sobota, 25.september.2010 - 05:06

Po preizkusu obtožnega predloga v aferi Patria bo le ta poslan osumljencem. Neuradno so nekateri osumljenci povezani s stranko SDS.

Branka Zobec Hrastar je bila deležna pritiskov pri svojem delu, najverjetneje predvsem zaradi afere Patria. Država po našem mnenju mora tožilcem in drugim, recimo sodnikom, ki obravnavajo najhujša dejanja, ali dejanja, v katerih so vpletene vplivne organizirano kriminalne ali politične strukture, omogočiti varstvo in jim dati podporo. Poleg Branke Zobec Hrastar bo potrebno varovati tudi sodnika, ki bo primer vodil, še posebej glede na dejstvo, da gre za okrajno sodišče (v Ljubljani) ne za senat okrožnega sodišča, zaradi česar bo sodnik še toliko bolj ranljiv.

  

Na Dossier korupcija smo za nekaj časa preložili komentiranje same zadeve, zato na to temo zadnje dni nismo napisali bolj obsežnega članka. To sledi kasneje, upamo da kmalu, ko zadeve glede postopka pregona, ki je bil sprožen v zvezi z afero, postanejo bolj formalne.

No, sedaj pa podajamo zelo pomembno informacijo. Okrajno sodišče v Ljubljani, ki je od vrhovnega državnega tožilstva prejelo obtožne predloge zoper 5 osumljencev, med katerimi naj bi bil po določenih informacijah, ki so prišle v medije, tudi lider SDS, Janez Janša, je opravilo preizkus obtožnega predloga. Preizkus obtožnega predloga je po najnovejših informacijah opravljen, sedaj pa mora obtožni predlog še biti poslan tudi vsem osumljencem.

Med osumljenci naj bil po določenih podatkih tudi Janez Janša. To bo kmalu znano, ko sodišče končno vroči obtožne predloge osumljencem, tedaj se bodo namreč sprostile tudi uradne informacije o osumljencih, ki jih zaenkrat še ni, čeprav je znano, da je določen časnik o tem že na veliko pisal, a neuradno seveda.

Torej. Sodni postopek v aferi Patria bo vendarle stekel in bo velik zalogaj za sodnika, ki bo primer obravnaval, že zato, ker bo obravnaval kar nekaj oseb, ki so blizu stranke SDS.

Ta stranka s svojo nacionalistično pomočnico SNS-om že ustvarja protiobrambo, parlamentarno komisijo Državnega zbora Republike Slovenije o aferi Patria, s katero se po našem mnenju želi ustvariti pritisk na druge državne inštitucije. Že dejstvo, da se v zvezi s to preiskovalno komisijo oglaša eden daleč najbolj spornih poslancev slovenskega parlamenta, to je France Cukjati, sicer znan po branju domobranske prisege v slovenskem parlamentu (s katero so dobombranci med drugo svetovno vojno prisegli zvestobo nacističnemu diktatorju Adolfu Hitlerju), ki je na našo veliko žalost tudi podpredsednik parlamenta, kar močno znižuje kredibilnost celotnega Državnega zbora Republike Slovenije po našem mnenju, kaže na to, da bo delo te parlamentarne komisije politično zelo umazano in podlo ter zelo agresivno in diskreditacijsko. Ta komisija bo po našem mnenju, kot smo že rekli, neke vrste politični pritisk strank SDS in SNS na državne inštitucije s ciljem trivilaizirati afero Patria.

France Cukjati je že napovedal, da je afera Patria nadaljevanje državljanske vojne v Republiki Sloveniji. Če se pospremi ustanovitev parlamentarne komisije s takšnimi besedami, se že vidi, kako agresivna bo ta komisija. Preprosto so v SDS-u očitno mnenja, da gre za vojno, v vojni se pa kaj? Seveda, v vojni se vojskuje.

Sicer se tudi vrh vrhovnega državnega tožilstva povezuje s stranko SDS, vendar tožilka, ki obravnava to zahtevno podkupovalno afero, na srečo ni pod vplivom s stranko SDS povezanih tožilcev, čeprav je pa bila deležna pritiskov v določenih drugih primerih (vsaj, kot je sama rekla in za pomoč prosila tudi pravosodnega ministra), morda tudi zaradi obravnavanja primera Patria. Na srečo ima tožilka zaledje, torej ljudi, ki ji stojijo ob strani, kar je pozitivno. Ne sme se pozabiti, da je ta tožilka zaradi pritiskov že želela zapustiti ne zgolj vrhovno državno tožilstvo, ampak celó tožilstvo v celoti.

V tako zahtevnih primerih, kjer lahko nekdo ustvari tako močno bazo sovražnikov zaradi svojega legitimnega dela, je potrebno gledati tudi na počutje ljudi, ne zgolj na njihovo profesionalnost. Poglejmo recimo primer preminulega Bojana Knupleža, ki je recimo že uspešno saniral Big Bang, ob sanaciji propadajočega Merkurja ga je zadel srčni infarkt. Določeni poklici so v primeru zahtevnosti nalog lahko zelo mučni in naporni za ljudi, zato je podpora, predvsem moralna podpora tem ljudem zelo potrebna, ob ustanovitvi posebne “SDS-ove” komisije o aferi Patria v Državnem zboru pa bo ta podpora verjetno še toliko pomembnejša.   

Po neuradni oznanitvi imen obtoženih v aferi Patria so se na posebnem posvetu sestali tudi predstavniki pravosodja in analitiki, ki so se pogovarjali o tem, kaj če zadevo v roke dobi mladi sodnik v smislu, kolikšen je lahko pritisk politike (beri stranke SDS in strank pomagačic) nanj. Sicer se na delo sodnika ne sme vplivati, vsekakor je pa potrebno zagotoviti njegovo varnost in moralno podporo tej osebi, v primeru da sodni postopek steče.

Zaenkrat le toliko. Več ne bomo povedali, dokler zadeve ne bodo bolj formalne. To se bo pa zgodilo kmalu. Takoj ko sodišče vroči obtožne predloge po pošti osumljencem.

Namreč. Tudi sodišče ne želi narediti nobene napake v postopku, zato ne bo posredovalo nobenih večjih informacij, dokler obtožnih predlogov v roke ne dobijo osumljenci.

Uspešno rešen primer Patria bi za sodnika, ki bi ga reševal,  pomenil zelo velik zalogaj, ne zgolj zaradi zahtevnosti samega primera (primer je zelo zahteven, saj ima tudi mednarodne razsežnosti, prav tako pa bo lahko deležen hudega pritiska politike, v tem primeru desne politike – v konkretnem primeru bi bilo dobro, da sodnik, ki obravnava primer, ni desnih političnih preferenc, saj bi v tem primeru bil vpliv nanj premočan) in zelo velik plus v njegovi sodniški karieri.

Ko (če – če zato, ker se nikoli ne ve, kaj se še lahko zgodi) pride do sojenja v primeru Patria, bo to medijsko eno najbolj zanimivih sojenj v Republiki Sloveniji, ki bo vsekakor preseglo tudi zanimivost sojenja v aferi Prijatelj, ki se bliža koncu, saj je tožilstvo, kot je znano, v zaključnem govoru predlagalo 4 leta in 10 mesecev zaporne kazni za obtoženega poslanca stranke SNS. V naslednjo sredo bo pa svoj govor predstavila še obramba, nakar sledi izrek sodbe.



Značke prispevka: , , , , ,

Odgovorite