torek, 2.avgust.2016 - 22:22

MARTIN GRUDEN – SLOVENSKI HEROJ: Slovenci obžalujejo smrt borca, ki se je na strani Kurdov boril proti islamski državi. Imajo ga za heroja.

SLOVENIJA JE AKTIVNA V SIRSKI VOJNI.

Martin Gruden je umrl 27.7.2016 v kraju Manbidž (Sirija) kot mučenik.

SLOVENCI OBŽALUJEJO SMRT SVOJEGA BORCA PROTI ISLAMSKI DRŽAVI.

MARTIN GRUDEN, KI SE JE V SIRIJI NA STRANI KURDOV BORIL PROTI ISLAMSKI DRŽAVI, UŽIVA SPOŠTOVANJE SODRŽAVLJANOV, KI ISLAMSKO DRŽAVO DOJEMAJO KOT ZLOČINSKO ORGANIZACIJO.

Martina Grudna Slovenci in Kurdi dojemajo kot heroja.

martin_gruden_slovenski_borec_na_strani_kurdov_v_siriji

V svetu je odjeknila novica, da je v Siriji v kraju Manbidž, ki se nahaja na pol poti med mestoma Alep in Kobane, umrl slovenski borec iz vrst kurdske YPG, Martin Gruden.

Martin Gruden se je odločil pridružiti kurdskim enotam YPG pri boju zoper islamsko državo.

Sicer svojega odhoda v Sirijo ni obešal na velik zvon, zato niti njegovi sosedi niso vedeli, kam odhaja. Vedeli so le, da ga ni, saj je bil njegov poštni nabiralnik prepoln pošte.

Sedaj so izvedeli, da se je Martin Gruden odločil pomagati Kurdom pri boju zoper islamsko državo.

Poleg Martina Grudna so kurdski borci objavili tudi žalostno novico, da je v boju zoper ISIL na strani YPG umrl tudi 22-letni Anglež Dean Carl Evans.

Kurdi oba padla borca častijo kot mučenika.

Tudi Slovenci so pokazali veliko spoštovanje do Martina Grudna, saj pravijo, da se je boril na pravi strani, na strani borcev proti islamski državi.

Nekateri so šli tako daleč, da od politike pričakujejo, da zaradi sodelovanja v boju proti islamski državi Martina Grudna odlikuje z odlikovanjem, spet drugi pa bi mu postavili kar spomenik.

Oglejte si nekaj komentarjev na članek o smrti Martina Grudna iz spletne strani RTV Slovenija.

Slovenci častijo Martina Grudna

slovenski_ hvalospev_martinu_grudnu_1

slovenski_hvalospev_martinu_grudnu_2

slovenski_hvalospev_martinu_grudnu_3

slovenski_hvalospev_martinu_grudnu_4

slovenski_ hvalospev_martinu_grudnu_5

slovenski_ hvalospev_martinu_grudnu_6

slovenski_ hvalospev_martinu_grudnu_7

slovenski_ hvalospev_martinu_grudnu_8

Martin Gruden je sicer iz glavnega mesta Slovenije, torej iz Ljubljane. Martin Gruden se je ob prihodu na položaj kurdskega bojevnika preimenoval v kurdsko ime Rodî Çekdar (berite Rodi Čekdar).

Še nekaj o YPG. YPG je vojaško krilo stranke PYD, ki je sestrska stranka turške Delavske stranke Kurdistana (PKK), ki se bori za neodvisnost Kurdov od Turčije, zaradi česar je stranka v Turčiji prepovedana in označena za teroristično.

YPG je ena glavnih zavezniških sil v Siriji, ki jo kljub povezavam s turškimi Kurdi podpirajo Združene države Amerike, kar sicer močno razburja turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ki je zelo neprizanesljiv do Kurdov in bi jih najraje zradiral.

Tako v Siriji kot v Turčiji Kurdi predstavljajo precejšenj delež populacije, v Turčiji recimo Kurdi predstavljajo kar petino vsega turškega prebivalstva, prav tako pa v Siriji Kurdi zasedajo skoraj cel severni del Sirije, ki meji na Turčijo.

Sicer se v Siriji bori kar nekaj Slovencev. Na več straneh. Tako sta se na strani islamske države ali/in džihadistov (v Siriji je veliko džihadističnih skupin z različnimi medsebojnimi razmerji) borila tudi Rok Žavbi in Jure Korelec. Drugi je v Siriji umrl, prvi pa je aretiran v Italiji zaradi povezav s skupino islamska država. Sicer je v Sloveniji še več Slovencev, ki jih sumijo sodelovanja z islamsko državo oziroma islamskimi ekstremisti.

Oglejte si videoprispevek YPD, v katerem je objavljena novica o smrti Martina Grudna in njegovega angleškega kolega.

Novica o smrti Slovenca Martina Grudna

Za konec ni odveč pripomniti, da se je tudi slovenska uradna politika aktivno vključila v boj proti islamski državi. In to ravno s podporo Kurdom.

Slovenija se je zavezala, da bo pomagala iraškim Kurdom Pašmergam tako z vojaško opremo kot z vojaškim usposabljanjem. Gre za kurdske vojaške enote, ki se nahajajo na severu Iraka. Neposredni pomoči sirskim Kurdom se je Slovenija izognila, ker si ne želi izzvati pretiranega nezadovoljstva in jeze Turčije.

RTV Slovenija: Na bojišču v Siriji umrl slovenski borec YPG-ja
Kurdish daily News: Slovenia joins war on ISIS by supporting Kurdish troops
Svet24: Kdo so slovenski teroristi, borci Islamske države?



