četrtek, 16.september.2010 - 11:21

Oblast zadovoljna z Boxmarkovo pomočjo Preventu Avtomobilski deli

Pahor je zadovoljen zaradi pozitivnega izida za Prevent Avtomobilski deli. Rekel je, da je Prevent zgodba o uspehu. Delno mu je moč pritrditi, saj je del Preventa rešen. Zelo veseli smo, ker je rešen tudi obrat na Mirni.


Po stečaju podjetja Prevent se je kot enega od možnih rešiteljev podjetja omenjalo podjetje Boxmark.

Podjete je bilo eden najresnejših subjektov, predvidenih za pomoč Preventu. Na začetku se sicer ni vedelo, komu bo Boxmark sploh pomagal. V javnost je prišlo več informacij, od tega, da bi se pomagalo Preventu Global, do tega da bi se pomagalo več obratom, tako Globalu kot Avtomobilskim delom.

Sami smo rekli, da ni dobro, da bo pomoč razpršena, saj to ne vliva upanja v dolgoročno rešitev.

Glede na število delavcev, ki ga je omenjalo podjetje Boxmark, to je 500-700, se je najprej zdelo najbolj smotrno, da bi pomoč šla podjetju Prevent Global, ki bi lahko enostavno zapolnilo takšno povpraševanje po delovni sili. Prav tako pa je Slovenj Gradec gospodarsko zelo prizadeta regija in je kot takšna potrebna pomoči morda malce bolj kot kakšne druge slovenske regije (čeprav so pa povsod delavci, ki izgubijo delo, v isti stiski).

Torej. Sami smo rekli, da bi podjetje Boxmark moralo pomoč zagotoviti nerazpršeno in smo tudi rekli, da bi moral Boxmark točno povedati, kaj hoče, torej podati konkretne načrte in želje. To se je tudi zgodilo.

Sicer Boxmark ne bo pomagal podjetju Global, ampak podjetju Avtomobilski deli (obratom Preventa Avtomobilski deli), tu je torej prišlo do določenega preobrata od prvotnih predvidevanj.

Sicer je res, da je Slovenj Gradec, ki ga je država zaradi ranljivosti želela obravnavati prednostno, nekako dobil manj kot se je mislilo sprva, a zadeve so vseeno zelo pozitivne.

Potrebno je vedeti, da ima Slovenj Gradec poleg Preventa Global, ki je večje podjetje, tudi obrat Preventa Avtomobilski deli, ki ni tako velik. Tam bo (je) Boxmark najprej zagnal proizvodnjo, a le začasno, saj je najel prostore le za 6 mesecev. Kmalu zatem bo zagnal proizvodnjo tudi v Radljah ob Dravi, kjer namerava čez čas obrat odkupiti in vanj preseliti proizvodnjo slovenjgraškega Preventa Avtomobilski deli (skupaj z delavci), Boxmark pa razmišlja tudi o odkupu obrata na Mirni.

Čeprav je država najprej upala, da bodo delo dobili delavci Preventa Global, ki so socialno v najbolj nezavidljivem položaju, pa je potrebno razumeti tudi želje in potrebe podjetja Boxmark Leather, ki je v končni fazi sprejelo odločitev o pomoči zgolj podjetju Avtomobilski deli, kar je skladno tudi z našimi predlogi, ko smo rekli, da ni dobro pomoči razpršiti malo tu, malo tam, ampak je potrebno pomagati eni celoti, ta ena celota je sicer Prevent Avtomobilski deli s tremi ekslociranimi obrati, od katerih bosta nato ostala le dva, resda so obrati ekslocirani, so pa vsi del ene celote, Preventa Avtomobilski deli, kar je tisto bistveno.

Sami smo zelo zadovoljni, da bo Boxmark pomagal tudi mirnskemu Preventu. Najprej smo bili skeptični glede tega, ker smo si rekli, da razpršena pomoč ni dobra, takrat smo imeli v mislih razpršitev pomoči na podjetji Global in Avtomobilski deli. Takšna pomoč bi namreč pomenila trganje obratov, trganje celot, kar bi bilo slabo in ne bi pomenilo nič dobrega, zato smo bili proti temu.

Sedanja rešitev, ko bo Boxmark pomagal le Preventu Avtomobilski deli, pa nam je bolj všeč, saj ne bo trganja podjetja, ker bo pomoč dobilo le eno podjetje, prav tako pa se je končno skristaliziralo, komu bo Boxmark pomagal, prej je bilo vse v oblakih.

Torej. Zadeve so se skristalizirale. Sicer je Prevent Global tisti, ki bo moral počakati na pomoč kljub socialni občutljivosti regije, a nič hudega. Pomembno je, da je del koncerna Prevent rešen.

Sami smo še posebej zadovoljni, ker se je rešilo tudi obrat na Mirni. To je obrat, kjer je bila prej tovarna Tom, potem pa eden od profitnih centrov podjetja Prevent Avtomobilski deli.

Če strnemo. Zadeve se torej niso izšle kot se je prvotno mislilo, ampak v življenju se stvari ne izidejo vedno po prvotnih načrtih.

Vendar stvari so se dobro končale. Prevent Avtomobilski deli je prišel pod streho. Pomagalo mu bo podjetje Boxmark Leather in to v treh krajih, Slovenj Gradcu, Radljah ob Dravi in na Mirni na Dolenjskem, še posebej za slednje navedeni obrat smo veseli, da je dobil pomoč, to pa zato, ker najprej Mirne nihče sploh opazil ni, ne politiki ne mediji. Mi smo bili tisti, ki smo rekli, da se ne sme pozabiti tudi na tamkajšnje delavce in veseli smo, da se je našla pomoč tudi zanje.

Ker so se stvari dobro končale, se je moč strinjati s Pahorjevimi besedami, da je podjetje Prevent zgodba o uspehu, vsaj delno.

Seveda je potrebno sedaj gledati tudi na Prevent Global oziroma tamkajšnje delavce, a dobro je vedeti, da je vsaj podjetje Avtomobilski deli rešeno.

Fino je tudi to, da se ni šlo na reševanje Preventa Global za vsako ceno pred vsem drugim. Res je, da je to bila prioriteta zaradi občutljivosti regije, vendar zadeve pač gredo svojo pot in na koncu je trenutno na boljšem Prevent Avtomobilski deli in delavci v njem. Tega smo pa lahko vsi veseli, sploh pa delavci, ki bodo spet dobili službo.

Politika je že povedala, da bo pomagala Boxmarku kolikor se da in kolikor lahko glede na zmožnosti in pravne normative. To je lepo slišati, saj bo dalo potrebno trdnost, ki bo omogočila, da se zadeve dejansko realizirajo.

Sami bomo zadeve spremljali še naprej. Še posebej bomo spremljali realizacijo pomoči za obrat na Mirni, katerega bodo v Boxmarku zagnali nekoliko kasneje, predvidoma novembra.



Značke prispevka: ,

Odgovorite