ponedeljek, 9.november.2015 - 06:55

HRVAŠKE VOLITVE: Obeta se lahko katerakoli koalicija. Ključen je MOST.

ZA HRVAŠKO JE ODLOČILEN MOST.

Kamor si želi MOST, tam bo Hrvaška šla.

 Koalicijo na Hrvaškem bo določala tretja stranka po številu pridobljenih glasov. To je nova stranka (koalicija neodvisnih list) MOST dosedanjega župana Metkovića, Boža Petrova.

bozo_petrov_MOST_govor_po_volitvah

 Na Hrvaškem so potekale parlamentarne volitve, ki pa so dale zelo izenačene rezultate.

Čeprav je stranka HDZ že proglasila zmago, je vprašanje, ali je Domoljubna koalicija res prava zmagovalka.

Namreč. Po 98,5 % glasov je HDZ-ova koalicija dobila 59 mandatov poslancev, SDP-jeva koalicija Hrvaška raste 56 mandatov, koalicija neodvisnih list MOST 19 mandatov, koalicija IDS+PGS 3 mandate, Bandić 2 mandata, HDSSB 2 mandata, Uspešna Hrvaška en mandat in Živi zid 1 mandat.

Če gledamo, da je bil na prejšnjih volitvah, ko je bila Kukuriku koalicija, IDS del te koalicije, je bivša Kukuriku koalicija prejela 59 mandatov poslancev, tako kot HDZ-jeva Domoljubna koalicija. IDS je že rekel, da nikakor ne bodo koalirali s HDZ-jem, zato je lahko mogoče njihove glasove dati SDP-ju.

Torej. HDZ ni v veliko večji prednosti pred SDP-jem, zato lahko pride do formiranja katerekoli koalicije.

Desna koalicija bi bila HDZ-jeva koalicija + MOST = 78 mandatov.

Leva koalicija bi bila SDP-jeva koalicija + MOST + IDS = 78 mandatov.

Za uspešno formiranje koalicije je potrebno 76 glasov poslancev v Saboru.

Torej. Vse je odvisno od koalicije MOST Boža Petrova, ki je jeziček na tehtnici za obe koaliciji, zato lahko postavi svoje zahteve izjemno visoko.

Sicer je za pričakovati, da bo hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović navijala za desno koalicijo, saj sodi v milje HDZ-ja in ravno HDZ ji je pomagal priti na oblast, ko je s prav tako skoraj izenačenim rezultatom za las premagala levičarskega Iva Josipovića, katerega je podpiral SDP.

Vse je torej odvisno od MOST-a. Božo Petrov se zaveda, da lahko izbira med obema opcijama. Če MOST želi levosredinsko koalicijo, bo pač levosredinska, če si želi desnosredinsko koalicijo, bo koalicija desna.

Zmaga HDZ-ja ni tako zelo premočna (kot je morda kazalo v določenih časovnih intervalih po volitvah, recimo po 50 odstotkih preštetih glasov), da bi HDZ že takoj lahko razglasil končno zmago, še posebej če se SDP-ju prištejejo glasovi sorodne stranke IDS.

Tako da se bo še vse videlo. MOST je ključen.

Kamor si želi MOST, tam bo Hrvaška šla.

Govor predsednika koalicije nezavisnih list MOST, politične skupine, ki bo krojila novo hrvaško vlado, si lahko ogledate tukaj.

HRT: Domoljubna koalicija 59, Hrvatska raste 56, Most 19 mandata



Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Za oblikovanje koalicije na Hrvaškem bo morda nekoliko problematična tudi overjena izjava Boža Petrova, kjer je ta podpisal, da bo zapustil MOST, če bo ta koaliral s katerokoli stranko, ki je zadnjih 10 let bila na oblasti na Hrvaškem. To pa sta tako stranka SDŠ kot HDZ.

    Sicer znani pregovor pravi, da se zarečenega kruha največ poje. Kdo ve, morda bo moral tudi Božo Petrov, če bo želel sodelovati v novi oblasti, spremeniti svoje mnenje. Javnost mu bo verjetno to opravičila, saj so predvolilne obljube eno, dejanja po volitvah pa drugo.

    Iskreno povedano pa bi bilo Boža Petrova škoda, da ne bi sodeloval v novi vladi.

  2. admin pravi:

    Trenutna vladajoča koalicija je na Hrvaškem prejela več glasov kot Domoljubna koalicija

    Član SDP-ja Branko Grčič, ki je še trenutni podpresednik Vlade Republike Hrvaške in minister v vladi RH za regionalni razvoj in sklade EU, je povedal zanimivo informacijo.

    In sicer naj bi v sami Hrvaški trenutna vladajoča koalicija premagala Domoljubno koalicijo HDZ-ja.

    In sicer.

    Trenutna koalicija je namreč sestavljena iz strank koalicije Hrvaška raste, torej SDP-jeve koalicije in dodatno še IDS-a. Ker je IDS s partnerji nastopil na volitvah sam, ne znotraj Hrvaške koalicije, se morajo sešteti glasovi koalicije Hrvaška raste in IDS.

    Ti so skupaj prejeli 56+3 glasove = 59 glasov.

    Po drugi strani pa je HDZ-jeva koalicija sicer prejela 59 glasov, a tu so po Grčičevem mnenju prisotni še trije glasovi iz diaspore, torej iz tujine.

    V sami Hrvaški je torej Domoljubna koalicija prejela le 56 glasov, medtem ko so stranke trenutne vladajoče koalicje, kjer je prisotna tudi stranka IDS, prejele 59 glasov.

    torej. Če se pogledajo stvari malo boljše, zmaga Domoljubne koalicije, torej HDZ-jeve koalicije ni tako zelo velika, če jo sploh lahko štejemo kot zmago, saj je Domoljubna koalicija dobila enako število glasov kot koalicija Hrvaška raste + IDS-ova koalicija istrskih strank, ki skupaj tvorijo trenutno vladajočo koalicijo.

    Seveda nič od tega ni pomembno. Najbolj pomembno je namreč to, komu bo stranka neodvisnih list MOST namenila podporo pri sestavljanju koalicije.

  3. admin pravi:

    HDZ je morda v predvolilni koaliciji naredil eno od napak, ki se morda zdi majhna, a morda bo imela precej teže pri odločanju Mosta.

    Predsednik HDZ-ja pred volitvami, ko še ni mislil, da bo Most tako pomemben, rekel, da HDZ-ju niso potrebni nobeni mostovi, mostički ali stezice.

    Tu je šlo za precejšnjo degradacijo stranke.

    SDP za razliko od HDZ-ja ni dajal takšnih poniževalnih poimenovanj svojim sotekmovalcem na volitvah, vsaj Mostu neodvisnih list ne.

    Sicer je Most nazorsko vsaj glede nekaterih članov bližje HDZ-ju, a vprašanje je, kako se bodo v Mostu lahko povezali s HDZ-jem, saj je znano, da so določeni politiki v Mostu iz HDZ-ja odšli ali bili primorani oditi predvsem zaradi nestrinjanjem s predsednikom HDZ-ja, Tomislavom Karamarkom.

    Tako da bo potrebno počakati, kako se bodo stvari odvijale.

    Naj za konec povemo, da nas Most nekoliko spominja na Državljansko listo Gregorja Viranta, ki je bila prav tako pomembna za sestavo vlade in je bila na koncu kar v dveh vladah, tako desnosredinski kot tudi levosredinski.

Odgovorite