sobota, 4.september.2010 - 05:44

Ali lahko cerkev s svojim negativnim vplivom sproducira serijske morilce?

Eden najbolj zlobnih ljudi v ZDA, serijski morilec Dennis Rader, znan tudi kot BTK morilec, ki je bil močno vpet v lokalno cerkev v mestecu v državi Kansas, je neverjetno podoben visokemu dostojanstveniku slovenske katoliške cerkve. Spodaj si oglejte njegovo sliko.

 

Slika zloglasnega klerikalnega serijskega morilca, ki je personifikacija čistega zla

 

Na hrvaški televiziji Nova TV smo si ogledali izjemno zanimiv film o serijskem morilcu Dennisu Raderju, BTK killerju, serijskem morilcu, ki je moril v ameriški zvezni državi Kansas (gre za državo, v kateri so ljudje močno religiozni, ki jo je moč primerjati z ruralnimi predeli Slovenije, v katerih ima cerkev močan vpliv, recimo ruralni predeli Dolenjske).

Dennis Rader je bil cerkveni človek, pripadal je luterantski cerkvi, ki je po svojem bistvu zelo podobna katoliški cerkvi. Bil je vesten vernik, katerega je lokalni duhovnik predlagal celo za predsednika cerkvenega sveta.

Dennis Rader je bil na prvi pogled nezanimiv človek, v ničemer ni preveč izstopal, imel je ženo in z njo sina ter hčer. Delal je v več podjetij kot delavec, nazadnje kot lovilec zapuščenih živali (»šinter«).

Duhovnik ga je zaradi »dobrote« predlagal za predsednika cerkvenega sveta.

Torej. Vodil je zelo običajno življenje, poleg tega pa je vseskozi, v letih od 1974 do 1991 moril.

Umoril je vsaj 10 ljudi, po njegovih lastnih besedah pa bi jih še veliko več. Povedal je, da so mnogi imeli srečo, da jih je imel kot možne tarče, ampak so se zaradi naključij rešili.

Rader je žrtve izbiral naključno. To so bile predvsem ženske, ki jih je tudi posilil in nato zadavil. Moril je tudi druge.

Bil je hladnokrni morilec, ki za seboj ni puščal sledi. Rad se je igral s policijo, jo zavajal z lažmi in nato gledal njihove spodletele akcije.

Odkrili so ga pa čisto slučajno, saj je en dan, ko je pisal poročilo lokalni policiji, zaprosil duhovnika, če lahko piše na pisalnem stroju v cerkvi, duhovnik mu je rekel, da lahko, saj da ima kot predsednik cerkvenega sveta vso pravico do uporabe cerkvenega pisalnega stroja oziroma računalnika. No. Policija je na podlagi zapisa na disketi odkrila, da pismo množičnega morilca prihaja iz lokalne cerkve, nato so mu začeli slediti in so preverili tudi njegov DNK, vse se je ujemalo, zato so ga na koncu ujeli. Pod težo dokazov je ta verni serijski morilec, katerega je celo duhovnik imel za dobrega človeka, priznal vse umore.

Rekel je, da so bili umorjeni (ženske) zanj le predmeti. Ženskam naj bi po umoru slekel hlačke, saj je imel fetiš glede ženskih hlačk. Če je pred napadom videl, da so morda ženske v kakšni družbi, je ubil tudi preostale ljudi, to ga torej ni ustavilo pri umorih. Bil je tudi velik narcis.

Dennis Rader je redno hodil na maše in nikomur niti na pamet ni prišlo, da bi lahko bil morilec ravno on, saj je bil do vseh prijazen.

Je pa imel svojo temno plat. Priznal je, da naj bi v preteklosti moril in mučil živali, kar je po našem mnenju, saj smo veliki ljubitelji živali in se nam zdi vsako nasilje nad živalmi skrajno bolno, eno najbolj zavrženih početij. Znano je, da ljudje, ki v mladosti mučijo in ubijajo živali, imajo tendence k nasilju in k umorom v odrasli dobi. Ta korelacija je skoraj popolna, saj mučenje živali v mladosti pomeni odsotnost sočutja pri človeku.

V Sloveniji je tudi nekaj primerov hudega mučenja živali, recimo mladostniki, ki so pobijali mačke, ki so jo odnesli z zelo milo kaznijo, kar nas je, ker smo tudi ta primer spremljali, zelo vznejevoljilo.

Po razmišljanju po ogledu izvrstnega filma, se sami sprašujemo, ali cerkev ustvarja pogoje, ki pripeljejo do pojavov množičnih umorov.

V konkretnem primeru imamo primer človeka, ki je bil cerkveni človek, ki so ga vsi, celo duhovnik, imeli za dobrega človeka, ki je bil vedno prijazen, neupadljiv, a imel je to grozljivo skrivnost.

Gre za enega najbolj zlobnih ljudi, ki pa je vodil dvojno življenje in se uspel proklamirati kot dober človek, v resnici je bil pa preračunljivo zlo.

Dennis Rader se je izognil smrtni kazni, saj v času umorov v državi Kansas ni bilo smrtne kazni, ki je bila uvedena šele 3 leta po njegovem zadnjem dokazanem umoru, je pa prejel večje število dosmrtnih ječ, tako da prostosti ne bo dočakal. 

No. Zanimiva je tudi njegova podoba. Dennis Rader je neverjetno podoben visokemu dostojanstveniku slovenske katoliške cerkve, predvsem njegove oči. Podobnost je očitna in kar malo srhljiva, če smo iskreni.

Za vse ljubitelje kriminalk in psiholoških trilerjev film o množičnem morilcu Raderju močno priporočamo. Še več o njem pa si preberite tukaj.



Značke prispevka: ,

Odgovorite