četrtek, 28.april.2016 - 11:00

POBARVANKA PREROKA MOHAMEDA: Evropa mora izničiti prepoved upodabljanja preroka Mohameda.

POBARVANKA PREROKA MOHAMEDA

V Evropi bi morali muslimane že od malega navajati na upodobitve preroka Mohameda.

Ali ste vedeli? Celo v Iranu, ki se ponaša s tem, da je islamska republika, je bil prerok Mohamed že upodobljen. In sicer na razglednici, na kateri je poleg podobe preroka Mohameda navedeno, da je Bog eden in da je prerok Mohamed njegov glasnik. Torej. Upodobitev preroka Mohameda ni nekaj, kar bi muslimani prepovedovali. Iran je sicer del šiitske verske ločine islama, ki velja za nekoliko bolj zmerno od sunitske verske ločine islama.

prerok_mohamed_na_iranski_razglednici

Na Dossier korupcija smo napisali članek, v katerem smo predlagali, da naj se begunske otroke brez spremstva prevzgoji v ateiste in da se iztisne obstoječo muslimansko vero iz njih, saj da bodo tako bolj kompatibilni z državo, v katero so se zatekli po pomoč – konkretno Slovenijo. Članek se nahaja na naslednji povezavi: Begunske otroke brez spremstva je potrebno podvreči procesu sekularizacije. Najboljše bi jih bilo prevzgojiti v ateiste.

V enem izmed priporočil smo povedali, da je potrebno te otroke naučiti, da upodobitev preroka Mohameda ni nič slabega. Ravno to našo trditev pa bomo v tem članku širše obravnavali.

Islam naj bi bojda učil, da je preroka Mohameda prepovedano upodabljati. Čeprav se nekateri muslimani tega držijo kot pijanec plota in so zelo jezni, če opazijo kakršnokoli upodobitev Mohameda, pa je dejstvo, da prepoved upodobitve preroka Mohameda pri muslimanih ni tako enoznačna. Za prepoved naj bi se zavzemali predvsem salafisti, trda struja islama, ki se zavzema za striktno spoštovanje vseh prepovedi, ki naj bi jih poučeval Koran. A druge verske ločine v islamu vendarle niso tako zelo proti upodobitvi Mohameda, v kolikor so te upodobitve predstavljene na spoštljiv način. Torej. Pri prepovedi upodobitve obraza preroka Mohameda gre očitno za pretiravanje in neumnost radikaliziranih islamskih celic, ki pa se zadnja leta skozi nasilje uveljavlja kot prepričanje vseh muslimanov.

Da bi Evropa preprečila naraščanje verskega primitivizma med muslimani, v sklopu katerega bi ti preveč zavzeto branili negativne verske prepovedi, bi morala predvsem muslimanske otroke že od malega učiti tako, da začnejo zavračati neprimerne nauke, ki jih uči njihova vera.

Ena izmed teh stvari je prepoved upodabljanja preroka Mohameda.

Šolski sistem lahko zelo enostavno spremeni miselnost predvsem muslimanskih otrok, kar zadeva upodabljanje preroka Mohameda.

Sami predlagamo naslednje prijeme.

Pri manjših otrocih bi bilo potrebno v pobarvanke vključevati verske motive, v katerih je upodobljen tudi prerok Mohamed. Spodaj podajamo nekaj primerov pobarvank z upodobitvijo preroka Mohameda, ki bi jih morali muslimanski otroci za nalogo pobarvati z barvicami.

V ta namen smo na podlagi slik izdelali črnobele slikanice z upodobitvijo preroka Mohameda, ki bi jih lahko otroci pobarvali.

Pobarvanka preroka Mohameda 1

pobarvanka_prerok_mohamed_1

Opomba: Na sliki je podoba preroka Mohameda, kateremu se je (oziroma naj bi se) prikazal nadangel Gabriel in mu prenesel sporočilo od Boga.

Pobarvanka preroka Mohameda 2

pobarvanka_preroka_mohameda_2

Pobarvanka preroka Mohameda 3

pobarvanka_preroka_mohameda_3

Dodatno bi moral šolski sistem otroke zalagati tudi z drugačnimi upodobitvami preroka Mohameda. Recimo stripi, ki prikazujejo preroka Mohameda ali pa filmi, ki prikazujejo preroka Mohameda. Recimo film iz leta 1977 The Message (Sporočilo) z Anthony-jem Quinnom v glavni vlogi bi se lahko predvajal muslimanskim otrokom v sklopu šolskega sistema.

Film The Message (Sporočilo) iz leta 1977, ki upodablja preroka Mohameda

Celoten film si lahko ogledate tukaj.