Značke prispevka: ,

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Rok Žavbi in Boštjan Skubic z orožjem pozirata v Siriji

    Na strani islamskih ekstremistov naj bi se borila Slovenca Rok Žavbi in Boštjan Skubic.

    Rok Žavbi se je sicer poročil z muslimanko iz Bosne, Mirzo, ki že dalj časa živi v Sloveniji. Z Mirzo se je poročil po šeriatskem pravu.

    Italijanska policija ga je aretirala na svojem ozemlju zaradi novačenja borcev za islamsko državo.

    Pri Boštjanu Skubicu je slovenska policija med preiskavo našla avtomatsko orožje in naboje, ki mu jih je zasegla.

    Slovenske novice: Potrjeno: Slovenca Rok in Boštjan res spreobrnjena v džihadista
    Delo: Pri Slovencu Boštjanu Skubicu, ki se je domnevno boril v Siriji, zasegli orožje
    Kamnik.info: Rok Žavbi, islamist iz Tuhinjske doline: Od nesrečne ljubezni, do islamskega borca in terorističnega osumljenca

  2. admin pravi:

    V Sirijo se je v sveto vojno šla borit peterica Slovencev.

    Poleg v zgornjih prispevkih omenjenih Jureta Korelca, Roka Žavbija in Boštjana Skubica, sta v Sirijo odšla še Rok Šogorič in Matevž Cvetkovič. Rok Šogorič sicer pravi, da se v Siriji ni boril.

    Sicer je zanimiva življenjska pot Jureta Korelca. Ta je bil najprej katolik, celo ministrant v slovenski katoliški cerkvi.

    Z islamom se je srečal v službi (v Sloveniji). Ko se je spreobrnil, si je nadel ime Jusuf.

    Jure Korelec si je sicer želel biti vojak, a so ga v Slovenski vojski na zdravniškem pregledu zavrnili, zato je v islamski sveti vojni videl možnost, da realizira željo po vojskovanju.

    24ur.com: V Siriji umrli Slovenec nekoč katolik, celo ministrant, islam ‘odkril’ v službi
    24ur.com: Jure Korelec je prva slovenska žrtev v Siriji: na bojišče odšel v skupini petih Slovencev, a se ni nikoli vrnil
    Slovenske novice: To je Jure Korelec, v džihadu izgubljeni Slovenec

  3. admin pravi:

    Martin Gruden je bil tudi humanitarec, kateremu ni bilo vseeno za trpljenje ljudi.

    Žurnal poroča, da je Martin Gruden preden se je pridružil YPG, v Iraku delal kot humanitarec. Gruden je najprej želel delati terensko delo, preden bo delal kakšno pisarniško delo.

    Grudna je med drugim zanimalo tudi delo tajnega agenta.

    V vojski je bil neustrašen in se je z že omenjenim umrlim britanskim kolegom vedno nahajal v prvih bojnih vrstah v boju zoper zatiralce.

    Očitno je Martin Gruden res umrl kot junak in kot človek, ki je imel dobre namene.

    Žurnal: Martin Gruden: Od humanitarnega delavca v Iraku do borca zoper Islamsko državo

  4. admin pravi:

    Glede Martina Grudna se je pojavil čisto tehničen problem. In sicer. Kje bo pokopan Martin Gruden? Ali v Sloveniji, ali v Siriji? To je odvisno od odločitve družine, pa tudi od tega, ali bo Sloveniji uspelo iz Sirije prepeljati posmrtne ostanke Martina Grudna, sploh glede na dejstvo, ker Slovenija nima diplomatskih odnosov s Sirijo, kar precej otežuje celotno zadevo.

    Slovenske oblasti so že začele vzpostavljati slike z lokalnimi oblastmi v upanju, da zagotovijo prevoz trupla Martina Grudna.

    Sicer pa so se glede Martina Grudna začeli pojavljati še drugi ljudje, ki so ga poznali. Vsi imajo o njem za povedati le lepe besede.

    Družina Martina Grudna se glede njegove smrti še ni oglasila v javnosti, ker je še v velikem šoku, ki ga je doživela ob novici o smrti Martina Grudna, a svojci Martina Grudna vendarle puščajo odprta vrata za pogovor v kasnejših dneh, ko bodo prišli malo k sebi.

    Ena od Kurdinj, ki je imela priložnost spoznati Martina Grudna, je sicer povedala intrigantno informacijo, da je bil poleg Grudna v Siriji še en Slovenec, ki se je boril na strani Kurdov oziroma je bil skupaj z Grudnom, a da se njegovega imena ne spomni. Zaenkrat je torej to le nepreverjena informacija.

    RTV Slovenija: Šter: Kaj bo s truplom Slovenca, ubitega v Siriji, še ni jasno.
    Prizadevanje za pokop v Sloveniji

    24ur.com: Kaj bo s truplom Slovenca, ubitega v Siriji, še ni jasno. Ministrstvo je sicer v kontaktu s Kurdi
    Siol: Bo Slovenec, ki je padel na bojišču, pokopan v Siriji?
    Planet: Bo Slovenec, ki je padel na bojišču, pokopan v Siriji?

  5. admin pravi:

    Očitno smrt MArtina Grudna ni bila zaman.

    Namreč. Kurskoarabska koalicija, katero podpirajo Združene države Amerike in del katere je tudi YPG, v kateri se je bojeval za Slovence heroj Martin Gruden pod imenom Rodi Čekdar, je od Islamske države prevzela popoln nadzor nad strateško pomembnim mestom Manbidž, v katerem je sicer izgubil življenje Martin Gruden med vojaško operacijo.

    CNN: Syrian rebels ‘seize key town Manbij from IS’. A US-backed alliance of Kurdish and Arab fighters has taken “almost complete control” of a strategically important Syrian city of Manbij

Odgovorite