sobota, 2.januar.2016 - 08:57

TURŠKI KURDISTAN: Podpora turškim Kurdom bi bila najboljši povračilni ukrep Rusije zaradi turške sestrelitve ruskega letala

TURŠKI KURDI BI LAHKO POVEČALI ZAHTEVE PO AVTONOMIJI NA JUGOVZHODU TURČIJE.

Rusija bi Erdogana najbolj kaznovala za sestrelitev ruskega letala v Siriji tako, da podpre večjo avtonomijo Kurdov na jugovzhodu Turčije.

Ali so sedaj ustvarjeni pogoji za vzpostavitev Turškega Kurdistana, vsaj kot avtonomnega dela turške države, če že ne neodvisne države?

delitev_turcije_turski_kurdistan

Za povečavo kliknite na sliko.

Po popolnoma nepotrebni sestrelitvi ruskega letala Suhoj-24 s strani turških zračnih sil, so se odnosi med Rusijo in Turčijo upravičeno zaostrili, saj je s tem dejanjem Turčija zarinila nož v hrbet svoji partnerici Rusiji.

Rusija je zaradi tega že uvedla določene povračilne ukrepe proti Turčiji pretežno gospodarske narave, a sami smo mnenja, da bi bila najboljša kazen izvedena proti Turčija ta, da se podpre široko avtonomijo v Turčiji živečih Kurdov na jugovzhodu države.

O Kurdistanu in Erdoganovem strahu pred nastankom nove države Kurdistan, ki bi oklestila tudi del turškega ozemlja, smo že pisali v članku, tukaj.

Kot je zapisano v članku, del Kurdistana obsega tudi Iran, ki je velik zaveznik Rusije na Bližnjem vzhodu.

Ker je temu pač tako, bi bil iranski del Kurdistana lahko izvzet iz ambicij Kurdov po nastanku nove države Kurdistan.

Bilo bi se pa dobro osredotočiti na turški del Kurdistana, ki si že leta prizadeva večjo avtonomijo od Turčije.

Očitno je nastopil čas, ko se bodo morale zgoditi spremembe v Turčiji, nekaj v stilu arabske pomladi, le da bi tokrat prišlo do kurdske pomladi na jugovzhodu Turčije.

Kurdi bi lahko s pomočjo nekaterih svetovnih sil, tudi Rusije, izposlovali če ne kar državo Kurdistan, pa visoko avtonomijo na področju jugovzhodne Turčije.

Kurdi sicer v Turčiji predstavljajo nezanemarljiv delež prebivalstva.

Kurdska stranka, ki se ji je prvič uspelo prebiti v parlament, ima okoli 10-odstotno podporo prebivalstva, na jugovzhodu Turčije pa so predeli, ki so pretežno poseljeni s Kurdi.

Zato je le vprašanje časa, ko bodo zahteve Kurdov po večji avtonomiji dosegle večjo legitimnost.

Kot je znano, se vse več svetovnih držav pripravlja (ali je to že storilo) na priznanje nove države Palestina, pa četudi temu močno nasprotuje ameriški zaveznik Izrael.

Vprašanje Kurdov je zelo podobno vprašanju Palestine.

Če bo svetovna skupnost priznala Palestino, bo morala priznati tudi večjo avtonomijo Kurdom na področju Turčije, ki s svojim odporom kažejo dolgoletno željo po samostojnosti.

Glede na pokvarjeno dejanje, ki ga je Turčija izvedla proti Rusiji v Siriji, bi bila večja avtonomija Kurdom v Turčiji najboljši način, da Rusija vrne Turčiji tisto, kar ji gre.

Turški predsednik Erdogan bi moral plačati ceno za svoje slabo dejanje in najbolj boleče bi to ceno plačal s tem, ko bi se kurdska ozemlja na področju jugovzhoda Turčije izborila za večjo avtonomijo.

Kurdi bi lahko večjo pomoč za dodelitev večje avtonomije poleg Rusije dobili tudi od zahoda, saj so bili ravno Kurdi eden najbolj učinkovitih zaveznikov zahoda pri boju zoper Islamsko državo.

Naj ponovimo, da bi se morali Kurdi pri želji za večjo avtonomijo in svojo državo osredotočiti predvsem na ozemlje Turčije in ne na vsa področja velikega Kurdistana, ki obsega tudi Sirijo, Irak in Iran. Predvsem iransko ozemlje bi bilo potrebno pustiti pri miru, saj si drugače Kurdi ne bi mogli obetati pomoči Rusije pri svojih željah po avtonomiji, saj je Rusija velika zaveznica Irana.



Značke prispevka:

Odgovorite