Naslovnica stripa Neuveau TinTin z naslovom “la naissance de l’islam – Mahomet” iz leta 1977, ki upodablja preroka Mohameda.

nouveau_tintin_mahomet

Muslimanske otroke je potrebno že od malega izpostavljati upodobitvam preroka Mohameda in jim tako vsaditi prepričanje, da upodobitev le tega ne predstavlja ničesar, zaradi česar bi morali ti reagirati z jezo ali celo z agresijo.

Sami slovenskim šolskim ustanovam predlagamo, da upodobitve preroka Mohameda predstavljajo ne le begunskim otrokom brez spremstva, ampak vsem otrokom, predvsem pa otrokom muslimanske veroizpovedi.

Ta verski nauk, ki ga predpostavlja islam (o prepovedi upodobitve preroka Mohameda), bi morala Evropa namreč anulirati.

To je potrebno anulirati tako kot je potrebno anulirati tudi verski nauk o prepovedi uživanja svinjine.

Modernizacija islama v Evropi je po našem mnenju nujno potrebna, že zaradi demografskih razlogov, ki kažejo, da bo v prihodnosti islam postal ponekod prevladujoča religija, ki bo prehitela krščanstvo.

Sicer bi bilo nam najljubše, če bi v Evropi prevladoval ateizem, ker ta najbolj sovpada z ustrojem sveta in če hočemo, tudi onstranstva.

Za konec podajamo še nekaj zanimivih naslovov, kjer je prav tako govora o upodobitvah preroka Mohameda.

Newsweek: How the “Ban” on Images of Muhammad Came to Be

Newsweek: The Koran Does Not Forbid Images of the Prophet

NYR Daily: Why Are the Muhammad Cartoons Still Inciting Violence?

Zombie Time: Mohammed Image Archive



Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Film The Message iz leta 1977 (angleška verzija, arabska verzija filma je bila narejena leto dni prej, torej leta 1976), je sprožil kontroverze.

    Namreč. Po razlagi tvorcev filma film ni upodobil preroka Mohameda in je bil Anthony Quinn (kot glavna vloga v filmu) le njegov privrženec, privrženec njegovih naukov.

    A v ZDA so se pojavile govorice, da je Anthony Quinn dejansko igral samega Mohameda. Zaradi tega je organizacija črnih muslimanov v glavnem mestu ZDA, Washngtonu DC, izvedla teroristični napad, kjer so zavzeli tri stavbe in v njih kot talce držali 149 ljudi z zahtevo, da se vse kopije filma uničijo. Talce so držali 39 ur, a se je na koncu situacija vendarle razrešila.

    Bes muslimanskih črncev se ni končal brez posledic. Umrl je en policist in en radijski reporter.

    Lahko bi rekli, da film The Message torej bojda nima upodobljenega Mohameda, čeprav govori o Mohamedu. Je pa svoj čas pri nekaterih veljalo prepričanje, da je Anthony Quinn dejansko upodobil samega Mohameda.

    Sicer pa obstajajo filmi, kjer je bil Mohamed dejansko upodobljen.

    Prav srhljivo je sicer videti, kako je neka religija tako krvoločna, da je sposobna moriti zavoljo upodobitve Mohameda.

    Evropa se mora vprašati, ali je to islam, ki si ga želi na svojem teritoriju.

    Po našem mnenju je potrebno vse begunce, ki nosijo radikalne ideje islama, deportirati iz Evrope kot nezaželene.

    Stopnjo radikalnosti le teh se lahko enostavno preveri tudi s tem, da se jim prikaže upodobitve preroka Mohameda in če odreagirajo burno, se jim reče zbogom in se jih odstrani iz evropskega teritorija.

    The Guardian: Controversial biopic of Muhammad set for remake

  2. admin pravi:

    Zanimivo je, da so v ZDA tvorcem satirične animirane oddaje South Park grozili s smrtjo zgolj zato, ker so v eni od epizod South Parka predstavili Mohameda, oblečenega v kostum medveda.

    Grožnje avtorjem South Parka zaradi upodobitve preroka Mohameda v kostumu medveda

  3. admin pravi:

    Ali ste vedeli? Skulptura preroka Mohameda se nahaja tudi v stavbi vrhovnega sodišča Združenih držav Amerike. Tej upodobitvi Mohameda muslimani ne nasprotujejo tako glasno kot drugim upodobitvam tega preroka.

    Zanimivo je dejstvo, da je prerok Mohamed upodobljen tudi na posebnem severnem zidu v dvorani ameriškega vrhovnega sodišča.

    Tisti, ki so gradili stavbo vrhovnega sodišča, so leta 1932 želeli upodobiti vse pomembne osebnosti sveta, ki jih kot pomembne ljudi, to je idole, častijo prebivalci. Izdelan je bil zid s skulpturami teh osebnosti. Skulpture je sicer upodobil ameriški kipar nemškega rodu Adolf Alexander Weinman.

