2015 – 12.616 beguncev
    22.10.2015 – do predaje podatkov je prišlo danes 660 beguncev

    Skupo število beguncev, ki so prišli v državo je 34.131.

  11. admin pravi:

    Namesto da kritizira Hrvaško, si mora Slovenija priznati tudi svoj del krivde. Slovenija preveč zaustavlja begunsko pot in sama povzroča takšno situacijo, kot je prisotna sedaj.

    Slovenska vlada je objavila posnetke, kako Hrvaška ponoči pošilja begunce v Slovenijo.

    Čeprav to slovenske oblasti označujejo za nemoralno početje, pa sami ne vidimo kakšne posebne problematičnosti tega početja.

    Hrvaška tako reagira zaradi slovenskih zapor na dogovorjenih prehodih za begunce.

    Skratka. Slovenija je preveč počasi sprejemala begunce, Hrvaška je zato ubrala drugo pot, da pospeši tok beguncev.

    Sami tu ne vidimo nič pretirano posebnega.

    Dejstvo je, da mora Slovenija pospešiti pretok beguncev in ga ne ovirati.

    Slovenija je v veliki meri precej sama kriva za takšno početje Hrvaške.

    Slovenija mora pospešiti pretok beguncev skozi lastno ozemlje.

    Vidimo, da se Slovenci lovijo v birokraciji in so zato izredno neučinkoviti.

    Tudi Slovenija bi morala podobo početi v zvezi z Avstrijo, če hoče imeti mir na lastem teritoriju.

    Razmere so kritične in takšni prizori niso nič posebnega.

    Hrvaška pač begunce pošilja naprej.

    Na stvari moramo gledati tudi z drugačnega vidika.

    Begunci želijo iti naprej.

    Tudi če so malo premraženi in gredo v Slovenijo v temi je to zanje boljše, kot pa da ostanejo na Hrvaškem in torej stojijo n mestu.

    Slovenija se ne zaveda, da je ravno sama z zaporami na meji povzročila takšno vedenje beguncev in Hrvaške. Alternativa takšnemu vedenju je znana. Tihotapske poti za begunce, ki so veliko bolj nehumane.

    Hrvaška se enostavno drži reka, ki ga je podal Zoran Milanovič. Šaraj malo, brate.

    Podobno bo morala očitno storiti tudi Slovenija z Avstrijo.

    To so izredne razmere, čeprav si države tega nočejo priznati.

    Torej. Krivda je na slovenski strani, ker vztraja pri prepočasni pretočnosti, ki ni vzdržna.

    Najboljša rešitev bi bila, da se uskladijo prevozi beguncev, tako da Hrvatje pripeljejo begunce in jih Slovenci takoj prevzamejo s svojimi vlaki in jih odpeljejo do Avstrije.

    Sicer se je pa tudi notranji minister Ostojič ponudil, da bi lahko Hrvaška prepeljala begunce neposredno do Avstrije sama. To bi bilo za begunce najbolj humano, vendar tega Slovenija ni sprejela.

    Torej. Krivda ni zgolj na eni strani, če pa že je, je pa v veliki meri krivda na Sloveniji, ker beguncem ne omogoča proste poti.

    Podobno počne tudi Avstrija.

    Skratka. Ni tu kriva samo Hrvaška. Čeprav se zdi nehumano, Hrvaška beguncem celo dela uslugo, saj jim omogoča, da čim prej pridejo naprej.

    Slovenci preveč zadržujejo begunce. To je težava, ki je pripeljala do vseh negativnih posledic.

    Ti posnetki niso nič posebnega in niso dokaz krivde zgolj Hrvaške, ampak tudi Slovenije.

    Namesto, da se države med seboj krivijo, bi se morale dogovarjati o čim hitrejšem pretoku beguncev naprej.

    Slovenija žal še vedno ni pripravljena pospešiti tok beguncev. Priznati si mora, da je v veliki meri sama kriva za sedanje stanje in tudi za hrvaške nočne pošiljke beguncev.

    Slovenija mora Hrvaški zagotoviti, da bo ta na svoj teritorij sprejela begunce takoj, ne pa povzročala zastoje, v kolikor bi Hrvaška le te peljala le na dogovorjena mesta.

    Slovenija se mora zavedati, da je takrat, ko je bila še odprta meja z Madžarsko, begunska pot potekala brez težav. Madžari so iz Hrvaške sprejemali begunce in ti so takoj šli naprej do Avstrije. Tega Slovenija ne počne in tu dela napako.

    Skratka. Slovenija je tista, ki povzroča te nevšečnosti, sedaj je pa vprašanje, kolikšen delež krivde za to nosi tudi Avstrija.

    Slovenija ne zagotavlja zadostne pretočnosti. To je glavni vir vseh problemov.

