sobota, 2.maj.2020 - 10:00

KORONA-SAMOMORI S POMOČJO VRAT: Mnogi se bojijo povečanja števila samomorov v času karantene. Predvsem samomorov s pomočjo kljuke na vratih.

EPIDEMIJA COVID-19 ZBUJA STRAH PRED POVEČANJEM ŠTEVILA SAMOMOROV

NAVADNA VRATA SO LAHKO SREDSTVO ZA ENOSTAVNO STORITEV SAMOMORA

Samomor s pomočjo kljuke na vratih je ena najbolj enostavnih oblik storitve samomora za tiste, ki poznajo tehniko, kako doseči obešenje s pomočjo kljuke na vratih.

Seveda je na vratih potrebna kljuka.

Koronavirusna kriza in z njo povezana karantena je spodbudila strahove, da bi lahko nekateri ljudje zaradi socialne izoliranosti zapadli v duševno stisko, depresijo, nekateri naj bi dobili celo samomorilne misli. In res so nekateri bodisi zaradi karantene, bodisi zaradi preobremenjenosti s trenutno situacijo tudi storili samomor.

V Sloveniji recimo še vedno odmeva smrt moškega, ki je storil samomor tako, da je na avtocesti stopil pred tovornjak. To ni prvič, da se je zgodilo nekaj takšnega. Prav tako so nekateri za smrt izbrali železnico in se vrgli pred vlak ali se postavili na tračnice in počakali, da pride vlak.

Tovrstne oblike samomora so po našem mnenju zelo brutalne in je precej žalostno, da nekateri izberejo tako hude oblike samomora, saj obstajajo tudi drugačne.

Najbolj idealna oblika samomora je sicer vdihavanje ogljikovega monoksida, saj je smrt neboleča. Človek le zaspi, a problem pri tej obliki samomora je, da mora človek povzročiti zadostno koncentracijo ogljikovega monoksida, da bi bila ta zanj usodna. Zato je ta oblika samomora, čeprav je najbolj umirjena, le redko uporabljena. Smrti zaradi vdihavanja ogljikovega monoskida so po navadi rezultat nesreče in nepazljivosti (recimo v vinskih kleteh, kjer se nabere večja količina ogljikovega monoksida zaradi fermentacije vina. Če kleti niso dobro prezračene, lahko postanejo smrtna past).

Ena najbolj popularnih oblik izvršitve samomora pa je zadnje čase postalo obešenje s pomočjo vrat. To obliko samomora pogosto uporabijo tudi zvezdniki. To obliko nekateri poimenujejo tudi samomor s pomočjo kljuke, po angleško door knob suicide.

Bolj znani primeri samomorov na ta način so samomori naslednjih znanih ljudi: Chris Cornell, Chester Bennington, Robin Williams, Kate Spade, Anthony Bourdain, Michael Hutchence, David Carradine (on naj bi umrl po nesreči v sklopu bizarnega samoerotičnega davljenja), Alexander McQueen, Aaron Swartz, L’Wren Scott, DJ Avicii, Ines Zorreguieta in drugi.

Gre za obliko samomora, ki je zelo enostavna za izvršitev, saj so za izvršitev potrebna le vrata in vrv.

Ta oblika samomora je vse bolj popularna, a še vedno ne zadosti, to pa zaradi tega, ker mnogi ljudje ne vedo, kako uporabiti vrata in vrv, da bi se obesili. Nekaterim se zdi nenavadno, da se lahko odrasel človek lahko obesi na kljuko, ki je tako nizko. Ker ne poznajo postopka, zato te oblike samomora ne izvršijo.

Postopek pa je sila preprost.

Pri obešenju z vrati sta možna dva načina. Eden je nizko obešenje, ko samomorilec vrv priveže na kljuko in nato za svoj vrat, nato pa se postavi tako, kot da bi se usedel, čeprav se mu zadnja plat ne dotakne tal, bodisi se postavi nasproti kljuke (recimo temu v pasji položaj, postavi se na vse štiri), in potem sprosti telo tako, da pride do pritiska na vrat.

