sreda, 22.september.2010 - 09:29

Orožarske afere v Sloveniji: Zaradi nepravnosti slovenske države ni nihče odgovarjal

Slovenija je znana kot država, v kateri v veliko primerih ne obstoji pravna država. Pravna država je defektna še posebej pri raziskovanju nepravilnosti in kriminala slovenskih politikov.

V zgodovini Slovenije je ostalo nerazjasnjenih kar nekaj hudih afer. Ene izmed teh so predvsem orožarske afere.

V orožarskih aferah se znova in znova pojavljajo ista imena. Očitno je v Sloveniji trgovina z orožjem zelo donosen posel, ki pa ga na podlagi informacij precej pogosto opravljajo politiki iz desne politične opcije.

Afera Patria, katere komentiranje smo začasno preložili (mislimo na članek o obtožnem predlogu zoper nekatere politike in pomembneže v Sloveniji, katerega je podala tožilka, zaposlena na Vrhovnem državnem tožilstvu Republike Slovenije, Branka Zobec Hrastar, ki ga bomo spisali enkrat kasneje) je na plano potegnila še vse druge afere iz preteklosti, ki so vezane na balkanske vojne iz devetdesetih let.

Slovenija je z orožjem zalagala tako Hrvaško kot Bosno in Hercegovino. Nekateri so tako pridobili velike količine denarja, ki so jih nato prelili v zakonite posle, najprej pa na bančne račune, pretežno v Avstriji. Pri orožarskih aferah lahko torej govorimo o enem velikem pranju denarja v Republiki Sloveniji.

Sami smo ob iskanju materiala v zvezi z afero Patria naleteli tudi na informacije o knjigi Kaj nam pa morete. Gre za obsežni dve knjigi Matjaža Frangeža, ki je podrobno predstavil način orožarske trgovine določenih slovenskih veljakov, ki so prodajali na slovenskem ozemlju obstoječe orožje.

Znano je namreč, da je iz slovenskih vojašnic izginilo v času osamosvojitve ogromno orožja, ne zaradi desetdnevne osamosvojitvene vojne v Sloveniji, ki je bila vsekakor prekratka in premalo obsežna za porabo tolikšnih količin orožja, ampak v povezavi z drugimi balkanskimi vojnami, predvsem na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini.

Opisan je tok orožja iz Slovenije na Hrvaško in v Bosno in Hercegovino, ter povratni potek denarja k prodajalcem iz Slovenije, ter transferji tega denarja na osebne račune nekaterih Slovencev v Avstriji.

Torej. Orožarsko trgovino je temeljito opisal Matjaž Frangež, ki je spisal dve obsežni knjigi na to temo in v knjigah poleg opisov predstavil tudi precej dokumentacije na to temo.

Sicer sta knjigi za mnoge kontroverzni, saj so v knjigah omenjeni najvišji predstavniki slovenske politike, a dejansko knjigi data dober vpogled v način poteka orožarskih poslov, ki dajejo nek vpogled, na kakšen način delujejo nekateri politiki.

Tudi v zadevi Patria so se dogajale podobne stvari.

Pa podajmo osnovne informacije.

Časopis Dnevnik je ob izidu druge knjige z naslovom Kaj nam pa morete!: Orožarski tajkuni, imel intervju s piscem knjige Matjažem Frangežem. Članek Dnevnika o tem si preberite tukaj. Intervju pa podajamo v obliki videoposnetka iz “Dnevnikove videoteke”, če se tako izrazimo.

Intervju s piscem knjige Kaj nam pa morete!: Orožarski tajkuni.

 

Matjaž Frangež je odprl tudi spletno stran http://www.orozje.info, kjer je predstavljena sama knjiga.

Na strani je zanimiv intervju z evropskim poslancem iz vrst LDS-a Jelkom Kacinom. Jelko Kacin je postal obrambni minister takoj za tem, ko je bil minister Janez Janša. Kacin je predstavil svoje videnje zadev v zvezi z orožarsko afero na podlagi zapletov, ki jih je imel z Janezom Janšo ob primopredaji poslov na obrambnem ministrstvu. Kacin je omenil tudi, da je bilo veliko dokumentacije o prodaji orožja uničene, da bi se prikrili orožarski posli skozi uničenje teh dokumentov, ki bi lahko služili kot dokazni material.

Intervju z Jelkom Kacinom o orožarski aferi.

TVS, Vroči stol, 1. 6. 2007 – Jelko Kacin o trgovini z orožjem from Orozje Info on Vimeo.

No, sedaj pa podajamo še naslovnici in zadnji strani obeh zadevnih knjig. Za povečavo kliknite na slike.

Kaj nam pa morete 1: Od trgovine z orožjem do Depale vasi

Kaj nam pa morete 2: Orožarski tajkuni

 

Knjigi lahko kupite tukaj.

Oseba, ki ve veliko o orožarskih aferah v Sloveniji je tudi gospod Drago Kos, ki je že ves čas v nemilosti stranke SDS.



Značke prispevka: , , ,

Odgovorite