torek, 7.september.2010 - 05:29

Janševih izjav o Zobec Hrastarjevi ni pametno okvalificirati kot kaznivo dejanje

Zobec Hrastarjeva se kot vsi tožilci dostikrat sreča s kritikami svojega dela s strani tistih, ki so predmet njene obravnave. Besed izrečenih v afektu zato ni dobro takoj obravnavati kot nov predmet kazenskega postopka, sploh v tako hudih primerih, kot je afera Patria, saj bi pretirana reakcija lahko dala vtis, da je celotna afera Patria političen proces. Hrastarjevi zatorej predlagamo, da je najboljše, da se vzdrži pretiranih reakcij na Janševe besede o njej.

Na Dossier korupcija se zaenkrat z novimi informacijami v zvezi z afero Patria še ne bomo ukvarjali, ampak bomo o tem pisali nekoličkaj kasneje.

Bi pa podali reakcijo na željo nekaterih, da besede Janeza Janše, ki jih je ta namenil Branki Zobec Hrastar, označijo kot kaznivo dejanje in zato začnejo pregon.

Sami se ne strinjamo s takšnimi reakcijami. In sicer zato, ker je v konkretnem primeru šlo le za afektozno izjavo nekoga, ki se je soočil z obtožnim predlogom.

Branka Zobec Hrastar je upravičeno nezadovoljna zaradi besed, izrečenih proti njej, a menimo, da ni dobro, da se poleg afere Patria ukvarja še z izečenimi besedami Janeza Janše. To bi izpadlo pikolovsko in preveč osebno, kar bi vrglo celo slabo luč na obravnavanje afere Patria s strani Zobec Hrastarjeve. Tožilci, notranji ministri in policisti, pa tudi sodniki se kar pogosto srečujejo z različnimi reakcijami na njihovo delo. To morajo vzeti v zakup.

Pregon zoper Janšo za njegove besede bi pomenilo pretirano reakcijo omenjene tožilke, kar bi kontraproduktivno vplivalo na sojenje v aferi Patria, saj bi pregon zaradi besed Janeza Janše izzvenel kot politični proces, na kar bi se šlepala še afera Patria, ki bi potem tudi sama izzvenela kot politični proces.

Nekateri bi verjetno zelo radi čim več naprtili Janezu Janši zaradi tega, ker pač ne marajo SDS-a, a nekateri so šli v tem kar nekoliko preveč daleč in so postali kontraproduktivni samim sebi.

Skratka. Čeprav je Branka Zobec Hrastar verjetno nejevoljna zaradi besed Janeza Janše, s katerimi je ta komentiral obtožni predlog zoper njega, pa menimo, da je dovolj, da je javno povedala, da se ne strinja s takšnim verbalnim napadom nanjo. Vse več kot to bi bilo kontraproduktivno.

Nekateri povezujejo zadeve s tem, da je tudi Janša vložil tožbo proti recimo Magnusu Berglundu. Tu ne gre za isto stvar. Namreč. Janša je svoje besede izrekel v afektu zaradi obtožnega predloga, ki je bil vložen zoper njega in je zato izrekel par krepkih zoper tožilko, v primeru tožbe zoper Berglunda (katere sami prav tako ne podpiramo) pa vendarle gre za to, da je bil Janša v oddaji obtožen korupcije v konkretni zadevi.

Dodatno pa, kot smo že rekli, uvedba kazenskega postopka zaradi Janševih besed, ne bi blagodejno vplivala na delo Zobec Hrastarjeve v primeru afere Patria, saj bi dalo nek privid osebne zamere zoper Janšo, kar bi se lahko okarakteriziralo kot politični proces. hrastarjeva bi izgubila videz nepristranskosti. Skratka. Najboljše je pogoltniti besede. V demokraciji je potrebno marsikaj pogoltniti, sploh besede, izrečene v afektu.

Dnevnik: So Janševe obtožbe na račun tožilke kaznivo dejanje?



Značke prispevka: , , ,

Odgovorite