ponedeljek, 27.september.2010 - 09:10

SKUPINSKI SAMOMOR: Policisti preprečili poskus skupinskega samomora v Ljubljani

ZANIMIVI PRIMERI SAMOMOROV: NAFTALINSKI PRIMER POSKUSA SKUPINSKEGA SAMOMORA V LJUBLJANI

Policija je avgusta 2002 preprečila poskus skupinskega samomora treh Ljubljančanov, ki so si skupinsko vbrizgali v žile zlati šus, preveliki odmerek mamil.

Skupinski samomori so ponavadi prisotni predvsem pri fanatičnih verskih sektah. Oglejte si dokumentarec o srhljivem skupinskem samomoru v Jonestownu. Jim Jones je bil verski fanatik, ki je želel ustanoviti utopično mesto brez rasizma in nasilja. A bil je tudi močno motena osebnost kot večina verskih fanatikov (podobne osebke najdemo tudi v Sloveniji, celo v slovenskem parlamentu so prisotni nekateri primitivni verski blazneži (nanje je imela vpliv radikalna slovenska katoliška cerkev), katerih mnenja so precej bolestna, čeprav morda ne v takšnem obsegu kot Jones-ova).

Na 24ur.com smo prebrali zanimiv članek o nekem 69-letnemu starostniku, ki si je za šalo v muzeju divjega zahoda Boot Hill v ZDA dal obešeniško zanko, ki je bila razstavljena v muzeju, okoli vratu in nato padel v nezavest, mnogi pa so mislili, da je storil samomor, starca so uspeli rešiti. Eden izmed komentatorjev na članek je povedal, da je smrt z obešenjem boleča in da oseba precej trpi, in da je boljše, da si samomorilci vbrizgajo zlati šus, to je prekomerno količino mamil v žile.

Komentar nas je zaintrigiral in smo malo prebrskali, iščoč podatke o samomorih z zlatim šusom, ter naleteli na izjemno zanimiv članek časopisa Dnevnik. Gre za precej naftalilnski članek, ki je napisan davnega avgusta 2002.

V Ljubljani so si trije relativno mladi ljudje želeli odvzeti življenje v skupinskem samomoru. Gre za narkomane, ki so se odločili, da bodo življenje končali z vbrizgom prekomerne količine heroina v žile. Gre za zlati šus – zlati vbrizg, ki človeka ubije.

Skupinski samomor se jim ni izšel. Mati 38-letnika, ki je eden od trojice, ki so si poskušali odvzeti življenje, je nezavestnega sina še pravočasno našla in poklicala rešilce. Ti so prišli in oskrbeli moškega. O vsem je bila obveščena tudi slovenska policija.

Izkazalo se je, da so 38-letnik, 25-letnica in 29-letnik načrtovali, da si z zlatim šusom odvzamejo življenje.

25-letnica je v ta namen najela stanovanje, kjer so si med opravljanjem skupinskega samomora vbrizgali preveliko dozo mamil, nato so vsi odšli domov.

Kot že rečeno, je mati 38-letnika našla svojega sina v sobi in poklicala rešilce. Nato je prišla policija. Z zbiranjem obvestil so policisti izvedeli za celotno srhljivo zgodbo in šli takoj v akcijo. Najprej so šli v najeto sobo, kjer so si narkomani vbrizgali zlate šuse, soba je bila prazna, 25-letnico so kasneje našli pri njej doma. Kazala je že hude posledice zlatega šusa.

Prav tako so šli še na dom 29-letnika, ki je prav tako trpel za posledicami prekomernega vbrizga mamil.

Vse so prepeljali v bolnišnico in jim rešili življenje.

Čeprav ne pišemo o samomorih narkomanov, smo tokrat naredili izjemo, saj je šlo za poskus skupinskega samomora, ki je bil dodatno skrbno načrtovan in tudi izveden.

Še več zanimivih primerov samomora najdete v naši starejši temi v zvezi s to problematiko. Tema Zanimivi primeri samomorov se nahaja tukaj.

Za konec še obrazložitev. V tem članku smo morda nekoliko vsiljeno dodali prispevek o množičnem samomoru v Jonestown-u. Seveda tu ne gre za podobnost s primerom v Ljubljani. V Jonestown-u je šlo za masovno religiozno pranje možganov, v Ljubljani pa za dogovor treh mladih ljudi, ki več niso videli perspektive v nadaljnjem življenju in so si ga želeli odvzeti, čeprav pa seveda ni izključeno, da je tudi v primeru v Ljubljani prišlo do manipulacije s strani kakšnega od nesojenih samomorilcev, a v manjšem obsegu intimne skupine treh narkomanov.



Značke prispevka: ,

Odgovorite