petek, 10.september.2010 - 10:05

Statistika samomorilnosti: Podatki kažejo, da je v Sloveniji najbolj defektna in primitivna družba v jugovzhodni Sloveniji

Ob dnevu preprečevanja samomorov ne bomo napisali tipičnega članka na to temo, ker je takšnih že polno v drugih medijih in so bolj ali manj patetični. Zadeve bomo tokrat preučili z drugega zornega kota. 

Samomorilnost neke družbe je dokaz določene defektnosti družbe. Slovenija je precej defektna družba, vendar tudi v njej obstajajo razlike.

Slovenija, kot država na vrhu samomorilnosti v svetu, je država z zelo egoistično in izključevalno družbo, gre za izjemno primitivno in civilizacijsko nerazvito skupnost ljudi. Slovenci se pač na žalost ne morejo pohvaliti z značilnostmi svoje družbe. Družba, ki generira toliko samomorov, je vsekakor precej defektna.

Ta defektnost družbe pa ne zajema vse Slovenije.

Če pogledamo, so nekatere regije relativno malo obremenjene s samomori, nekatere (pomurska, jugovzhodna, koroška pa precej). Ta egoizem in izključevalnost je v Sloveniji generirala predvsem škodljiva katoliška cerkev (za slovenski temperament: zadržanost, egoizem, zavist in nezdrava tekmovalnost, je očitno katoliško izročilo zelo slabo, sploh ob takšnih radikalcih, kot so povečini slovenski katoliški duhovniki, ki so več kot očitno zaostali v miselnem razvoju),  in pa spor med levo in desno opcijo.

V Sloveniji obstaja razdvojenost med ateizmom in vero. Ateisti so bolj izobraženi, verniki pa primitiven sloj ljudstva (tudi verni “izobraženci” kažejo elemente neintelektualnosti ali omejene intelektualnosti). Nezaupanje povzroča situacijo, da ljudje ostanejo sami. Eni se priklonijo primitivnim skupinam, na katere ima vpliv katoliška cerkev, drugi na skupine, ki so recimo podpornice NOB-ja, ki roko na srce, tudi niso kakšno jedro pameti, nekateri pa ostanejo viseti v zraku. Ravno ti se znajdejo v najhujši stiski. Prav tako odrinjene osebe zaradi takšnih ali drugačnih razlogov, velikokrat tudi političnih. Slovenska družba je torej zelo izključujoča in ne sprejema ničesar, kar odstopa od mediokritete, tako leve kot desne. To mediokriteto pa je v največji meri sproducirala primitivna slovenska katoliška cerkev, v to seveda ni dvoma.

Vsaka stiska posameznika je ponavadi odmik od mediokritete, ki je zato stigmatiziran in zato ostane v svoji stiski sam. Občutljivi ljudje ali ljudje v neperspektivni situaciji naredijo samomor (starejši sploh, ker nimajo več toliko moči in se počutijo še bolj betežne).

Če se poigramo še malo s statističnimi podatki.

Statistični podatki kažejo eno zelo zanimivo sliko, ki na sramotilni steber postavlja predvsem 3 slovenske regije, koroško, pomursko in dolenjsko regijo.

Še najbolj zanimiva je dolenjska regija, saj zelo nazorno kaže negativen vpliv katoliške cerkve na samomorilnost. Potrebno se je zavedati, da je katoliška cerkev najbolj vplivna predvsem na jugovzhodu Slovenije. Negativen vpliv na samomorilnost, ki kaže na primitivnost družbe, je vezan na umrljivost moških (in ne žensk). Že sicer je v Sloveniji samomorilnost moških trikrat večja od samomorilnosti žensk, na Dolenjskem je pa stanje še posebej problematično. Na Dolenjskem je namreč samomorilni količnik za moške največji v državi.

Če podamo lestvico.

  moški
Slovenija 35
jugovzhodna 55
koroška 46,7
pomurska 46,4
osrednjeslovenska 22,8
notranjsko-kraška 26,9
goriška 28,8
obalno-kraška 29,9

                                                                        

Pri jugovzhodni regiji, ki je po številu samomorov med moškimi visoko na vrhu, pa je stanje samomorilnosti pri ženskah ravno obratno. Po samomorih žensk je dolenjska regija na dnu.