    Čeprav je težko priznati lastno krivdo, jo tu Slovenija mora priznati in v skladu s tem tudi reagirati in spremeniti pomanjkljivosti, to pa je enostavno, povečati mora pretočnost.

    Ti posnetki so prikaz nečesa, kar je že itak znano. Hrvaška vodi begunce do zelene meje, ker preprosto nima druge možnosti, ker je Slovenija preveč zaprta na tistih dogovorjenih prehodih za begunce.

    Slovenija se mora zavedati, da bi Hrvaška imela izjemne težave, če bi vso to količino ljudi puščala pri sebi. Zelo hitro bi se nabrala takšna količina izrazito nezadovoljnih ljudi z namenom iti naprej, da bi to eskaliralo prek vseh meja vzdržnega. Slovenija se tega ne zaveda. Glede na svojo majhnost bi se morala tega še toliko bolj zavedati, pa se ne.

    Slovenija, Hrvaška in Avstrija bi morale vzpostaviti koridor, ki omogoča hiter prehod beguncev brez zavlaćevanja in tu najbolj zavlačuje ravno Slovenija.

    Slovenija se mora zavedati, če ne bodo šli begunci hitro naprej, bodo zadeve eskalirale.

    Če EU že dopušča takšno poroznost meje med Grčijo in Turčijo, potem se mora Slovenija temu prilagoditi in se ne iti nekega kvazi delovanja po pravilih, če tega delovanja ni na samem začetku, torej v Grčiji.

    Slovenske novice: FOTO: Šefic: S kamero razkrili hrvaško početje

  12. admin pravi:

    Še nekaj moramo povedati. Slovenija je rekla, da je Hrvaška svoj čas govorila, da ima 24.000 nastanitvenih kapacitet za begunce in naj najprej napolni te kapacitete, preden pošilja begunce naprej na Hrvaško.

    Samo v torek je prišlo v Slovenijo 12.000 ljudi. Torej. Teh 24.000 ljudi bi se nabralo takoj. In ponavljamo. Tu gre za zelo nestrpne ljudi.

    Če bi Hrvaška nekako zadržala te ljudi, kar je zelo težko za pričakovati, da bi se to lahko zgodilo, bi bil potem naval na Slovenijo še toliko hujši, ker bi nastalo kopičenje in to bi enkrat samo šlo naprej, v vsej svoji velikosti, ker Hrvatje jih verjetno ne bi mogli zadrževati. Slovenci že imajo izkušnje v teh nekaj dnevih krize, da se takšne mase, ki ima jasen cilj priti v Nemčijo, preprosto ne more zadržati.

    Zato je boljše, da se zadeve pomikajo tako kot se, ker se bodo drugače stvari samo še poslabšale.

    EU mora, če noče več sprejemati beguncev, preprosto narediti nekaj na zaprtju turško-grške meje, vse drugo je sprenevedanje.

    Slovenija se jezi na Hrvaško, a nista krivi ne ena ne druga za tisti glaven problem, ki nastaja na pravi zunanji meji EU, to pa je grško-turška meja.

    Sedaj se obe državi prepucavata, dasiravno sta obe državi v istem zosu, v čisto istem zosu sta tako Hrvaška, kot Slovenija.

  13. admin pravi:

    Hrvaški minister za notranje zadeve Ranko Ostojić je, kot da bi prebral naša 2 zgornja prispevka, povedal v svojem odgovoru na slovenske očitke vse, kar smo zgoraj zapisali sami. Sami smo pa zelo argumentirano odgovorili na očitke Slovenije Hrvaški, ki so se nam zazdeli rahlo neprimerni, saj niso upoštevali dejstva, da je val beguncev dejstvo, ki narekuje obnašanje držav, ki ga morajo obravnavati. Hrvaška je torej prisiljena begunce transferirati naprej, tako kot tudi Slovenija, zato so obtožbe brezpredmetne. Preprosto je potrebno zavihati rokave, obenem pa poenostaviti postopke, četudi to pomeni opustitev ustaljenega ravnanja. Preprosto so razmere izredne in izredne razmere zahtevajo izredno delovanje.

    Dejstvo je, da Slovenija mora povečati pretok beguncev, četudi se ji zdi to sedaj zelo naporna naloga.

    RTV Slovenija: Ostojić odgovarja Sloveniji: “Ne spuščajte jih po kapljicah”

  14. admin pravi:

    Miro Cerar je rekel, da Slovenija razmišlja tudi o postavitvi ograje proti beguncem na mejo s Hrvaško, a boji se, da si Slovenija zaradi majhnosti ograje ne bo mogla privoščiti, ker ima premalo policistov in vojakov, ki bi jo lahko varovali.

    Prav tako je tudi že sama ograja velik zalogaj za Slovenijo, saj tako majhna kot je, ima Slovenija s Hrvaško kar 670 km dolgo mejo.

Odgovorite