četrtek, 29.oktober.2015 - 08:42

Miro Cerar naj ne podleže militantnim mnenjem, po katerih bi Slovenija kar sama ustavila begunsko pot z ograjo

SLOVENIJA SE MORA GLEDE BEGUNSKE KRIZE VESTI RAZUMNO IN SE IZOGIBATI POPULISTIČNIM REŠITVAM.

SLOVENIJA NE MORE BITI EDINA ZAŠČITNICA SCHENGENSKEGA SPORAZUMA V EU

Janša glede Schengna govori nespametno. Schengen namreč ni narejen za takšno situacijo, v kakršni je EU sedaj zaradi begunske krize.

Miro Cerar bi moral bolj pritisniti na Jean-Claude-a Junckerja, da EU zagotovi delujoče rešitve glede navala beguncev na Evropo, ne pa zgolj rešitve, ki zgolj zdravijo simptome.

miro_cerar_jean_claude_juncker

Na začetku naj povemo, da smo na Dossier korupcija prvi, ki smo opozorili na določene stvari, tako da nas moti, da si nekateri zasluge za določene stvari pripisujejo sebi. To je začetna pripomba nekaterim, sedaj pa preidimo na stvari.

Janez Janša je povedal, da sedanja slovenska oblast pod vodstvom Mira Cerarja zapravlja Slovenijo in da jo rine ven iz Schengenskega sporazuma.

Schengenski sporazum predvideva, da bi morale zunanje članice schengenskega prostora strogo varovati zunanjo mejo schengna, tako da se lahko zagotovi odprtost notranjih meja v državah znotraj schengna.

Če bi bile razmere normalne, bi morala Slovenija striktno spoštovati schengen, tako pa je soočena z izzivi, predvsem zaradi velikega števila beguncev.

Vendar ni toliko problem Slovenija.

Vsi vemo, kje je problem.

Problem je v Grčiji.

Grčija je tako, kot Slovenija, schengenska država, torej država znotraj schengna.

In Grčija bi morala biti tista, ki bi morala preprečevati pritok beguncev.

Tako imamo situacijo, ko država schengna vse begunce pušča naprej, celo v državo, ki ni niti država EU, to je Makedonija, potem pa gredo begunci še čez eno državo, ki ni del EU, to je Srbijo in naprej v Hrvaško, ki je v EU, pa ni del schengna.

Vendar moramo vedeti, da je še pred kratkim tok beguncev potekal čez Madžarsko, ki pa je del schengna in seveda del EU.

Torej. Tudi Madžarska je dolgo časa, preden ni zgradila ograje z mejo s Srbijo in nato še s Hrvaško, delovala na način, ko ni upoštevala schengna.

Tako da je Janševo govorjenje čista demagogija.

Madžarska je, preden je zaprla mejo, čez svoje ozemlje spustila več sto tisoč beguncev.

Prenehala jih je prepuščati šele takrat, ko je izgradila ograjo na meji s Srbijo in Hrvaško, pa ne zaradi schengna, ampak predvsem zaradi tega, ker ji je bilo vsega dovolj. Madžarska se je z visokim pritokom beguncev soočala že veliko prej pred vsemi novimi državami na balkanski poti beguncev, to pa sta Hrvaška in Slovenija.

Skratka. Govoriti o tem, da Slovenija rine sebe iz schengna, zamolčati pa dejstvo, da je Madžarska tudi dolgo časa prepuščala begunce čez svoje ozemlje, je kratko malo dvolično. Sami to pripisujemo političnemu kritiziranju nasprotne politične opcije.

Dejstvo je, da schengen ni narejen za razmere, kot so prisotne sedaj, ko je EU preplavljena z begunci.

Prav tako pa se schengen ne spoštuje v Grčiji.

Torej. EU narekuje Sloveniji in drugim državam striktno spoštovanje schengna, obenem pa ni sposobna zaščititi tistega glavnega vira dotoka beguncev v državo, ki je prav tako schengen.

EU bi tu igrala zelo pokvarjeno vlogo, če bi zavestno gledala skozi prste Grčiji, ki ne spoštuje schengna, obenem pa Sloveniji narekuje, naj poskrbi za zaščito zunanje schengenske meje, kar zadeva begunce, ki prihajajo v Slovenijo.

Vedeti moramo, da je Slovenija zunanja schengenska meja samo za morebitne ljudi, ki bi želeli priti vanjo in so državljani držav Srbija, Bosna in Hercegovina, Črna Gora, Albanija, Makedonija, Kosovo, pa tudi držav Romunija in Bolgarija, ter seveda Hrvaška, ki niso članice schengna, so se pa pravno obvezale, da bodo pristopile v schengen. Torej te države so tiste, ki jih mora Slovenija upoštevati pri strogem spoštovanju schengna.

Z vidika poštenosti pa zagotovo ne more biti Slovenija odgovorna za begunce, ki vanjo prihajajo sicer iz Hrvaške, ampak so pa na začetku poti prešle schengensko državo, to je Grčijo.

Torej. Če Grčija ni sposobna spoštovati schengna, potem je neprimerno, da se Sloveniji nalaga to breme.

Ravno zato govoriti o tem, da se Slovenijo zapravlja, da se jo rine iz schengna, ni primerno.

Lahko, da Slovenija tudi postavi meje, ampak v tem primeru bo pritisk beguncev ogromen.

Vedeti je potrebno, da so begunci po zaprtju madžarske meje s Srbijo in nato še s Hrvaško imeli neko alternativno pot, to je Slovenija, če bi meje zaprla tudi Slovenija, zato je bila sprememba begunske poti enostavna, preprosto so se preusmerile od Madžarske k Sloveniji, začenši s 17.10.2015. Če pa bi zaprla meje tudi Slovenija, pa ne bi več imeli toliko alternativ (mogoče Romunija, ampak tam jih spet čaka Madžarska in druge do beguncev enako, če ne še bolj nenaklonjene države.

