petek, 14.oktober.2016 - 17:09

Slovenska država je želela postaviti begunski center na Vražjem kamnu, a so se prebivalci uprli

Država Slovenija želi postaviti begunski center na Vražjem kamnu, a prebivalci Črnomlja se temu upirajo.

Bo Vražji kamen le prehodni registracijski center, kot pravi država, ali se bo kasneje spremenil v namestitvenega, kjer se bodo begunci zadrževali dalj časa?

refugee_reception_centre_devils_rock_slovenia

V Črnomlju je prebivalcem zavrelo, saj so dobili podatke, da namerava slovenska država na Vražjem kamnu postaviti begunski sprejemni center.

Prebivalci Črnomlja se bojijo, da begunski center ne bo le sprejemni, ampak da bodo begunci na Vražjem kamnu ostali več časa in bo ta begunski center postal nastanitveni center.

Proti centru so tako v občini Črnomelj, kot tudi v civilni iniciativi, ki je protestirala proti nastanitvi beguncev na Vražjem kamnu.

Slovenska država miri prebivalce, da bo sprejemni center v funkciji zgolj v hipotetičnem primeru, če bi se tok beguncev v prihodnje povečal, a prebivalci se ne dajo.

Prebivalci državi zamerijo, da je Bela krajina že sicer ena najbolj nerazvitih pokrajin v Sloveniji, zato po njihovem ne bi bilo pošteno, da jim država na pleča naprta še breme beguncev.

Država je sicer od občine zahtevala, da ji da nazaj v uporabo zemljišče na Vražjem kamnu, ki ga je občina dala v uporabo belokranjskemu kinološkemu društvu kot poligon.

Črnomaljci uporabljajo Vražji kamen za kinološki poligon. Sedaj želi država prostor uporabiti za begunski center.

hellhound_wikia

Občina Črnomelj se najbolj boji, da bi begunski center postal čez čas nastanitveni, ki bi bil za občino popolnoma nesprejemljiv. Sprejemni center, kjer bi se begunci zadržali le krajši čas bi bilo nujno zlo, ki bi ga bila občina še pripravljena sprejeti, a krajani najbrž ne bi bili pripravljeni sprejeti niti tega.

Na to, kako se bo vse razpletlo, bo potrebno še počakati.

RTV Slovenija: Črnomaljcem ne bo treba vrniti zemljišča na Vražjem kamnu

RTV Slovenia: Črnomelj: Refugee reception centre upsets locals

24ur.com: FOTO: Protestniki v Črnomlju: Če bo treba, bomo onemogočili dostop do zemljišč



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Država je popustila prebivalcem Črnomlja in odstopila od načrtov, da na Vražjem kamnu, na delu, kjer je postavljen kinološki poligon, postavi begunski center.

    Ministrica za obrambo Andreja Katič je obvestila županjo črnomaljsko občine, da Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije ne bo več zahtevalo od občine, da naj mu ta vrne v uporabo Vražji kamen za namene begunskega centra.

    Vražji kamen je sicer več kot le kinološki poligon. Država je nameravala begunski center postaviti na področju, kjer se sedaj nahaja športni poligon belokranjske kinološke zveze, je pa Vražji kamen več kot le to. Gre za športno-rekreacijski park, ki služi kot prostor, namenjen športnim aktivnostim Belokranjcev, predvsem Črnomaljcev.

    Postavitev begunskega centra na mestu poligona belokranjske kinološke zveze ne bi prizadela samo omenjene kinološke zveze, ampak bi po vsej verjetnosti vplivala na vse dejavnosti na Vražjem kamnu.

    RTV Slovenija: Vlada popustila, sprejemnega centra na Vražjem kamnu pri Črnomlju ne bo

Odgovorite