torek, 22.marec.2016 - 11:33

V Aziji bi lahko prišlo do zanimive proxy vojne, kjer bi Rusija in Kitajska podprli Severno Korejo, ZDA in Japonska pa Južno Korejo

SE NAM OBETA NOVA PROXY VOJNA?

SE V AZIJI KUHA VOJNA MED SEVERNO IN JUŽNO KOREJO, KJER BI DEJANSKO ŠLO ZA PROXY VOJNO MED VELESILAMI ZDA, KITAJSKO IN RUSIJO?

Ozračje med Severno in Južno Korejo je vse bolj napeto. Kim Džong Un je vse bolj pripravljen stopiti v vojno z Južno Korejo (in ZDA).

kim_dzong_un_flickr

Vihravi voditelj Kim Džong Un vse bolj rožlja z orožjem, saj se ne pusti ustrahovati Združenim državam Amerike, ki po vojaških poskusih Severne Koreje vse bolj preletavajo območje zraven Severne Koreje (ZDA so namreč najmočnejša zaveznica Južne Koreje).

Tako se Kim Džong Un vse bolj pripravlja na vojaško posredovanje v Južni Koreji in je tik pred razglasitvijo vojne Južni Koreji in Združenim državam Amerike.

Severna Koreja morda deluje v očeh mednarodne javnosti precej majhna, a ima močen vojaški aparat, ki ga marsikatera druga država nima.

Primerjalno gledano ima Severna Koreja precej podoben arsenal orožja in vojaških vozil kot Južna Koreja, a verjetno je njeno orožje manj sodobno od južnokorejskega, zato pa ima dvakrat več vojakov od svoje južne sosede.

V primeru, da bi prišlo do vojne, bi Severna Koreja v primeru, da bi ji pomagali Kitajska in Rusija, nadoknadila manjko v oborožitvi in bi se tako njen položaj v vojni z Južno Korejo lahko bistveno popravil.

Proxy vojna med Severno Korejo in Južno Korejo bi lahko po svoje pomenila tudi spopad za prevlado v južnokitajskem morju, kjer se za prevlado borita Kitajska in ZDA.

Tako bi se lahko velesili (z morebitno vključitvijo tudi Rusije, v kolikor ta ne bi svoje pozornosti bolj preusmerila spet na Ukrajino) bili v nekem spopadu, a ne v direktnem spopadu, saj tu vedno obstaja strah, da bi lahko vojna presegla razmere, ki si jih obe velesili želita.

Skratka. Vojna bi bila, a ne direktna vojna med ZDA in Kitajsko (ob morebitni pomoči Rusije).

Zanimivo bo spremljati dogajanje v Severni Koreji še naprej.

Jutarnji list: KLJUČA NA KOREJSKOM POLUTOKU Kim Jong-un misli ozbiljno i kreće u rat?



Odgovorite