sobota, 7.november.2015 - 16:52

Slovenija se pospešeno pripravlja na ograditev svoje južne meje s tehničnimi ovirami – to je z ograjo

SLOVENIJA SE PRIPRAVLJA NA POSTAVITEV OGRAJE NA MEJI S HRVAŠKO

Notranja ministrica Slovenije Vesna Györkös Žnidar bo po potrebi odgovorna tudi za postavitev ograje na meji s Hrvaško.

vesna_barb_wire_fotomontaza_DK

Včeraj je ob 40. obletnici Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti na obisk v Slovenijo prišel madžarski premier Viktor Orban.

Poleg kulturnega programa sta se s slovenskim premierjem Mirom Cerarjem pogovarjala tudi o begunski krize.

Viktor Orban je Sloveniji obljubil pomoč pri varovanju njene južne meje, če bo ta to prosila.

Orban je rekel, da so tako Slovenci kot Madžari kristjani, ki morajo zaščititi ne le svoji državi, ampak celotno Evropo pred spremembami sedanjega načina življenja.

Zato lahko Slovenija od Madžarske vedno dobi pomoč, če se odloči za postavitev bodeče žice in ograje na svoji meji s Hrvaško. Madžari bodo Slovencem lahko v veliko pomoč, saj imajo izkušnje s postavitvijo ograje v Srbiji in na Hrvaškem, en dan pa so zgolj provizorično postavili tudi ograjo na mejo s Slovenijo, a jo tudi odstranili.

Slovenski premier in notranja ministrica sta povedala, da bo Slovenija ograjo po potrebi postavila zato, da zagotovi 2 namena.

Prvi namen je usmerjanje beguncev na mejne prehode, tako da ti več ne bi razpršeno prehajali slovensko-hrvaške meje, drugi pa je, da bo Slovenija zmanjševala dotok migrantov v primeru, če bi Nemčija in Avstrija začeli zmanjševati število sprejetih migrantov.

Torej. Ograja bo imela tako usmerjevalni pomen kot tudi pomen za izvajanje bolj restriktivnega režima za prehod migrantov.

Slovenija opozarja, da mora zagotavljati visoko varnost na zunanji schengenski meji, to je na meji med Slovenijo in Hrvaško.

V Slovenijo so pred dnevi že prišli prvi kilometri materiala za izgradnjo ograje in bodeče žice, v kratkem pa naj bi prišla že druga pošiljka. Torej. Slovenija z nakupom ograje očitno misli resno.

Sicer so zaradi slovenskih aktivnosti za zaostritev mejne politike na Hrvaškem obveščeni tudi v zahodni Evropi in v UNHCR. Nekateri člani UNHCR, ki pomagajo beguncem, naj bi policiste in vojake izpraševali, koliko orožja imajo pri sebi, saj želijo vedeti, kakšna je skupna količina orožja, ki ga imajo policisti in vojaki, ki ščitijo begunske centre in mejne prehode, pri sebi.

Zadeve se bodo v prihodnjih dneh očitno zaostrile s strani Slovenije, pa čeprav bo Slovenija dobila nekaj več kot 10 milijonov evrov begunske pomoči, s katero naj bi zagotovila celo 7500 mest v nastanitvenih centrih po državi.

A Slovenija s postavitvijo bodeče žice in ograje zagotovo ne bo začela do začetka naslednjega tedna, tako da bo omogočila Hrvaški miren potek volitev.

Na Hrvaškem so namreč jutri volitve v hrvaški sabor. Gre za najpomembnejše volitve, zato mora Hrvaška imeti mir, da se zagotovi normalen potek volitev brez nepotrebnih nevšečnosti zaradi begunske krize.

Ko bo volitev enkrat konec, pa bo Slovenija začela izvrševati svoj načrt postavitve ograje.

Tako se bo pridružila Madžarski.

V kratkem pa je mogoče pričakovati, da se ji bodo pridružile tudi druge države, saj iz Nemčije prihaja vse več informacij, ki dajo slutiti, da se bo čez čas nemška meja zaprla.

Za konec še malo zabave. Ker smo za popestritev članka naredili fotomontažo slike Barb Wire, kamor smo vstavili obraz slovenske notranje ministrice, pa spodaj podajamo legendarne besede Pamele Anderson, ki jih je ta izrekla v filmu Barb Wire, preden je s pištolo prerešetala zlikovca.

Barb Wire – Don’t call me babe



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Miro Cerar: Če bodo ogroženi, bodo policisti uporabili tudi strelno orožje zoper begunce

    V primeru zaprtja meje za begunce si lahko Slovenija od Madžarske in drugih držav višjegrajske skupine obeta veliko pomoč in podporo

    Miro Cerar je za sobotno prilogo časopisa Večer povedal, da bodo slovenski policisti v primeru življenjske ogroženosti zoper begunce uporabili tudi strelno orožje.

    Rekel je, da Slovenija mora zavarovati slovenske ljudi in njihovo premoženje.

    Dodal je, da bo v trenutku, ko bo začelo biti uporabljeno orožje proti beguncem, prišlo do konca Evropske unije.

    Sicer Miro Cerar še vedno upa na skupno evropsko rešitev begunske krize. Če te rešitve ne bo, je povedal, da se bo v tem primeru Slovenija pač morala zaščititi sama.

