sobota, 11.september.2010 - 00:30

Ali Tomo Križnar ne zahteva preveč od Danila Türka?

Po našem mnenju Danilo Türk ni “ezoterični” Janez Drnovšek in Slovenija ni v situaciji, da bi se lahko šla solo mirovniške akcije. Edino, kar lahko naredi Türk je to, da prenese skrbi Križnarja Evropski uniji. Večje vloge od tako majhne države, kot je Slovenij(ic)a, ni pametno pričakovati.

 

Tomo Križnar je človek, ki je nekako močno vpet v področje Afrike, predvsem Sudana z nemirno pokrajino Darfur. Znan je predvsem iz časa, ko je bil še živ Janez Drnovšek, ki je zaradi bolezni želel storiti nekaj, po čemer bi postal bolj prepoznan. No, to se nam je zdelo nekoliko narcisoidno, a je imelo tudi svoje pozitivne plati.

Janez Drnovšek je torej bil človek, ki se je dotaknil bolj nenavadnih tem.

Tomo Križnar očitno pozablja, da se je ob odhodu Janeza Drnovška končalo obdobje solo izletov neke miniaturne državice (Slovenije) v mirovniško reševanje stvari na širnem svetu. Drnovšek je namreč vse delal bolj ali manj po lastnem, zasebnem navdihu in ni šlo za neko silno državno gibanje v Sloveniji. Ravno zato je naletel na odpor tedanje oblasti, ne zgolj zaradi pripadnosti različni politični opciji.

Malo neprimerno je pričakovati od predsednika Danila Türka takšen angažma, kot ga je uprizarjal Janez Drnovšek že zato, ker se Slovenija nahaja v hudi gospodarski krizi, tako da si ne more privoščiti takšnih mirovniških eskapad, kot si jih je privoščil zadnje dni svojega življenja kar nekoliko ezoterični Janez Drnovšek.

To bi bilo preveliko breme, ki ga Križnar želi naložiti Danilu Türku. Slovenija je ena majhna državica, kateri ni dobro dajati tako odgovorne naloge, če je ta ne bo sposobna izpeljati.

Ne vemo, zakaj se Križnar ne posvetuje z recimo Manuelom Barrosom. Danilo Türk bi lahko kvečjemu lahko prenesel Križnarjeve skrbi Evropski uniji, da pa bi se sam šel neke mirovniške akcije in to v državi, ki je tako daleč, pa je nekoliko utopično razmišljanje Toma Križnarja.

Križnar se mora zavedati, da Drnovška več ni in da Slovenija ni v situaciji, v kateri bi si lahko privoščila solo mirovniške akcije, sploh pa sedaj, ko se socialno stanje ogromnega števila ljudi v državi slabša.

Tomo Križnar je lahko kar vesel, da ima toliko materialnih možnosti prebivati toliko časa v tujini in sodelovati v mirovniških misijah. Veliko Slovencev komaj spraska denar za osnovne stvari za en mesec.

Žurnal24: Gospod predsednik, poteza je vaša!



Značke prispevka:

Odgovorite