ponedeljek, 16.avgust.2010 - 11:09

Korupcijska afera v hrvaškem saboru: Poslanec želel podkupiti vrhovne sodnike, da osvobodijo Branimirja Glavaša

Branimir Glavaš je obsojen vojnih zločinov v Osijeku

Branimir Glavaš je politik in nekdanji poslanec hrvaškega parlamenta, Sabora, ki je obsojen odgovornosti za vojne zločine v času vojne na Hrvaškem. Politik je zaradi tega pred kratkim izgubil svoj sedež v parlamentu, saj so mu ga odvzeli drugi poslanci. Glavaš je bil prej član HDZ, ko se ga je ta odrekla zaradi vojnih zločinov, ki jih je storil in ga naznanila organom pregona zaradi vojnih zločinov, je ta ustanovil lastno stranko. Glavaš je bil dalj časa tudi župan mesta Osijek v Slavoniji (Slavonijo lahko primerjamo z ruralnimi področji Slovenije, recimo z Dolenjsko, ki je tudi pretežno kmečka in po mentaliteti precej podobna Sloveniji), potem je ustanovil lastno stranko, Hrvaško zvezo Slavonije in Baranje.

 

Njegov strankarski kolega, Ivan Drmić, poslanec v hrvaškem saboru, je obtožen organizacije operacije podkupovanja vrhovnih sodnikov s ciljem oprostilne sodbe za Branimirja Glavaša. Operacijo je vodil skupaj z novinarko in urednico časopisa Glas Slavonije, ki je dolgoletna prijateljica Branimirja Glavaša (Glas Slavonije je nekaj podobnega kot Dolenjski list v Sloveniji).

Cilj je bil torej podkupiti vrhovne sodnike v zameno za oprostitev Branimirja Glavaša. Poleg njiju so v operaciji sodelovali tudi ugledni sodniki, podjetniki. Cilj je bil zbrati 300.000 evrov, ki bi jih ponudili sodnikom kot podkupnino.

Sicer naj bi na posebnem računu že imeli zbranih okoli pol milijona evrov za pomoč Glavašu, a so se bali, da bi policija lahko izsledila denar, zato ga raje niso želeli uporabiti. Raje so pridobili denar od zavarovalnice, za posojilo pa bi jamčili z denarjem na tajnem računu.

Denar za Glavaša je prispevalo tudi nekaj slavonskih podjetij.

Celotno operacijo so vodile osebe, močno povezane s stranko HDSSB.

Policija je dalj časa prisluškovala telefonskim pogovorom in tako prišla do informacij o operaciji. Organizatorji podkupovalne operacije so se osredotočili predvsem na enega sodnika, ki bi v zameno za denar osvobodil Branimirja Glavaša tako, da bi podprl pritožbo Glavaša na hrvaško Vrhovno sodišče.

Branimir Glavaš trenutno prebiva v Bosni in Hercegovini, skupaj s Kosovom najbolj problematični državi na Balkanu, tudi kar zadeva kriminal. Branimir Glavaš ima dvojno državljanstvo, hrvaške in BIH, zato BIH noče izročiti Branimirja Glavaša hrvaškim organom pregona, ki ga iščejo zaradi zločinov narejenih na področju Osijeka.

Več o vsem si preberite spodaj:

Jutarnji list:

Sudac uzbunio tajnu službu: Tražili su da oslobodim Glavaša

Htjeli Glavašu kupiti slobodu: ‘Sve je dogovoreno sa sucem’



Odgovorite