  ženske
Slovenija 9,4
notranjsko-kraška 19,4
pomurska 14,7
savinjska 13,9
spodnjeposavska 2,9
jugovzhodna 1,4

 

Ta razlika med samomorilnostjo moških in žensk na jugovzhodu države, je simptomatična in kaže na izjemno primitivnost dolenjske družbe.

To sicer ni tako presenetljivo. Če malo pogledamo, lahko opazimo, da so najpogostejše novice, ki kažejo raven primitivizma neke družbe, novice iz jugovzhoda države (nestrpnost, mentalna nerazvitost, potem promocija pitja, nenazadnje tudi promocija narodnozabavne glasbe in podobno).

Pri jugovzhodni Sloveniji gre za res zelo simptomatičen kazalec, ki kaže mentalno nerazvitost družbe na jugovzhodu države v primerjavi z drugimi deli Slovenije – Dolenjska je recimo gospodarsko bolj razvita od Pomurja (ker leži na avtocesti Ljubljana – Zagreb, a mentalno precej manj, ohranjajo se primitivni vzorci razmišljanja, verjetno zaradi močnega vpliva katoliške cerkve na Dolenjskem). Vsi pa vemo, da je katoliška cerkev najmočnejša po svojem vplivu ravno na jugovzhodu države. Tudi drugi kazalci kažejo podobno. Recimo, najbolj primitivna stranka v državi, to je klerikalna Nova Slovenija, ki je znana po katoliškem fundamentalizmu, ima največ gorečih podpornikov med ruralnim življem z jugovzhoda države.

Skratka. Podatki o samomorih so zelo simptomatični ravno za jugovzhodno Slovenijo, na katero ima nazadnjaška in primitivna slovenska katoliška cerkev, ki promovira mediokriteto, daleč največ vpliva.

V jugovzhodni Sloveniji se kaže ta patriarhalnost družbe, kjer so moški veliko bolj na udaru kot ženske, kar se kaže na veliko večji stopnji samomorilnosti med moškimi kot med ženskami, kjer je količnik celo 55, na koroškem kot drugi regiji, zgolj 46,7.

Gre za izjemno izstopajoč podatek, katerega večina ljudi, glede na neprofesionalnost ljudi v Sloveniji, verjetno sploh ni opazila, je pa zelo simptomatičen za jugovzhodno Slovenijo.

Ta podatek med drugim pravi, da je ta regija močno defektna, z zelo nezdravo, nerazvito mentaliteto. To je pa že znano tudi iz drugih statističnih podatkov.

Vprašanje je torej, zakaj so moški na jugovzhodu tako močno samomorilni, medtem ko so ženske najmanj samomorilne v primerjavi s Slovenijo.

Seveda je to moč do določene mere razložiti tudi z alkoholizmom, že Slovenci slovijo kot veliki alkoholiki med Evropejci, največji pijanci med Slovenci so pa na jugovzhodu države. Verjetno del samomorov odpade tudi na samomore zavoženih alkoholikov, ampak samo del, še vedno pa velja, da je družba na jugovzhodu Slovenije precej defektna in primitivna. Čim bolj primitivna je družba, tem večji so pritiski na moške (govorimo za evropski kulturni prostor, da ne bo pomote).

Tu smo sedaj malo skritizirali eno od regij. No, brez zamere, šlo je zgolj za razmišljanje ob zanimivem statističnem podatku, ki kaže, da je ravno jugovzhodna regija tista, ki si zasluži postavitev na sramotilni steber slovenske družbe.

Lahko bi se po hamletovsko vprašali, kaj gnilega je v deželi Dolenjski (plus Posavje plus Bela krajina). Morda cerkev, morda sami ljudje? Vsekakor je problem, ker je družba preveč mediokritetna, dosti bolj kot drugi deli Slovenije, posledično pa izključujoča in duhamorna. 

Vso statistiko o samomorih v Sloveniji najdete tukaj.



Značke prispevka: ,

Odgovorite