torek, 21.september.2010 - 16:25

Poglabljanje spora med podjetjema Telekom Slovenije in T-2

Podjetje T-2 je začelo močno ogrožati položaj podjetja Telekom Slovenije na slovenskem telekomunikacijskem trgu. To ne bi bilo sporno, če T-2 ne bi sodil med podjetja iz desne gospodarske hobotnice (na katero ima vpliv politična desnica in slovenska katoliška cerkev). Ker je temu tako, so ukrepi zoper to podjetje očitno postali neizogibni.

 

Podjetje T-2 se je odzvalo na aktivnosti Telekoma Slovenije, ki je podal zahtevo za uvedbo stečaja zoper procerkvenega telekomunikacijskega konkurenta zaradi dolgov, ki jih ima T2 do Telekoma Slovenije.

O tem smo sami že pisali in sicer v luči dejstva, da je T-2 podjetje, katerega lastniško obvladuje slovenska katoliška cerkev pred Holdinga Zvon ena (kar je po našem mnenju skrajno neprijetno dejstvo, katerega bi bilo potrebno spremeniti s katerimkoli sredstvom).

V T-2 so rekli, da Telekom Slovenije zgolj zlorablja svoj položaj s ciljem izriniti konkurenčni T-2 in si prilastiti visoko zmogljivo optično omrežje, katerega je T-2 postavil v Sloveniji.

T-2 je podal celo vzporednico in je rekel, da želi Telekom iztisniti T-2 kot je pred leti iztisnil podjetje Vega (Western Wireless).

Če podamo dodatno mnenje.

Kot smo že zapisali v prejšnjem članku, bo potrebno nekaj narediti v povezavi s podjetjem Telekom, kar zadeva njegovo pretirano monopolistično miselnost, ki nenazadnje tudi nabija cene telekomunikacijskih storitev. Tu bo Telekom dejansko moral spremeniti pristop v  bolj konkurenčnega.

To drži in Telekom bo zagotovo moral spremeniti cene svojih storitev tako, da bodo te bolj dostopne za ljudi.

Je pa res tudi to, da je T-2 podjetje, ki se je močno zažrlo v telekomunikacijski trg v Sloveniji in začelo močno ogrožati Telekom Slovenije, zaradi česar ne preseneča strah Telekoma, da bi nadaljnji razvoj T-2-ja pustil hude posledice na uspešnosti Telekoma Slovenije.

Če T-2 ne bi bil tako povezan z desničarsko in prokatoliško gospodarsko hobotnico v Sloveniji, bi sami morda bolj zagovarjali to podjetje, ker pa temu ni tako in desnica ter katoliška cerkev preveč vplivata na to podjetje, pa imamo glede tega podjetja precej pomislekov, saj desna podjetja slovijo kot podjetja, ki delujejo preveč klientelistično, celo na trgu dela.

Sami vidimo dve možni rešitvi.

Ali izriniti podjetje T-2 skozi stečaj, namesto katerega bi prišel Telekom Slovenije, ki bi pa moral ohraniti raven cen uporabniških storitev, ali pa dopustiti T-2-ju obstoj na trgu, a z enim pogojem in sicer pogojem, da se korenito spremeni lastniška in vodstvena struktura v podjetju. Bolj natančno. Da se odstrani vpliv desnice in skrajno problematične slovenske katoliške cerkve na samo podjetje.

Podjetje T-2 je potrebno iztrgati iz prodesne gospodarske hobotnice, ki je po našem mnenju škodljivo za zdravo podjetniško konkurenco, ker deluje preveč klientelistično.

Če to pomeni propad podjetja T-2, bo to pač cena, ki bi jo bilo potrebno sprejeti za uravnoteženje in depolitizacijo telekomunikacijskega trga.

Morda ne bi bilo slabo, da se izvedejo pritiski na določene lastnike, da se umaknejo iz lastništva v T-2-ju, novi lastniki pa bi morali biti takšni, ki ne bi imeli zvez z desnico (sicer se kot možnega kupca omenja avstrijski telekom. Sami nad tem nismo preveč navdušeni, saj se bojimo, da gre za tuji podaljšek desnice in prek tega desne gospodarske hobotnice (namreč, za mesto Maribor je znano, da določene mere gravitira na Avstrijo, zato ne vemo, ali so tudi poslovne vezi spletene med avstrijskimi podjetji in desno gospodarsko hobotnico, ki ima svoj center ravno v Mariboru – sami bi avstrijski telekom temeljito preverili tudi s tega vidika), prav tako pa bi to pomenilo še večji pritisk na nacionalni telekom, to je Telekom Slovenije.

Mislimo, da ne bi bilo slabo, da banke upnice prodaje deleže podjetja T-2 kupcem, ki bi dejansko ne izvirali iz povezav z desno gospodarsko hobotnico in tako zmanjšali vpliv desnice in katoliške cerkve na to podjetje, ki dejansko slovi kot cerkveno podjetje.

Bilo bi namreč skrajno neprimerno, če bi neko podjetje večinsko obvladovalo medijski prostor v državi, obenem bi pa bilo v rokah cerkve, ki je znana po želji po vplivanju.

S T-2-jem je torej potrebno nekaj storiti, kar zadeva njegovo lastniško strukturo.

V končni fazi ne bi bilo slabo, če bi podjetje v določenem deležu kupil sam Telekom Slovenije, če se to ne bi kosalo z zakonskimi pravili v državi (v smislu prevelike koncentracije konkurence).

Vsekakor je pa potrebno desnico iztisniti iz T-2, če pa do tega ne pride, pa T-2 iz slovenskega trga telekomunikacijskih storitev.

No, to je vsaj naše mnenje.

T-2 je dobro in uspešno podjetje, vendar njegova navezanost na desnico in katoliško cerkev je močno zaskrbljujoča zaradi posledičnega klientelizma, ki vlada v desnih podjetjih, celo pri zaposlovanju, zaradi česar takšna podjetja izzvenijo kot velika družinska podjetja, kjer imajo možnost napredovati zgolj posamezniki s pravim političnim pedigrejem. To pa odtehta tudi propad T-2, če ne bi šlo drugače.

Podjetju T-2 je torej dejansko potrebno spodrezati krila, že zaradi nesprejemljive lastniške in vodstvene strukture tega podjetja.

Telekom Slovenije je storil prvi korak. Ali bo sedanja oblast sposobna speljati vse nadaljnje korake, pa se bo še videlo. Sami upamo, da bo, za dobrobit trga telekomunikacijskih storitev in za dobrobit tehničnega gospodarskega sektorja, ki ga preveč obvladuje desnica v navezi s katoliško cerkvijo. Čudi nas, zakaj se levica bolj ne posveti temu sektorju, ki je eden najbolj perspektivnih.

Sicer bi morda lahko kdo rekel, da preveč vpletamo politiko v gospodarstvo. Na žalost sta v Sloveniji politika in gospodarstvo zelo prepletena in kdaj pa kdaj se mora politika neposredno vplesti v gospodarstvo, da bi sanirala posledice vpletanja politike v gospodarstvo. Izgleda nekoliko absurdno, a vendarle ni, to bi lahko ponazorili z rekom: Klin se s klinom zbija.



Značke prispevka: , ,

Odgovorite