sobota, 18.september.2010 - 22:14

Srečanje mladih v Stični bi se v izogib zavajanju moralo preimenovati v srečanje mladih katolikov

Prodesničarski in prokatoliški državni medij RTV Slovenija (ki pogostokrat deluje kot trobilo katoliške cerkve in desne politične opcije (takšna pristranskost (prodesničarskost) sicer ne bi bila sporna, če ne bi šlo z medij, katerega podpirajo vsi državljani skozi RTV naročnino, ta javni državni medij bi moral namreč biti bolj uravnotežen, a očitno ni in je močno nagnjen v desno), čeprav je na oblasti trenutno levica), kjer je desnica očitno zelo močna predvsem na spletnem portalu MMC, je napisal članek o srečanju mladih v Stični. Članek je bolj ali manj patetičen, kot vse pisarije na temo katoliške cerkve s strani RTV Slovenija.

Pri srečanju mladih nas zelo moti, da se vedno želi prikazati, kot da je prišlo do splošnega srečanja mladih v želji, da dogodek ne izzveni marginalno, vendar to ne drži. Tisto srečanje je marginalni dogodek srečanja mladih katolikov in še zdaleč ne vseh mladih.

To je cerkveni dogodek, kot recimo razni oratoriji, ki ima svoje prednosti, a je omejen na ozko množico ljudi, to je na verujoče katolike, ki ponavadi radi zahajajo v cerkve. Ti mladi so posebna cerkvena subkultura, ki je bolj podobna nekim marginalnim skupinam, kot pa neka silna množica mladih ljudi, zato ni primerno, da se srečanje mladih posploši na vse mlade.

No, če podamo še komentar slogana, ki se je omenjal na srečanju in sicer slogana »Mladi smo zaklad in prihodnosti ni brez nas«.

Sami močno dvomimo, da je marginalna skupina katoliške mladine, ki se zbira v Stični kakšen poseben zaklad. Gre namreč za skupino vernikov, ki prej kot kakšno perspektivo po našem mnenju vlivajo skrb pred nestrpnostjo in širjenjem sovraštva. Namreč. Slovenski katoliki so se že pokazali kot močno sovražni do posameznih slojev prebivalstva. No, to sicer ne preseneča. Nenazadnje, tudi Heinrich Himler, snovalec nemške nacistične ideologije, je bil zapriseženi mladi katolik, odrasel v verni katoliški družini. Skratka. Cerkvena ideologija ima tendence k razvoju v totalitarno in sovražno, sploh katoliška.

Skratka. Bilo bi dobro, da se ta manifestacija slovenske katoliške cerkve ne imenuje s tako splošnim imenom Srečanje mladih, ampak bi glede na dejstvo, da gre za tipično versko kasto mladih, bilo boljše, da se imenuje srečanje mladih katolikov in se ne daje vseh mladih po krivem v isti koš z osebki iz te verske ločine, še posebej zato, ker gredo mladi na neko srečanje, nakar jih potem nekateri posiljujejo z nekimi verskimi nauki in govori.

Po našem mnenju gre torej v Stični za neko recimo temu sektaško srečanje mladih in kot takšno bi ga bilo potrebno tudi jemati, gre za neko omejeno prireditev bolj ali manj marginalne skupine (verjetno tudi precej katolikov ne hodi tam, ampak res samo neka marginalna skupina zagrizenih katolikov).

Ko smo že pri tem, pa naj povemo, da v ZDA obstajajo posebne katoliške sekte, ki tudi organizirajo raznorazna »srečanja mladih«, kjer mlade rekrutirajo v cerkev. Spodaj podajamo en videoposnetek. Sicer srečanje v Stični ni takšno, kot je v spodnjem posnetku, kajti v spodnjem posnetku gre za čisti katoliški fanatizem, gre pa po našem mnenju za zelo podoben princip delovanja, želje cerkve, da rekrutira čim več mladih. To se nam zdi sporno. V Sloveniji je namreč cerkev preveč zažrta v družbo in bi bilo potrebno njen vpliv močno omejiti, saj je zelo škodljiv za razvoj države. Katoliška cerkev je resnično precej velik problem Slovenije, ker se preveč želi vpletati v državne zadeve in gre tako velikokrat čez ustavno mejo ločenosti države in cerkve, sploh takrat, ko v Sloveniji vladajo kakšne fanatične stranke tipa NSI.

Videoposnetek mladostniških Jezusovih kampov v ZDA

Če končamo. Zdi se nam precej neprimerno, da se dogodek v Stični reklamira kot srečanje mladih, čeprav gre za eno relativno majhno in nepomembno skupino mladih katolikov. K sreči večina mladih ni takšnih kot so mladi, ki se zbirajo na tovrstnih skorajda verskoobrednih dogodkih, ampak so dosti bolj prizemljeni.

Za čisti konec pa naj povemo, da sami nismo proti srečevanju mladih katolikov. Recimo cerkveni oratoriji, katere smo omenili, pa nam, roko na srce, predstavljajo ene zelo lepih in koristnih prireditev, kjer cerkev ne deluje politično,  ampak opravlja tisto pozitivno poslanstvo, vsaj upamo, da je temu tako. Oratoriji so torej nekaj, kar je tudi za nas nekaj pozitivnega in predstavlja neke zanimive dogodke, sploh za manjše kraje v Sloveniji. Tu pa gre katoliški cerkvi pohvala. No, sicer je res, da se oratoriji odvijajo ponavadi takrat, ko gredo duhovniki oziroma župniki na dopust, ampak vseeno.



Značke prispevka: ,

Odgovorite