nedelja, 10.oktober.2010 - 03:02

Sovražni govor na spletni strani RTV Slovenija je potrebno omejiti. Predlagamo zamenjavo uredništva.

Na spletnem portalu RTV Slovenija se širi sovražni govor proti posameznim skupinam ljudi. Majdi Širci in programskemu svetu RTV Slovenija predlagamo takojšnjo zamenjavo urednika spletnega portala MMC, mag. Uroša Urbanije. Njegovo delo je namreč neprofesionalno, saj dovoljuje sovražni govor na svojem spletnem portalu. Na žalost takšen sovražen govor očitno dopušča tudi kulturna ministrica Majda Širca, ki so jo bila v času poslanskega mandata polna usta človekovih pravic.

 

Na spletni strani RTV Slovenija že dalj časa zaznavamo precejšnje zlorabe interaktivnih funkcij tega spletnega portala. Zlorabe so predvsem prisotne pri komentarjih na članke, ki so polni sovraštva. Komentatorji očitno sodijo v skupino desničarskih in nacionalističnih osebkov, vsaj po ocenah komentarjev sodeč.

Predvsem pri ideoloških člankih, ali člankih, ki obravnavajo družbene teme, ki se nanašajo na kočljive zadeve ali pa na posamezne skupine (ki ponavadi sodijo v okvir varovanja človekovih pravic) je sovražnega govora ogromno. To pa vse tolerira uredništvo spletnega portala RTV Slovenija. Še več. Sovražni komentarji so ocenjeni z veliko plusov, strpni pa z minusi.

Sicer ne vemo, kakšen vpliv imajo na RTV Slovenija primitivne skupine ljudstva ali primitivne organizacije tipa katoliška cerkev, vendar to se za javni medij ne spodobi.

RTV Slovenija pred komentarji napiše naslednje opozorilo.

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Vendar to ni dovolj, če se potem tolerira sovražni govor, ki spodbuja nestrpnost v družbi.

Sicer ne vemo, kaj počne Majda Širca, kulturna ministrica, očitno nič pametnega, čeprav so jo bila polna usta človekovih pravic, ko je bila poslanka Državnega zbora Republike Slovenije.

Če ponovimo.

RTV Slovenija vsake toliko časa postreže s kakšnim člankom, ki se dotika ideoloških ali kočljivih družbenih vprašanj, misleč, da dela koristno delo za družbo. Rezultat je ravno nasproten.

Na RTV Slovenija namreč še dodatno pri teh člankih omogočijo komentiranje, ki dejansko postane ideološka pljuvalnica proti posameznim ljudem ali skupinam ljudi. To je sramotno za nek javni medij. Resnično nam ni jasno, kakšni so uredniki na MMC RTV Slovenija. Očitno ljudje, ki se naslajajo s sovražnimi komentarji na svoje članke. Glede na to, da gre za javni medij, bi sami pristojnim (morda kulturnemu ministrstvu ali programskemu svetu) svetovali, da naredi malo reda na spletni strani http://www.rtvslo.si in malo privije urednike te strani, ki svoje delo opravljajo podpovprečno – premalo restrikcij glede komentiranja.

Mogoče bi bilo vredno premisliti o zamenjavi uredništva spletnega portala RTV Slovenija.

Redakcija RTV Slovenija je sestavljena iz naslednjih ljudi

Ime medija: RTV portali
Izdajatelj: Radiotelevizija Slovenija javni zavod,
Kolodvorska 2, Ljubljana
Producentsko programska enota: Multimedijski center RTV Slovenija

v.d. vodje MMC: Gojko Vrenko

Odgovorni urednik: mag. Uroš Urbanija�

Vodje:
Slovenija
mag. Aleš Žužek
Svet Brina Tomovič
Šport Robert Kaurin
Zabava Anja Pavlič
Kultura Maja Kač
Lektoriranje Tatjana Ličen

Uredništvo teleteksta, internetnega in mobilnega portala: Balantič Polona, Blažič Anže, Dečman Lan, Golob Aleš, Gruden Anton, Hacler Tina, Jurc Ana, Jerič Slavko, Kerin-Kovač Aleksandra, Klun Alenka, Kolednik Aleksander, Kopina Klavdija, Korelec Žiga, Kosovel Blaž, Masten Aljoša, Mavsar Ana, Medved Ana, Nared Marjetka, Okorn Tomaž, Pavlič Anja, Petovar Gašper, Petrovčič Martin, Rijavec Matej, Rugelj Bojana, Sajovic Kaja, Strniša Ema, Subotič Dolores, Svenšek Ana, Štok Katja, Švabič Lejla, Trampuš Meta, Valenčič Grega, Vovk Tina, Vozel Aleš, Weilguny Marko, Žužek Aleš

