petek, 13.avgust.2010 - 12:17

Hilda Tovšak iz Vegrada je bila več let članica predhodnice Nove Slovenije, SKD

Stranka Nova Slovenija ima zelo slab sloves že iz primera podjetja Paloma. Prek Hilde Tovšak pa je ta stranka povezana še z eno slabo zgodbo, to je zgodba Vegrada. Stranka NSI ima že sicer zelo nestrpne poglede na svet. V gospodarstvu, ko ima to možnost, pa očitno svojo nestrpnost tudi dejansko udejanja, kar se kaže na poniževalnem odnosu do delavcev, ki niso v skladu z njenimi pogledi na svet.

Časopis Dnevnik je odstrl politični pedigre gospodarstvenice Hilde Tovšak. Že prej se je govorilo, da Hilda Tovšak sodi med stranke desnice, zato verjetno desnica nikoli ni omenjala podjetja Vegrad, ki je bilo že nekaj časa v krizi. Če potegnemo paralelo, je desnica zelo rada omenjala podjetje Prevent, katerega delni lastnik je bil Zakeršnik, ki je v času do leta 2004 sodil v, oziroma se ga je povezovalo s stranko LDS, to je bil močan razlog za SDS-ovo omenjanje Preventa kot slabe zgodbe (poleg dejstva, da je SDS-ovega poslanca, ko je bil še novinar, nekdo zaradi njegovega pisanja močno pretepel, ta pa sumi, da je bil naročnik ravno Zakeršnik, saj je pisal o njem kar na veliko, ko je bil še novinar). Desnica pa za razliko od Preventa Vegrada ne omenja, saj je predsednica uprave Vegrada močno politično povezana s slovensko desnico.

In sicer naj bi v politiko Tovšakovo potegnil Lojze Peterle, sedaj član NSI. Tedaj je bil Peterle predsednik stranke Slovenski krščanski demokrati (SKD), stranke, ki se je nato povezala s stranko SLS, nato pa so se pretežno člani SKD spet odcepili in ustanovili stranko Nova Slovenija, torej je SKD predhodnica NSI oziroma je NSI nadaljevanje stranke SKD. Gre za stranko, ki pogostokrat deluje kot politični pudelj stranke SDS, dejansko pa gre za nek radikalen političen podaljšek katoliške cerkve (kot da bi v katoliški cerkvi zbrali najbolj nazadnjaške duhovnike in jih združili v neko stranko).

Tovšakova je v stranko SKD napredovala zelo hitro in kmalu postala glavna tajnica stranke. Ko se je SKD združila s stranko SLS, je Tovšakova šla v gospodarstvo in postala direktorica Vegrada.

Že dejstvo, da je Tovšakova povezana s stranko Nova Slovenija, oziroma njeno predhodnico SKD, je za nas negativno, saj je Nova Slovenija zelo problematična stranka na slovenskem političnem prizorišču po našem mnenju.

Je pa zadev v zvezi s Tovšakovo več in to povezanih s podjetjem Vegrad. O tem smo že pisali. Sedaj bomo ponovno napisali nekaj besed.

Vegrad je bosanskim delavcem v posebnem kodeksu vedenja narekoval, kako naj se obnašajo, češ da so preveč primitivni za razvito slovensko kulturo, zaradi česar bi morali svoje obnašanje in higieno dvigniti vsaj na potreben minimum. Delavci so bili zelo razočarani in osramočeni zaradi tovrstnih navodil vodstva Vegrada.

Stranka NSI (naslednica SKD) je znana po tem, da zelo rada uči druge, kako naj živijo in podobno, zato ne preseneča niti takšen kodeks vedenja za tuje delavce. Očitno so bili netradicionalni, karkoli naj bi že to pomenilo v njihovem primeru. Niso bili na nivoju idealnega Slovenca, katerega promovira stranka NSI.

No. Potem pa so se pojavile zgodbe o izkoriščanju delavcev Vegrada, predvsem tujih delavcev, o neplačevanju denarja s strani podjetja, o odtujitvah denarja, katerega so delavci zbirali za ljudi v stiski in podobno.

Na Vegrad je pritisnil tudi urad za varstvo konkurence zaradi kartelnih dogovorov.

Znana je afera čista lopata, kjer je tudi kot akter sodeloval Vegrad.

No, potem je bil problem tudi v zvezi s Celovškimi dvori.

No, sedaj na koncu pa je problem v insolventnosti tega s strani proNSI-jeve direktorice vodenega podjetja.

Mnogi zaradi slabega slovesa podjetja, tako ekonomisti, kot, zanimivo, tudi delavci, pričakujejo stečaj tega podjetja in ne prisilne poravnave.

V primeru stečaja, bi delo izgubilo 1700 Slovencev in okoli 400 tujcev, vendar mnogi pravijo, da je bolje, da tako gnilo podjetje (katerega vodi bivša glavna tajnica predhodnice NSI) sploh ne obstaja več.

Mnogi ravno Hildo Tovšak, nekdanjo glavnico tajnico stranke SKD, predhodnice stranke Nova Slovenija, krivijo za takšen položaj podjetja, saj naj bi po njihovem mnenju direktorica solirala in se preveč naslonila le na gradnjo stanovanj, ki jih potem ni mogla prodati.

No, nekateri pa še tuhtajo, ali bi podjetje raje dali v prisilno poravnavo.

V obeh primerih bo precej delavcev ostalo brez dela. Prav zanimivo bo, da bo potem ravno Karitas, humanitarna organizacija v domeni katoliške cerkve pomagala delavcem podjetja, za propad katerega mnogi krivijo ravno osebo, ki je povezana s katoliško cerkvijo prek stranke SKD. Če nič drugega, bo vse delovalo precej hinavsko.



Značke prispevka:

Odgovorite