nedelja, 6.marec.2016 - 07:27

MAKEDONCI IZGUBLJAJO DRŽAVO: Makedonci postajajo manjšina v lastni državi. Vse več je spopadov med Makedonci in Albanci.

V MAKEDONIJI TLI KONFLIKT MED KRŠČANSTVOM IN ISLAMOM.

ČEPRAV SO ALBANCI POSTAVILI SPOMENIK DVOGLAVEGA ORLA V SKOPSKI ČETRTI ČAIR, PA MAKEDONCEM V SKOPSKI ČETRTI BUTEL NE DOVOLIJO POSTAVITVE KRIŽA.

Makedonija je globoko razdeljena med pravoslavne Makedonce in muslimanske Albance. Albanci Makedoncem v glavnem mestu Makedonije Skopje ne dovolijo postavitve 55-metrskega križa, ki so se ga ti odločili postaviti po tem, ko so Albanci v Skopju postavili kip dvoglavega orla, ki predstavlja simbol Albanije in Albancev. Albanci so temelje za postavitev križa uničili, financerja postavitve križa pa pretepli.

Bo križ kot simbol krščanstva v Makedoniji kmalu postal zgolj simbol preteklosti?

Cerkveni križ (Izdelava: Dossier korupcija)

Nad Makedonci se zgrinjajo črni oblaki, saj jim grozi, da bodo kmalu postali manjšina v lastni državi.

Razlog je v tem, da si državo delijo z izrazito plodnimi Albanci, ki vztrajno in vse hitreje izrivajo makedonsko populacijo in prevzemajo primat nad Makedonijo.

Zaradi izrazite rodnosti Albancev in posledično povečanja števila le teh je Makedonija že morala sprejeti določene spremembe, s katerimi so Albanci postali konstitutiven del Makedonije. To je Makedonija sprejela pod taktirko francoskega pravnika Roberta Badinterja in se zato imenuje kar Badinterjev princip, ki Makedonije več ne dojema kot enonacionalno državo  (kjer ima primat nad državo en narod), ampak kot multikulturno državo, ki mora spoštovati interese več narodov (predvsem pa dveh – Makedoncev in Albancev).

Demografski podatki kažejo, da se bo Makedonija počasi začela razgrajevati kot država Makedoncev in bo postajala vse bolj država Albancev.

Albanci trenutno predstavljajo okoli 25 odstotkov prebivalstva, pri čemer je njihova populacija dosti mlajša od makedonske, zaradi česar je pričakovati, da bo v prihodnosti odstotek Albancev v Makedoniji močno zrasel v primerjavi z Makedonci.

Že sedaj pa so v Makedoniji, predvsem na severozahodu Makedonije predeli, kjer Albanci predstavljajo večinsko prebivalstvo, ponekod odstotek Albancev presega celo 90 odstotkov.

Tudi glavno mesto Makedonije, Skopje, ima vse večjo albansko populacijo.

V predelih Skopja, kjer so Albanci postali večina, so si ti celo postavili simbole.

Tako so pred kratkim postavili kip dvoglavega orla, ki je tipičen simbol Albancev, značilen tudi za albansko zastavo.

Albanci so v predelu Skopja Čair, kjer večino predstavlja albansko prebivalstvo, slovesno postavili kip dvoglavega orla.

S tem so Albanci simbolno dali vedeti, da je ta predel Skopja albanski.

Makedonci, ki počasi gledajo, kako njihova narodna identiteta izginja, so se odločili postaviti kontraspomenik v skopski četrti Butel. Ker so Makedonci povečini kristjani pravoslavne veroizpovedi, so se odločili postaviti 55 metrsko skulpturo križa.

Vendar to Albancem, ki so po veroizpovedi muslimani, ni bilo niti najmanj všeč, zato so se zbrali na mestu postavitve križa in začeli protestirati proti postavitvi križa.

Tam so se zbrali tudi makedonski protestniki, ki so seveda branili postavitev križa.

Da ne bi prišlo do incidentov, je posredovala makedonska policija, katero pa so s kamni začeli obmetavati tako albanski kot tudi makedonski protestniki.

Trenutno so območje postavitve prihodnjega križa okupirali Albanci, ki so območje že označili z albanskimi nacionalnimi simboli, temelje, kjer bi naj bil postavljen križ pa uničili.

Albanci Makedoncem v predelu Skopja Butel ne dovolijo postavitve križa.

Še več. Albanci so 27. februarja pretepli Todora Petrova, predsednika Svetovnega kongresa Makedoncev, ki je financiral izgradnjo kovinskega križa. Policija je zaradi pretepa aretirala tudi funkcionarja največje albanske stranke DUI (Demokratična unija za integracije), ker naj bi bil vpleten v pretep.

Očitno je, da v Makedoniji tli huda nestrpnost med pravoslavnimi Makedonci in muslimanskimi Albanci.

Samo vprašanje časa je, kdaj bodo napetosti eskalirale v večji spopad, ki bo hočeš nočeš spopad med dvema religijama, krščanstvom in islamom.

Blic: SKOPLJE NA NOGAMA Tenzije rastu, Albanci ne prekidaju protest zbog izgradnje krsta

Jutarnji: VIDEO: KAOS U SKOPLJU ZBOG METALNOG KRIŽA OD 55 METARA Makedonci se sukobili s Albancima, a onda su svi policiju zasuli kamenjem

Alo: Otkriven spomenik “Dvoglavi orao”



Odgovorite