sreda, 22.september.2010 - 22:39

Po poplavah, ki so odšle, v Kostanjevico na Krki prihajajo Romi. Domačini so v skrbeh za svoje premoženje.

V Kostanjevico na Krki po poplavah prihaja vse več Romov iz okoliških romskih naselij. Prebivalci nad tem niso najbolj navdušeni. Tudi direktorica novomeškega zdravstvenega doma Milena Kramar Zupan, kandidatka za novomeško županjo, je precej nejevoljna zaradi romske problematike. Rekla je, da ne bo dovolila širitve romskih naselij v okolici Novega mesta – V Novo mesto namreč zadnje čase prihaja vse več Romov, ki se priseljujejo od drugod, kar domačine zelo skrbi. Pomenljive so recimo besede sedanjega župana, ki je priznal, da v novomeški občini nezakonite črne gradnje v romskih naseljih rastejo kot gobe po dežju, a da je sam nemočen glede tega (saj Romi uživajo zaščito državne oblasti, ki ne dovoli vpletanja v romske zadeve)

 

Kostanjevica na Krki je eno najbolj prizadetih mest v poplavah, ki so prizadele Slovenijo. Šele pred kratkim so se vode iz dolenjskih Benetk umaknile, a prebivalci Kostanjevice imajo sedaj drugačne skrbi.

In sicer. Poplave so za seboj pustile gore uničenega pohištva. Prebivalci Kostanjevice na Krki, ki se lahko pohvalijo s tem, da pomoč k njim prihaja z vseh strani, so sedaj dobili nove skrbi.

Ker so stene hiš razmočene, imajo odprta vrata in okna stanovanjskih hiš. V Kostanjevico na Krki je začelo prihajati vse več Romov, ki jih domačini odganjajo, a bojda neuspešno.

Domačini se bojijo za varnost, ker ni v Kostanjevici skoraj nobenega policista, vrata so pa odprta zaradi vlage.

No, sicer ni znano, zakaj Romi prihajajo v Kostanjevico na Krki, morda zgolj zaradi odpadnega pohištva, domačini, ki so morda malo preveč paranoični, pa so se zbali, da jim bo nekdo ukradel tudi tisto, česar niso vrgli v smeti.

Namreč. Nekateri Kostanjevčani se bojijo, da jim bodo izginile stvari, ki jih poplave niso uničile.

Sicer so Romi nomadi, ki se radi selijo.

O Romih so bili povprašani tudi nekateri kandidati za župane v dolenjskih mestih, tako je kandidatka za županjo Novega mesta, Kramar Zupanova, ki se je sicer že večkrat soočila z romsko problematiko ob nasilnih incidentih z Romi v novomeškem zdravstvenem domu, zaradi česar so nekaj časa tamkajšnje zdravnike morali varovati varnostniki, rekla, da ne bo dovolila nadaljnjega priseljevanja Romov v Novo mesto (v novomeška romska naselja naj bi namreč prihajalo vse več Romov od drugod, zaradi česar se nelegalna romska naselja vse bolj širijo, domačini so pa v skrbeh, zaradi širitve nelegalnih romskih naselij v okolici Novega mesta so se zato po dolgotrajni neaktivnosti vendarle povečale aktivnosti inšpekcijskih služb, ki so začele rušiti romske črne gradnje, a vse bolj kaže, da bodo spet zamrle zaradi nezadovoljstva državnih oblasti v Ljubljani).

No, v zvezi z Romi pa se je sestala tudi komisija vlade s koordinatorjem za romska vprašanja, ministrom Igorjem Lukšičem na čelu. Seja je bila zaprta za javnost, na njej so obravnavali poročilo Urada varuha človekovih pravic o romskem vprašanju, na njej pa so se še dogovorili, da bodo v Sloveniji povečali število romskih naselij.

Kaj je vzrok temu, sicer ni znano, ali priseljevanje Romov od drugod, ali pa je zaradi silovite natalitete Romov (ki so, mimogrede, katoliki, znano pa je, da slovenska katoliška cerkev promovira visoko nataliteto – očitno slovenski katoliški duhovniki na ljudi gledajo kot na zajce, katerih edina dolžnost bi morala biti razplod) že začelo primanjkovati prostora in je potrebno ustvariti nova romska naselja. Ker je bila seja zaprta za javnost, odgovora na to vprašanje ne ve nihče.



Značke prispevka:

Odgovorite