Če bi Slovenija zaprla svoje meje, bi torej imela hude težave nadzorovati mejo, ker bi bil pritisk nanjo prehud, dodatno pa bi bilo precej nepošteno od EU, da bi breme beguncev preložila na balkanske države, ki še niso del schengna, kar bi lahko ponovno destabiliziralo že tako in tako nestabilen Balkan.

Če želi EU delovati pošteno, potem mora zapreti mejo med Turčijo in Grčijo. Vse drugo ni pošteno.

Cerarju svetujemo, da naj kritike določenih skupin enostavno presliši.

Dokler se bo dalo begunski tok vzdrževati tako kot doslej, torej s transferjem beguncev čez državo, do takrat je to najboljša varianta za obvladovanje begunskega toka, šele če bi Nemčija v popolnosti zaprla mejo, bi bilo potrebno razmišljati o popolnem zaprtju slovenske meje.

Ampak tudi Nemčija bi morala biti toliko odgovorna, da bi meje zaprla šele takrat, ko bi EU uredila stanje na grško-turški meji.

Skratka.

Zaenkrat je potrebno vzpostaviti čim bolj enostaven transfer beguncev od Hrvaške do Avstrije. Na južni meji se je stanje precej popravilo, samo še v Avstriji je potrebno storiti enako.

EU se pa bo morala ukvarjati predvsem z Grčijo. Resda se je z njo že ukvarjala zaradi evra, ampak tudi glede begunske krize bo potrebno narediti enako.

Kar zadeva begunce pa je potrebno vedeti.

Ali se jim da možnost, da pridejo v EU in se jih naseli tam, kjer begunci hočejo, ali pa EU reče, da ne bo sprejemala beguncev in z vojsko zapre zunanje meje EU oziroma schengna, pa tu ne mislimo na Slovenijo, ampak na Grčijo.

Takšna dvolična politika je pa najslabša tako za begunce kot tudi druge države.

Torej. Slovenija naj vztraja, dokler se da, s transferjev beguncev, potem bo pa že videla.

Če hoče, lahko za vsak primer postavi ograjo, ki pa naj jo uporabi šele v primeru, ko transfer več ne bi bil možen zaradi restrikcij na nemško-avstrijski meji.

Samo govoriti o postavitvi ograje proti beguncem je namreč pomanjkljivo. To namreč pomeni skorajda vojno stanje, pri čemer bi bilo potrebno uporabiti tudi orožje in prisilna sredstva, kar bi bilo na pogled zelo nehumano, prav tako pa ne verjamemo, da bi brez večje mobilizacije Slovenija sploh bila sposobna česa takšnega. Skratka. To bi bilo napol vojno stanje.

Ograja v Španiji, o kateri smo tudi ravno mi govorili že zdavnaj v enem prejšnjih člankov, kjer smo razglabljali o različnih ograjah, ki so jih postavile določene države, prav tako pa tudi pred kratkim, ko smo kritizirali izjavo španskega kralja o beguncih, pa so jo sedaj začeli omenjati določeni politiki, tudi Janša, pa je zunanja ograja EU. Takšna ograja ni primerna za Slovenijo.

Slovensko-hrvaška meja ni zunanja meja EU.

Postavljanje takšnih ograj med državami EU, torej znotraj, preprosto pomeni, da EU več ne obstaja, da je razpadla.

Smisel EU najbrž ni v tem, da se na meje med državami EU postavijo neke hude ograje, kvečjemu na zunanjih mejah je temu lahko tako, recimo v Španiji. Španija je to naredila in s tem sicer izgubila pravico, da drugim soli pamet o potrebi po solidarnosti z begunci, ampak ok.

Nas sicer moti tudi to, da Slovenci v svoji zaplankanosti krivca za ves prooblem z begunsko krizo nekako vidijo v sosednji Hrvaški, češ to je država, ki Sloveniji pošilja begunce.

To je zelo kratkoviden pogled. Hrvaška je samo ena v nizu držav, ki so prizadete z begunci in se tudi sama poskuša čim bolj zaščititi pred negativnimi posledicami begunske krize.

Tako da napadati Hrvaško nima nobenega pomena.

Še enkrat ponavljamo.

Slovenija naj vztraja pri čim hitrejšem in čim bolj enostavnem transferju, kolikor se da, spremlja naj predvsem stanje v Nemčiji in razpoloženje Nemcev.

Kar zadeva ograjo. Če jo želi postaviti za morebiten črni scenarij, naj jo, ampak naj je ne zapre kar tako na vrat na nos, kot to želijo nekatere desne stranke v Sloveniji.

Če tok beguncev teče, potem naj teče. Naj ne bo Slovenija tista, ki ga bo prva zaprla. Če bo vzpostavljen sistem transferja beguncev, ki funkcionira, potem je potrebno pri tem sistemu vztrajati.

Ampak resnično ne vemo, kako bo Slovenija lahko vzdrževala pritisk beguncev na južni, če zapre meje in bo tok beguncev še vedno enak. Zato mislimo, da ni pametno, da bi Slovenija zapirala meje sama, neusklajeno z drugimi državami.

Verjetno države EU čakajo predvsem na zimo, glede katere upajo, da bo ustavila, ali vsaj močno omilila begunski tok.

Ampak glavna rešitev je pa zagotovo na turško-grški meji. Zato je potrebno pritiskati na EU, da rešuje zadeve tam bolj učinkovito. Tam je glavni vir težav. Če se tega ne reši, ne bo nič rešeno ob predpostavki, da bo naval beguncev na Evropo še vedno tako močan.



Značke prispevka:

Odgovorite