    Pri zaščiti pa bodo v pomoč članice višjegrajske skupine, ki so pripravljene Sloveniji pomagati tudi s svojimi policijskimi enotami pri varovanju slovenske meje.

    V Slovenijo so v ta namen že prišli slovaški policisti. Slovenski policisti so povedali, da so slovaški policisti pokazali veliko pripravljenost in motivacijo za opravljanje nalog na slovenski meji.

    Slovaški policisti, ki so prišli pomagat slovenskim, so zelo motivirani. Tako trdijo slovenski policisti.

    Prihod motiviranih slovaških policistov bo mogoče dvignil tudi motivacijo slovenskih policistov, glede na dejstvo, da so slovenski policisti že precej utrujeni zaradi vsakodnevnega ukvarjanja z množicami beguncev, ki prihajajo v Slovenijo.

    Večer. Nisem nacionalist. Sem pa domoljub, patriot
    Slovenske novice: »V nujni samoobrambi bomo uporabili strelno orožje zoper begunce«
    Slovenska policija: Slovaški policisti ob boku slovenskih kolegov

  2. admin pravi:

    V Slovenijo je prišlo še 52 madžarskih policistov

    Slovenskim policistom je na pomoč prišlo tudi 52 madžarskih policistov, ki bodo Slovencem pomagali pri obvladovanju begunskega toka.

    Slovenska policija: Slovenskim policistom se je pri upravljanju migracijskega toka pridružilo še 52 madžarskih kolegov

  3. admin pravi:

    Nemčija in Avstrija pritiskata na Slovenijo, naj ustavi dotok beguncev skozi svojo mejo, sicer bo izločena iz schengna

    Nemčija in Slovenija naj bi po poročanju oddaje 24 ur na POP TV pritiskali na Slovenijo, da ustavi (zavre) dotok beguncev skozi svojo mejo. Če tega ne bo storila, naj bi se schengenska meja pomaknila gor proti Avstriji, Slovenija pa bi bila potisnjena med druge balkanske države, v katerih se bodo po zaostritvi pravil za begunce v Nemčiji in Avstriji začeli kopičiti begunci.

    Zaradi teh informacij se je Slovenija odločila, da postavitev ograje proti beguncem še pospeši.

    Žičnato ograjo je dobila iz Madžarske, saj je na Poljskem prevelika vrsta zaradi velikega povpraševanja.

    Madžarska se je ponudila, da bo Sloveniji celo pomagala postaviti ograjo, s čemer bi se lahko ograjo postavilo izredno hitro, zgolj v nekaj dneh.

    Medtem pa v Slovenijo prihajajo policisti iz drugih držav, da bi slovenskim policistom ponudili pomoč pri obvladovanju begunske krize.

    V Sloveniji naj bi bilo do sedaj že po 20 policistov iz Slovaške, Češke in Litve, 8 avstrijskih policistov in 5 nemških, 25 estonskih, 52 policistov iz Madžarske in 5 iz Francije.

    Pridejo pa še 20 policistov iz Latvije in predvidoma 25 iz Romunije.

    V Sloveniji je že okoli 150 tujih policistov.

    Očitno se Slovenija počasi zapira.

    Vse je že nared za zaprtje meje, le še odločitev je potrebno sprejeti s strani vlade. Do te odločitve pa lahko pride že danes.

    Zelo verjetno je, da bo odločitev o gradnji ograje na meji s Hrvaško pozitivna, saj Sloveniji po koncu stavke grških prevoznikov trajektov grozi novi begunski val z 20.000 do 30.000 beguncev.

    Verjetno bo ta odločitev pripeljala do domino efekta, ko bodo svoje meje zaprle še druge države na balkanski poti, če ne prej, pa takrat, ko bo breme beguncev postalo neznosno (to pa je lahko zelo kmalu).

    24ur.com: ‘Tehnična sredstva za zavarovanje meje so pripravljena, potrebna je samo politična odločitev’

  4. admin pravi:

    Stvari glede begunske krize v državah, kamor begunci prihajajo, so na robu eksplozije. Le vprašanje časa je, kdaj bodo te države močno zaostrile begunsko politiko in zaprle vrata za begunce.

    Švedi v Grčiji delijo beguncem letake, da Švedska razpada pod bremenom beguncev.

    Da se begunska kriza pospešeno zaostruje tudi v državah, kamor begunci v končni fazi pridejo, pričajo različna poročila iz teh držav.

    Švedska se sooča z vse več nasilja proti beguncem, prav tako so se v Grčiji začeli pojavljati letaki, ki beguncem odsvetujejo prihod na Švedsko.

    Na Norveškem, kamor begunci prihajajo s kolesi iz Rusije, so ljudje vse bolj za to, da se beguncem onemogoči prehod v Norveško.

    Danci so v sporu s Švedi in jim sedaj že odkrito govorijo, da je njihova begunska politika, ki je preveč radodarna, slaba in da Danska Švedski ne namerava pomagati glede beguncev.

    Sama Nemčija pa itak že nekaj časa poka po šivih, kar povečuje napetosti znotraj vladne koalicije.

    Skratka. Begunski sistem se pospešeno razpada v tistih državah, kamor begunci prihajajo.

    Zato je verjetno, da bo v kratkem prišlo do zaprtja meja (oziroma močnega priprtja meja) za begunce.

    Zadeve so na robu eksplozije.

Odgovorite