torek, 12.oktober.2010 - 16:54

Primer Elikan – Janković: Novinarska profesionalna deformacija je velika nadležnost

Novinarji si morajo priznati, da znajo biti pri opravljanju svojega poklica nadležni kot mušice. To pač sodi v novinarski posel, ki je zato stresen zanje in za tiste, katere obravnavajo, sploh če jih obravnavajo z negativnega vidika.

 

Čeprav so bile besede sina ljubljanskega župana Zorana Jankovića, Jureta Jankovića nekoliko neprimerne, jih je potrebno razumeti v kontekstu.

Več kot očitno je, da je Juretu Jankoviću prekipelo in je po vztrajanju novinarja Financ, Elkmana pri neprijetnih vprašanjih, popenil in povedal nekaj, kar ni bilo najbolj primerno.

No, ljudje s(m)o vzkipljivi, očitno od splošnega razpoloženja ali konkretne situacije različno reagirajo, včasih tudi burno. To ni nič nečloveškega. Malo je ljudi, ki je hladnih kot špricer v vseh okoliščinah. Ravno takšne ledene kocke pa so po pravici povedano zelo puste in nečloveške.

Pri novinarjih je znano, to si morajo novinarji priznati tudi sami, da znajo biti nadležni kot podrepne mušice, ki brenčijo okoli svojih žrtev in jih obletavajo na vseh koncih.

Zato ne preseneča, da komu kdaj to tudi prekipi.

Tako je prekipelo tudi Juretu Jankoviću.

Sami dogodka ne bi obravnavali tako prizadeto in burno kot ga obravnava novinarska srenja, ker je seveda jasno, da so bile besede Jureta Jankovića mišljene neresno.

No, dobro je, da se je Jure Janković opravičil.

Kar zadeva Elikana, je pa ta novinar glavni pri obravnavanju domnevnih nepravilnosti pri poslovanju podjetij sinov Zorana Jankovića, čigar poročanje ti vseskozi zavračajo kot neprimerno in škodoželjno.

No, sami dogodka ne bi jemali preveč resno, pa tudi drugi ga ne bi rabili.

Jure Janković se mogoče premalo zaveda, da je njegov oče pomembna politična osebnost in je zato celotna njegova družina bolj na očeh javnosti, dodatno pa mora tudi on bolj paziti, kako se bo pokazal pred njo. To je pač prekletstvo znanih ljudi.

Če strnemo. Iz dogodka sodeč je očitno le to, da gre Elikan Juretu Jankoviću očitno zelo na živce. 

Tu smo pa ponovno pri novinarski profesionalni deformaciji, to je nadležnosti.

Pa da ne bo pomote. Nismo niti za niti proti niti Juretu Jankoviću niti Jaki Elikanu. Povedali smo subjektivno mnenje, a z objektivnega stališča.

No. Jure Janković je lahko še zadovoljen. Na zahodu paparazzi znane osebnosti spremljajo na vsakem koraku in zato ti nimajo v javnosti nobene zasebnosti več. Tako je tudi z Britney Spears.

Britney Spears na udaru paparazzev

Finance:

Jure Janković: »Daj, ubij tega.«

Grožnje so nedopustne

Janković: Če so bile izrečene grožnje, je to narobe

Kresalova: Obsojam vsakršno nasilje

Jure Janković: Novinarju Elikanu se opravičujem

Janković: Sin je dojel, kakšne so posledice njegove izjave



Značke prispevka: ,

Odgovorite