    Tako je svoje mesto na zidu pomembnežev našel tudi prerok Mohamed, katerega idolizirajo muslimani kot osebnost.

    Sicer je nenavadno, da muslimani tako krčevito idolizirajo preroka Mohameda, po drugi strani pa so proti njegovi upodobitvi. Upodobitev je zgolj del idolizacije nekega bitja, prava idolizacija pa je prisotna v mislih. In muslimani so glede tega še najbolj podvrženi idolizaciji – idolizaciji Mohameda, a so očitno tudi zelo dvolični in se ne zavedajo, da idolizacija ni nujno vezana na upodobitev, sliko, zaradi česar je njihova prepoved upodobitve preroka Mohameda popolnoma nesmiselna in nelogična.

    Torej imamo situacijo, ko muslimani miselno močno idolizirajo neko figuro, to je Mohamed, a dvolično nasprotujejo njegovi upodobitvi, češ da se Mohameda ne sme idolizirati. To dvoje ne gre skupaj. Vendar muslimani so že sicer znani po tem, da so njihovi nauki nelogični in nesmiselni.

    Zanimivo je, da muslimani, ki so tako naperjeni proti vsem upodobitvam preroka Mohameda, upodobitvi Mohameda v stavbi vrhovnega sodišča ZDA ne nasprotujejo (vsaj ne preveč glasno), najbrž zato, ker se zavedajo, da proti mogočnim Združenim državam Amerike pač ne bodo mogli doseči ničesar, sploh pa ne v zgradbi ameriškega vrhovnega sodišča, ki je ena bolj varovanih stavb v ZDA.

    Upodobitev preroka Mohameda v stavbi vrhovnega sodišča ZDA

    Prerok Mohamed slovi kot idol muslimanov

    Več o skulpturi preroka Mohameda v stavbi vrhovnega sodišča ZDA si preberite v spodnjem članku.

    Mental Floss: How a Mohammad Statue Ended up at the Supreme Court

  4. admin pravi:

    Leseno skulpturo, ki upodablja preroka Mohameda in se nahaja v belgijski katoliški cerkvi v Derdenmondu, pred napadi varuje belgijska policija

    Zanimiva je tudi upodobitev preroka Mohameda v Cerkvi naše gospe v Derdenmondu v Belgiji (Flandrija).

    Gre za upodobitev, kako angeli potiskajo človeka, ki v rokah drži Koran proti tlem. Moški naj bi predstavljal ravno preroka Mohameda.

    Motiv za nastanek lesene skulpture, ki datira v leto 1685, torej v 17. stoletje, je še dandanes zelo prisoten strah pred razrastom islama v Evropi.

    Skulptura prikazuje, kako angeli potiskajo preroka Mohameda proti tlem in na ta način ščitijo krščanstvo pred islamom.

    Upodobitev prikazuje nadvlado krščanstva nad islamom.

    Skulpturo sicer nenehno varuje policija pred radikalnimi muslimani, ki jo želijo uničiti.

    Skulpturo si lahko ogledate spodaj.

    Angeli potiskajo preroka Mohameda na tla

    Angeli potiskajo preroka Mohaeda na tla – prerok Mohamed od blizu

    Sicer je zanimivo, da so tudi pri tem delu nastale kontroverze. Potem, ko so se v Belgiji ustrašili, da bodo muslimani poskušali uničiti kip in je policija zastražila kip, da ga ne bi kdo uničil, so se oglasili skrbniki kipa, ki so javnost opozorili na to, da naj kip sploh ne bi predstavljal Mohameda, češ da Mohamed ni bil tako oblečen. Človek na kipu naj bi bil Žid ali pa nevernik. Sicer ni znano, ali je to opozorilo bilo podano samo zato, da se prepreči napade na kip.

    Torej imamo dve varianti.

    Prva varianta je, da je na kipu predstavljen prerok Mohamed, kip pa v očeh avtorja predstavlja neko težnjo po tem, da naj krščanstvo premaga islam, kar bi bilo v veliki meri možno, glede na to, da kip izvira iz 17. stoletja. Ve pa se, da so se v tistem času in tudi času pred tem vodile bitke med kristjani in muslimani na področju Evrope, zato kip, ki bi upodabljal preroka Mohameda, v času nastanka ne bi bil čisto nič nenavaden. Umetnik, ki je kip izdelal pa morda sploh ni vedel za razlike v oblačenju na Bližnjem vzhodu in zato ni dajal takšne pozornosti obleki preroka Mohameda.

