sobota, 11.september.2010 - 22:57

V belgijski katoliški cerkvi zlorabljenih več 100 otrok, 13 jih je storilo samomor

Belgijska komisija, ki je preučevala cerkveno pedofilijo, je predstavila rezultate obsežne preiskave o pedofiliji v belgijski katoliški cerkvi. Rezultati so pretresljivi. S strani katoliških duhovnikov je bilo spolno zlorabljenih na stotine otrok, nekateri otroci so zaradi zlorab storili samomor.

 

Belgijska komisija, ki je nekaj časa preiskovala primere pedofilije v belgijski katoliški cerkvi, je postregla z rezultati preiskave, ki pa so nepopolni, saj je komisija protestno prenehala delovati še preden je preučila vse primere. Od preiskanih primerov so zanimive naslednje ugotovitve.

Katoliški duhovniki so zlorabili več sto mladoletnih oseb. Od tega večinoma mladoletnike moškega spola, a tudi 100 deklet.

Najmlajši zlorabljen otrok je imel 2 leti.

13 oseb je zaradi zlorab žal storilo samomor.

Do spolnih zlorab otrok, ki so jih počeli duhovniki, je prihajalo v vseh škofijah belgijske katoliške cerkve.

Podatke je pridobila belgijska policija. Katoliška cerkev se je pritožila zaradi preiskave in na belgijskem sodišču dosegla, da se vse ugotovitve zavržejo, saj da naj bi bila preiskava nezakonita.

Belgijska vlada sodišča ni upoštevala, saj se ni strinjala s tem, da se zadeve pometejo pod preprogo, zato je dovolila nadaljevanje preiskave, ki je postregla z zelo neprijetnimi ugotovitvami.

Katoliška cerkev se že sicer sooča s številnimi odkritji pedofilije med katoliškimi duhovniki. Pedofilske duhovnike so odkrili v mnogih državah, v katerih obstaja katoliška cerkev.

Tudi v Sloveniji so odkrili več primerov pedofilije. V Sloveniji so duhovniki zlorabljali predvsem dekleta.

RTV Slovenija: V belgijski Cerkvi razkritih več 100 primerov spolnih zlorab



Značke prispevka: , ,

Odgovorite