sobota, 7.november.2015 - 09:29

Slovenski veterinarji svarijo kmete: »Ne pasite živali na mestih, kjer so se nahajali begunci, saj se živali lahko okužijo.«

DRAMATIČNO OPOZORILO SLOVENSKIH VETERINARJEV

SLOVENSKI VETERINARJI OPOZARJAJO

»MESTA, KJER SO SE ZADRŽEVALI BEGUNCI, SO LAHKO KUŽNA TUDI ZA SLOVENSKE REJNE ŽIVALI.«

Slovenski veterinarji so zaskrbljeni, da bi se lahko živali okužile z nevarnimi mikrobi in zajedalci, če bi se pasle na mestih, na katerih so se zadrževali begunci. Bojijo se predvsem okužb z boleznimi, ki se prenašajo s človeka na živali.

krave_se_pasejo_na_veliki_planini_Wikipedia_avtor_LJU2ORD

Slovenski veterinarji so kmetom poslali opozorilo, naj nekaj časa ne puščajo svojih rejnih živali, to je krav, koz, ovc, konj, prašičev, puranov, kokoši in ostale perutnine, na mestih, kjer so se zadrževali begunci.

Slovenski veterinarji so namreč mnenja, da bi se lahko živali okužile, če bi prišle v stik s temi mesti.

Kot je znano, begunci za seboj puščajo velike količine smeti in tudi človeških iztrebkov.

Ravno slednji so po mnenju veterinarjev lahko glavni vir okužbe za živali.

Veterinarji slovenskim kmetom, ki kmetujejo na površinah, po katerih so hodili begunci, svetujejo, naj hodijo v hleve s čistimi oblačili za enkratno uporabo, da bi preprečili vnos nevarnih mikroorganizmov in zajedalcev med živali. Prav tako naj pazijo na higieno, sploh če so hodili na področjih, na katerih so se zadrževali begunci.

Veterinarji opozarjajo, naj kmetje budno spremljajo svoje živali in da jih v primeru, da pri njih zaznajo kakršnekoli znake bolezni, takoj obvestijo o tem.

Sicer so slovenske oblasti že prej sprejele ukrep obveznega cepljenja za vse ljudi, ki se ukvarjajo z begunsko krizo. Cepili so se predvsem za zaščito pred gripo, saj prihaja čas, ko so v porastu respiratorne bolezni, različna prehladnja obolenja in tudi pojavnost okuženosti z virusom gripe.

Slovenske novice: Veterinarji opozarjajo: »Živali ne pasite na pašnikih, kjer so se zadrževali migranti«



Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Poziv veterinarjev sicer ne preseneča.

    Tudi v Rigoncah so po prehodu beguncev vse, česar so se begunci dotikali in kamor so hodili, preventivno dezinficirali. Za ogled videa dvakrat kliknite na spodnje okno.

Odgovorite