    Druga varianta pa je tudi, da kip ne predstavlja Mohameda, ali pa je to povedano s ciljem, da se prepreči napade na kip (če kip dejansko predstavlja Mohameda). Preprosto so morda nekateri raje predstavili takšno interpretacijo kipa, ki bi jih obvarovala pred radikalnimi muslimani, tudi če je ta interpretacija lahko tudi napačna.

    Sami se bolj nagibamo k temu, da gre pri konkretnem kipu dejansko za upodobitev preroka Mohameda, razumemo pa, zakaj te interpretacije nekateri ne želijo potrditi, saj bi tako bili v stalnem strahu pred radikalnimi muslimani, v tistem delu Belgije pa živi precej močna turška skupnost muslimanov, ki bi lahko v jezi uničila kip.

    Več o tej upodobitvi Mohameda si preberite na spodnjih naslovih.

    Brussels Journal: Mohammed “Statue” in Belgian Church
    Brussels Journal: Police Protection for “Mohammed Pulpit”

  5. admin pravi:

    Obstaja še ena upodobitev Mohameda. In sicer v bolonjski cerkvi. Slika na freski prikazuje pekel, v katerem hudič muči posamezne ljudi, in ena od figur, prikazanih na sliki, je tudi prerok Mohamed.

    Zanimivost glede te freske je ta, da je italijanska policija aretirala 5 oseb, ki so načrtovale teroristični napad na cerkev s ciljem uničiti sliko, ki upodablja preroka Mohameda.

    Freska Inferno (Pekel), slikar Giovani da Mondena, 1410 (1415) v Baziliki svetega Petra v Bologni

    Spodaj bolj podrobno prikazujemo del slike, ki upodablja mučenje preroka Mohameda v peklu.

    Mučenje preroka Mohameda v peklu (na sliki Inferno)

    Opomba k sliki. Prerok Mohamed se nahaja v sredini (posebej je označen z navedbo imena).

    Več o aretaciji domnevnih teoristov, ki so želeli uničiti omenjeno sliko si preberite na spodnjem naslovu.

    The New York Times: Italy Arrests 5; Fresco Showing Muhammad Is Issue

  6. admin pravi:

    Vsi poznamo Božansko komedijo Danteja Alighierija, ki je v Sloveniji tudi del učne snovi pri književnosti.

    Zanimivo je, da je tudi Dante Alighieri upodobil preroka Mohameda. In to na zelo srhljiv način.

    Dante Alighieri je Mohameda upodobil v svojem delu Božanska komedija, opisno, medtem ko so različni slikarji prek slikovne upodobitve pekla iz Božanske komedije med drugim upodobili tudi preroka Mohameda.

    Prerok Mohamed je upodobljen z razparanim trebuhom, iz katerega visi njegovo črevesje. Še huje. Prerok Mohamed je prikazan z razparanim trupom, kot se je izrazil Dante Alighieri, vse od njegove brade do njegove zadnje plati.

    Mohamed Danteju in Virgilu v Božanski komediji pove, da je del v katerem je on (ki je sicer v osmem krogu pekla) del, v katerem se znajdejo tisti, ki širijo škandal in razkol – Dante je Mohameda smatral za lažnivca in prevaranta, ki širi lažno vero – Dante je bil sicer kristjan in nenaklonjen islamu.

    Prerok Mohamed je v Božanski komediji menil, da sta Dante in Vergil zgolj še dve dodatni duši, ki sta prišli v pekel in ki sta šli na predstavitveni pohod po peklu preden ju bo doletela kazen. Ni vedel, da sama nista v peklu kot kaznovanca, ampak kot zunanja obiskovalca.

    Prerok Mohamed je v Božanski komediji prikazan z razparanim trebuhom oziroma trupom, iz njega pa mu visijo notranji organi (črevesje in podobno). Ko se grešnikom v tem delu pekla rane zacelijo, pridejo demoni nazaj in jim ponovno razparajo trup. Tako se trpljenje ponavlja. Po Mohamedu je trpljenje ne le nošenje lastnega drobovja v rokah, ampak tudi poniževalno dejanje ponovnega (ponavljajočega se) razparanja trupa (onečaščenja telesa).

    Spodaj si poglejte dve sliki, ki prikazujeta preroka Mohameda z razparanim trupom in drobovjem, ki visi iz njega. Gre za podobe, ki so nastale še v srednjem veku v sklopu knjige Božanska komedija.

    Božanska komedija – Prerok Mohamed z razparanim trebuhom (oziroma celotnim trupom)

    Božanska komedija – Preroku Mohamedu iz trebuha visi črevesje

    The Paris Review: Recapping Dante: Canto 28, or Unseamly Punishments

Odgovorite