četrtek, 2.september.2010 - 14:18

Aleš Hauc, ki sodi v skupino proSDS-ovih direktorjev, naj bi si vsak mesec izplačal za 2300 evrov preveč plače

Aleš Hauc je direktor, katerega povezujejo s stranko SDS, nekateri pa tudi s slovensko katoliško cerkvijo. Slovenska katoliška cerkev je očitno močno vpeta ne le v slovensko državo, ampak tudi v slovensko gospodarstvo, celo v podjetja s 100-odstotnim državnim lastništvom. Morda ne bi bilo napak raziskati gospodarsko hobotnico slovenske katoliške cerkve v Sloveniji.

 

 

Podjetje Pošta Slovenije je podjetje v 100-odstotni državni lasti. Kljub temu, da je v državi trenutno na oblasti levica, pa je Pošta Slovenije vedno slovela kot podjetje, ki sodi v kvoto desničarskih podjetij. Aleša Hauca, direktorja Pošte Slovenije povezujejo s stranko SDS, nekateri pa ga povezujejo tudi s slovensko katoliško cerkvijo in pa mariborsko gospodarsko hobotnico, katero obvladuje vpliven član SDS.

Več kot očitna povezava prodesničarske Pošte Slovenije se kaže v tem, da je to podjetje gmotno podpiralo prodesničarska in prokatoliška brezplačnika Slovenski tednik in Ekspres, ki sta nastala za potrebe desnice pred volitvami. 

No. Medijska hiša POP TV je prišla do odkritja, da naj bi si ta prodesni in prokatoliški direktor državnega podjetja vsak mesec izplačal za 2300 evrov preveč plače.

Ministrstvo za gospodarstvo je že reagiralo na informacije in povedalo, da bo ustrezno ukrepalo v primeru ugotovljenih nepravilnosti.

V prodesnem državnem podjetju Pošta Slovenije naj bi nezakonito obračunavali plače direktorju. In sicer naj bi namesto povprečne plače vseh zaposlenih (okoli 6000 zaposlenih – seštele bi se plače v matičnem in hčerinskih podjetjih skupaj in se delile s skupnim številom zaposlenih) pomnožili s pet, izračunali plačo tako, da so povprečni plači v podjetju prišteli povprečno plačo zaposlenih v hčerinskem podjetju Pošte Slovenije, ki ima samo 23 zaposlenih in precej višje plače, to naj bi delili z dva (aritmetična sredina) in nato vse pomnožili s 5 ter tako dobili direktorjevo plačo, ki pa je prišla za 2300 evrov višja (ker je šlo za izračunavo z navadno aritmetično sredino, je po tehtani aritmetični sredini ponder za neprimerljivo manjše podjetje bil enak ponderju za matično podjetje (čeprav bi moral biti veliko manjši, ker bi se moral izračunati po številu zaposlenih od vseh zaposlenih v okviru podjetja Pošta Slovenije in njenih hčerinskih družb), kar je močno zvišalo osnovo za izračun plače (ki se je množila s 5)). Njegova plača bi morala pravilno znašati 7100 € bruto, bila pa je višja. Tudi nekateri drugi vodilni so zato imeli višje plače, skupno naj bi bilo podjetje oškodovano za milijon evrov.

Tudi nekdanji minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, ki je vpeljal sistem izračunave plač, je potrdil, da je bila plača Haucu nepravilno obračunana.

Hauc je nezadovoljen z Lahovnikovim zakonom, saj meni, da ima nadzorni svet premalo vpliva na določanje plač, čeprav je v Sloveniji znano, da nadzorni sveti dostikrat delujejo bolj z roko v roki z upravo kot pa njeni nadzorniki.

Dnevnik: Direktor Pošte Slovenije, ki je 100-odstotno v državni lasti, si je na mesec izplačeval 2300 evrov preveč



Značke prispevka: , , , ,

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Časopis Dnevnik je v članku z naslovom Ljudje z ozadjem:
    Hauc, generalni direktor Pošte Slovenije: Najbolje plačani dirigent simfoničnega orkestra razsvetlil politično ozadje generalnega direktorja Pošte Slovenije in njegove tesne vezi s stranko SDS.

    V članku smo zasledili tudi informacije, ki so v slabo luč vsaj za nas spravile nekdanjega gospodarskega ministra Mateja Lahovnika, in je zato kar nekako prav, da je zapustil ministrstvo, saj je bil preveč lokalpatriotsko vezan na svoje področje in kot takšen po našem mnenju očitno ne dovolj širokomiseln za vodenje celotne države.

    Zanimiv članek časopisa Dnevnik z dne 18.9.2010, si preberite tukaj.

Odgovorite