petek, 10.september.2010 - 10:35

10. september je svetovni dan preprečevanja samomorov

Na Dossier korupcija pogosto pišemo na temo samomorov, saj gre za perečo problematiko, ki jo mnogi mediji pogostokrat načrtno prikrivajo. Le ob dnevu preprečevanja samomorov se odločijo o tem spregovoriti.

A tokrat ne bomo pisali na veliko, saj smo že veliko povedali v prejšnjih člankih.

Podali bomo povezave do nekaj člankov, ki pa so roko na srce, nam precej nezanimivi, saj samomore predstavljajo bodisi statistično, bodisi v neki mistični luči, nekateri pa še dodatno zelo moralizirajo in preveč pametnikujejo, češ kako naj se poroča, kako naj se samomore predstavlja (ne kot rešitev) in podobno. Temu bomo rekli bla bla.

Bomo pa povedali zgolj eno stvar. Pri normalnih, poudarjamo normalnih samomorih je verjetno največji problem, da se ljudje počutijo same v svoji stiski, kar na koncu pripelje do samomora.

Ljudje so na splošno družabna bitja, pri samomorih pa je dejansko nek sprožilec povečini neka osamljenost v stiski. Nekateri ljudje preprosto ne zdržijo pritiska te stiske.

Ljudem je verjetno potrebno dati vedeti, da niso sami.

No, ob tem naj spomnimo na pesem kralja Popa, od smrti katerega je pred kratkim minilo leto dni. Tudi Michael Jackson je bil kljub bogastvu zelo nesrečna in osamljena oseba. Umrl je v okoliščinah, ki bi lahko pomenile samomor, a to ni potrjeno.

Če podamo izjemno pesem tega prezgodaj preminulega pevskega velemojstra, ki v prenesenem pomenu lahko ponazori tudi stisko samomorilnih ljudi in rešitev zanjo.

Michael Jackson – You are not alone

 

Nekaj člankov:

24ur.com: Slovenija: Samomor vsakih 20 ur

Večer: Na svetu si vsakih 40 sekund nekdo vzame življenje

Delo: 10. september – svetovni dan preprečevanja samomora

RTV Slovenija:  Samomor in Slovenci: Ostajamo v vrhu lestvice

 



Značke prispevka:

Odgovorite