sreda, 1.september.2010 - 06:34

Afera Prijatelj: Mikuž obtožil vidnega SDS-ovca, da je prejel 90.000 evrov podkupnine

V afero Prijatelj naj bi bil vpleten tudi vidni član stranke SDS, stranke, ki je že znana po zgodbah, po katerih so njeni politiki domnevno nosili umazani denar v različnih prenosnih sredstvih

 

Stranka SDS je že sicer iz raznih afer znana kot stranka, katere politiki domnevno zelo radi prenašajo nezakoniti denar na zanimive načine, v kuvertah, v kovčkih, v plastičnih vrečah in podobno.

Takšna praksa naj bi obstajala vse od orožarske afere na začetku slovenske osamosvojitve pa do dandanes. Očitno se zaradi politično obremenjenih ali nesposobnih organov pregona, predvsem tožilcev,  ki niso nobenega kaznivega dejanja pripeljali do konca, praksa nezakonitega dajanja podkupnin v Sloveniji nadaljuje.

Ena zadnjih odkritih zgodb je povezana z afero Prijatelj.

Glavna priča tožilstva na sojenju Srečku Prijatelju, Marjan Mikuž, je povedala, da je od poslov na Orleški gmajni nekaj ljudi prejelo »provizije«, Srečko Prijatelj naj bi prejel skupno 329.000 evrov (in sicer v več delih, natančneje: 34.000, 50.000, 30.000, 15.000, 150.000 in 50.000 evrov). Prijatelj naj s tem ne bi bil zadovoljen in naj bi želel še več. Mikuž mu je bil pripravljen dati še 250.000 evrov, Prijatelj pa naj bi zahteval pol milijona evrov.

Robert Časar, vidni SDS-ovec in nekdanji direktor Luke Koper, katerega je Srečko Prijatelj povezal z Marjanom Mikužem, pa naj bi Mikužu bolj suptilno prek SMS-ov dal vedeti, da tudi sam pričakuje provizijo, zato naj bi mu jo dali. Povizijo Časarju naj bi predlagal kar Srečko Prijatelj zato, da bi zagotovil, da bi posli med Luko Koper in Mikuževim podjetjem Premik.net stekli in zato, da bi bili vsi zadovoljni. Časar naj bi prejel 90.000 evrov. Denar naj bi dobil zavitega v časopisnem papirju.

Tožilstvo je predlagalo razširitev obtožnice na Časarja in Mikuža, saj naj bi Časar kot tedanji direktor Luke zemljišča odkupoval po veliko večji ceni od Premika.net, če bi jih odkupoval od prvotnih kupcev, pa bi jih lahko prejel po veliko nižji ceni.

Časar naj bi s takšnim prekupčevanjem oškodoval Luko Koper.

Časar je vse obtožbe zanikal.

Sicer so za Slovenijo znane mahinacije z zemljišči. Od političnih strank naj bi bila v prekupčevalske posle z zemljišči vpletena predvsem politična desnica, sploh stranka SLS.

Sploh ne preseneča, kako so nekateri prišli v kratkem času do silnega bogastva, žalostno pa je, da spet drugi živijo na minimalni plači ali celo na socialni pomoči. Kar je pa najbolj žalostno, je to, da v Sloveniji ne uspevajo nujno najbolj sposobni, ampak mnogokrat tisti, ki imajo več zvez in so bolj kriminalni, tudi če niso sposobni – opravičilo izjemam.

Slovenija je tipičen primer nepoštene države, v kateri je korupcija uničila vso pravičnost, ki je bila v veliko večji meri prisotna v času socializma. Žalostno pa je, da so v kriminalne aktivnosti v veliki meri vpleteni ljudje, ki imajo podporo katoliške cerkve, ki tako rada moralno pridiga, obenem pa njeni lastni verniki (nekateri, seveda ne vsi) počnejo najhujše svinjarije v državi na škodo blaginje velikega dela ljudstva. In to katoliška cerkev potihem očitno podpira, razen v svojih pridigah kaže bolj pravičniško podobo. 

Delo: Mikuž: Prijatelj je dobil 329.000, Časar 90.000 evrov

Delo: Časar zanikal prejem 90.000 evrov provizije



Značke prispevka: ,

Odgovorite