nedelja, 15.avgust.2010 - 23:16

Za slovensko velikost države je 15 % domače avtorske glasbe v medijih čisto dovolj

Slovenski glasbeniki se bojijo za slovensko glasbo, saj novi medijski zakon predvideva 15 % obvezno kvoto slovenske glasbe namesto dosedanjih 40 %. Sami se z novo višino kvote strinjamo, saj je Slovenija premajhna država za tolikšno količino kakovostne glasbe..

TIPIČNA SLOVENSKA NARODNOZABAVNA GLASBA

Pozor: Besedilo pesmi je precej vulgarno, kar je značilno za slovensko ruralno okolje.  Ta pesem je bila slovenski hit.

 

V tujini je glasbe z ruralno tematiko procentualno manj od pretežno ruralne Slovenije. Ena izmed zelo dobrih pesmi je pesem od skupine Rednex. V spodnjem videospotu je predstavljeno pristno ruralno okolje in ruralni ljudje. Verjamemo, da bi se v videospotu prepoznal marsikakšen Slovenec ali Slovenka, ki stanuje v vasi ali manjšem kraju. No, vsaj delno, saj so za slovenske razmere sodelujoči v spotu Rednex-a še vedno precej nad nivojem.

 

 

Slovenski glasbeniki se razburjajo ker novi medijski zakon predvideva, da je od vse glasbe, ki jo predvajajo mediji, obvezno vrteti 15 % slovenske glasbe, prej je bil odstotek večji, 40 %.

Nova ureditev je čisto primerna. Slovenija je namreč premajhna država, da bi lahko ponudila 40 % kakovostne slovenske glasbe. Predvajati kakšno precej brezvezno glasbo tipa tiste, ki se vrti v kmečki oddaji na RTV Slovenija z naslovom Na zdravje pa tudi ni možno vedno, razen za kmete in njim podobne osebke iz ruralnega področja, občasno pa tudi za druge. Pa da ne bo pomote. Nič hudega, če nekateri poslušajo pretežno le narodnozabavno glasbo, a vsiljevanje le te vsem tudi ni primerno.

15 % kvota ne pomeni, da se slovenska glasba ne bo vrtela, zgolj glasbeni uredniki bodo imeli bolj odprte roke in če ne najdejo za svoj žanr dovolj primerne slovenske glasbe, jo bodo lahko nadomestili s tujo. Na ta način se bo glasbena ponudba samo obogatila.

Seveda pa bodo lahko obstajale tudi kakšne popolnoma slovenske radijske postaje, ki bodo vrtele bodisi slovensko zabavno bodisi govejo glasbo za ruralno populacijo. Po drugi strani pa mogoče tudi postaje, ki bi vrtele pretežno tujo – recimo, lepo bi bilo imeti radijski program, ki bi vrtel ameriške šansone. Torej. Še vedno bodo obstajali programi, ki bodo vrteli pretežno slovensko glasbo. Sploh kakšni ruralni radiji, ki predvajajo predvsem hojladri glasbo v stilu “Jaz ‘mam pa tako srčno napako”. Ker pa je Slovenija zelo ruralna država, ni strahu pred propadom slovenske glasbe.

Še to. Sami smo ljubitelji tudi slovenske glasbe, če je kakovostna ali “poslušljiva”. In 15 % bo mogoče omogočilo na nekaterih postajah povečati kakovost. Za vsako ceno predvajati 40 % slovenske glasbe v tako majhni državi namreč pomeni vrtenje veliko balasta – brezveznih pesmi, kar ni dobro za razvoj slovenske glasbe.

Seveda pa je 15 % kvota, kar ne pomeni, da ne more biti več. Samo nekateri bodo morda vrteli 30 % in ne bodo pod pritiskom vrtenja 40 % slovenske glasbe.

Delo: Odslej namesto 40 le 15 odstotkov slovenske glasbe?



Značke prispevka: ,

Odgovorite