Tisti, ki skrbi za komentarje na članke spletnega portala RTV Slovenija, svoje delo opravlja zelo slabo. Glede na to, da gre za javni medij, ki se povečini financira s strani RTV prispevkov, je to popolnoma nesprejemljivo.

Poleg zamenjave uredništva, smo sami mnenja, da je potrebno onemogočiti komentiranje na članke s tematiko, ki spodbuja pisanje sovražnega govora.

Upamo, da bodo ta naš članek na kulturnem ministrstvu in v programskem svetu RTV Slovenija prebrali in ustrezno ukrepali.

Ne vemo, kakšen kader se je zaredil na MMC RTV Slovenija, a očitno gre za kader, ki krši človekove pravice in spodbuja sovražni govor na zelo perfiden način.

Magistra Uroša Urbanijo bi bilo potrebno po našem mnenju zamenjati, ker je neprimeren za urednika enega najbolj vplivnih medijskih portalov v Sloveniji.

Sami namreč opažamo, da MMC RTV Slovenija ideološko močno podpira najbolj primitivne nauke katoliške cerkve skozi dopuščanje sovražnih komentarjev.

Malo smo se pozanimali o Urošu Urbaniji. Ta človek je napisal magistrsko delo o Urošu Japlju, slovenskemu duhovniškemu pisatelju, popolnoma vpetemu slovensko katoliško cerkev.

Sicer naj še povemo, da so Uroša Urbanijo na mesto glavnega urednika spletnega portala RTV Slovenija postavili desničarski krogi blizu desnici in slovenski katoliški cerkvi še v času nekdanjega spornega direktorja Antona Guzeja.

Na podlagi teh informacij nam je postalo kristalno jasno, zakaj se podpira sovražni govor do posameznih skupin na spletnem portalu RTV Slovenija v delu, namenjenem za komentarje.

Še bolj nesprejemljivo je pa dejstvo, da vso to svinjarijo na spletnemu portalu RTV Slovenija dopušča Majda Širca, ki se je tako hvalila s svojo skrbjo za človekove pravice.

Naj še povemo, da je bil Uroš Urbanija izbran za glavnega urednika v nasprotju z voljo novinarjev. To je bila ena desničarska politična nastavitev, vsi pa dobro vemo, kako klientelistično nastavlja ljudi slovenska politična desnica (predvsem SDS in NSI).

Upamo, da se bodo na RTV Slovenija zgodile spremembe ali pa da se vsaj popolnoma spornemu glavnemu uredniku MMC RTV Slovenija dopove, da sovražni govor na njegovem portalu ni sprejemljiv, niti v predelu komentarjev, ki se zlorabljajo. Opazili smo namreč tudi komentatorski inženiring na istem portalu.



Značke prispevka: ,

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Opomba. Ta članek smo pred letom dni napisali zaradi močne homofobne retorike, ki je obstajala v komentarjih na članke na RTV Slovenija, predvsem v povezavi z afero bulmastifi in sprejemanjem družinskega zakonika. Napadena je bila predvsem skupina istospolno usmerjenih oseb in pa stranka LDS.

    Gledano z današnje perspektive, zamenjava odgovornega urednika sicer ni potrebna, bi bilo pa prav, da se najhujše oblike nestrpnosti dosledno brišejo.

    Še posebej zavržni so bili komentarji, ki so stranki LDS in istospolno usmerjenim očitali tudi povezanost s pedofilijo in zoofilijo, geje pa označevali za potrebne zdravljenja, kar je seveda čisti nonsens, ki ne vzdrži realne presoje. Še posebej je bila napadana tedanja notranja ministrica Katarina Kresal in njen življenjski sopotnik, odvetnik Miro Senica, ki sta bila deležna šokantnih očitkov in zmerljivk. Primeri sovražnosti pa so bili prisotni tudi v nekaterih drugih tematskih člankih.

Odgovorite