Po pritisku na vrat se pritisne na arterije, ki dovajajo kri in kisik v možgane, tako se ustavi oziroma močno zmanjša dotok krvi in kisika v možgane, zaradi česar samomorilec precej hitro pade v nezavest. Njegova teža nato naredi svoje, saj teža povzroča pritisk na vratne žile in čez približno dvajset minut človek umre zaradi zadušitve. V nezavest sicer pade veliko prej, tako da ta smrt ni tako boleča, kot bi si človek predstavljal, ravno zaradi te hitre nezavesti.

To je ena oblika izvršitve samomora s pomočjo kljuke na vratih. Druga je še bolj preprosta in je predvsem primerna za ljudi, ki so višje rasti.

V tem primeru se vrv priveže na vrata z zunanje strani vrat (vrata se morajo zapirati navznoter, torej v prostor (sobo), ne pa zunaj prostora (sobe)). Potem se vrv vrže čez vrh vrat na drugo stran. Na drugi strani samomorilec priveže drugo stran vrvi za svoj vrat. S hrbtom je naslonjen na vrata. V tem primeru stoji na tleh. Samomor stori tako, da usloči, upogne kolena, telo torej  naredi mlohavo, tako da pride do pritiska zanke postavljene okoli vratu na vratne žile. Kmalu pride do nezavesti, nato teža človeka naredi svoje, saj ga potiska na tla, kar zgolj povečuje pritisk na vratne žile.

Na spletu je zanimiv posnetek moškega iz Litve, ki je storil samomor s pomočjo vrat. Moški je samomor storil zato, ker ga je zapustilo dekle. Litva je sicer država z največjo stopnjo samomorov v Evropi.

POZOR: ZELO NAZOREN VIDEOPOSNETEK. OGLED ODSVETUJEMO OBČUTLJIVIM LJUDEM.

Moški iz Litve je storil samomor s pomočjo vrat.

Ta oblika samomora je, kot že rečeno, zelo popularna med zvezdniki. Mnogi uporabijo za to različne oblike »vrvi«. Bodisi pas na hlačah, plezalno vrv, električni kabel, ženske celo dolge svilene šale.

Pri teh smrtih del smrti sicer odpade tudi na račun bizarnih spolnih praks nekaterih moških, ki na ta način povečujejo spolno vzburjenje na način, da se na ta način davijo. To je za nas skrajno bizarno in nenavadno, ampak očitno to nekateri počnejo. Zaradi tega naj bi umrl tudi igralec David Carradine, ki se je obesil v omari.

No. Velika večina tovrstnih smrti je še vedno zaradi samomora, kjer ljudje storijo samomor ne zaradi nesreče, ampak zato, ker se odločijo končati svoje življenje.

Tudi v Sloveniji so se nekateri že obesili na ta način, s pomočjo vrat, saj so očitno poznali tehniko obešenja, ki je sicer zelo enostavna, vendar če je človek ne pozna, potem ne ve, kako to narediti. Tisti, ki vedo, pa to tudi storijo.

V času karantene, ko ljudje ostajajo doma, bo ravno ta oblika samomora s pomočjo vrat in kljuke na vratih, verjetno postala še toliko bolj popularna, ker bo ena nabolj dostopnih oblik storitve samomora.

Za konec podajamo pesem Neigrushki – Aj, yai, yai.

Iskreno povedano. To pesem smo sami zaznali ravno prek zgoraj omenjenega samomora nesrečnega Litovca. Ker nam je melodija te ruske pesmi všeč, ji večkrat prisluhnemo.

Neigrushki – Ai, yai, yai (Ай-Яй-Яй)

Vse relevantne povezave glede tematike, obravnavane v tem članku, bomo podali na mestu za komentarje na članek – spodaj (pod tem člankom).



Značke prispevka:

Odgovorite