petek, 1.oktober.2010 - 22:17

Afera Splošna plovba: Je procerkvena stranka Nova Slovenija (NSI) prejela 2 milijona evrov podkupnine?

V najnovejšo afero v Sloveniji naj bi bila poleg stranke SDS vpletena procerkvena stranka NSI, katero je vodil Andrej Bajuk. Nekateri stranki očitajo prejem 2 mio evrov podkupnine, a v stranki to zanikajo.

 

Slovenijo pretresa nova afera, v katero je vpletena stranka SDS in tokrat tudi procerkvena stranka NSI. Gre za še eno zgodbo iz gospodarskega področja, ki ima precej podobnosti  z afero Patria.

Pri aferi Splošna plovba naj bi šlo za prodajo podjetja Splošna plovba nemškemu kupcu. Pri prodaji nekateri očitajo finačnemu ministru v SDS-NSI vladi, Andreju Bajuku, da je bila prodaja Splošne plovbe neprimerna.

Splošna plovba je bila prodana nemškemu podjetju, zanimivo je, da je potem prek tega podjetja država kupila za 400 milijonov evrov blaga od nemškega podjetja. Nekateri menijo, da se to ni moglo zgoditi brez provizije. Novinarji Kanala A so prejeli informacije, da naj bi podkupnino prejela tudi stranka NSI, h kateri ali njej povezanim organizacijam ali osebam naj bi se steklo 2 milijona evrov podkupnine. V Novi Sloveniji so te informacije zanikali.

Sicer obstaja magnetogram sestanka vlade, na kateri je pogovor med Andrejem Bajukom in Janezom Janšo. Ta dokument nekateri dojemajo kot dokazno gradivo, da je prišlo do dogovarjanja o prodaji Splošne plovbe nemškemu kupcu. No, podjetje Splošna plovba je, mimogrede povedano, omenjal tudi poslanec SNS, ki je pred kratkim dobil 5 letno zaporno kazen, v svoji obrambi je trdil, da je zaprt zaradi primera Splošna plovba.

No. Celotna zadeva ima tudi udbovski pridih. Udbaško naj bi se tokrat obnašala stranka SDS.

Znano je, da so desničarski uslužbenci nekaj dni pred predajo oblasti (ko je na državnozborskih volitvah leta 2008 zmagala levica), domnevno začeli množično fotokopirati dokumentacijo arhiva Vlade Republike Slovenije. V arhivu so našli tudi misteriozni fotokopirni stroj, na katerem naj bi se kopiralo na stotine uradnih dokumentov, ki so verjetno prešle v centrale desničarskih strank za namene diskreditacije levičarskih nasprotnikov. Takšne so vsaj domneve.

No, pri aferi Splošna plovba nekateri novi levi oblasti očitajo neaktivnost, neaktivna pa naj bi bila zato, ker naj bi stranka SDS izsiljevala nekatere leve politike, da bo razkrila določene stvari o njih, ki naj bi jih sfotokopirala na misterioznem fotokopirnem stroju, če se bo začela obravnavati afera Splošna plovba. Ker naj bi se levičarski politiki bali, naj bi se raziskovanje tega primera blokiralo.

To novinarji dokazujejo s tem, da ne tožilstvo, ne policija ne ukrepata pri omenjenem primeru in se izgovarjata eden na drugega.

Novinarji so za mnenje povprašali tudi pravosodnega ministra Aleša Zalarja, ki je rekel, da se tožilstvo ne more izgovarjati na policijo, češ da je ta ocenila, da v primeru Splošne plovbe ni šlo za kazniva dejanja, saj da tožilstvo usmerja predkazenski postopek in ne policija. No, morda pa je primer v obravnavo dobila desničarska tožilka, kdo bi vedel.

Torej. Na pomolu je še ena afera, v kateri tokrat poleg stranke SDS nastopa tudi prokatoliška Nova Slovenija.

Več si preberite v člankih 24ur.com:

Sporna prodaja Splošne plovbe

Magnetogram seje razkriva resnico

Zakaj nova vlada ščiti staro?

Oglejte si še videoprispevek na 24ur.com

Prispevek 24ur.com o novi aferi Splošna plovba



Značke prispevka:

Odgovorite