nedelja, 17.oktober.2010 - 02:02

Lokalne volitve 2010: Rezultate so ljudje nagradili, …samocenzura…

 

Po določenem premoru tudi sami komentiramo izid lokalnih volitev. Volitve so pokazale nekaj značilnosti. In sicer določen padec popularnosti strank vladajoče koalicije, kar je bilo pričakovano zaradi gospodarske krize, čeprav je pa res, da na lokalnih volitvah že tradicionalno zbirno slavi SLS (Slovenija je pač pretežno ruralno okolje). Je pa res tudi to, da ljudje radi volijo nestrankarske liste.

Stranka SDS se sicer razglaša za zmagovalko lokalnih volitev, a očitno to vendarle ni. Dejstvo je, da ni uspela dobiti župana v nobenem večjem mestu, sploh pa ne v treh največjih.

V Ljubljani, Mariboru in Celju so po pričakovanju zmagali dosedanji župani. V Ljubljani je zmagal prepoznavni in zelo sposobni Zoran Janković. V Mariboru je zmagal tudi med levico izjemno priljubljeni Franc Kangler, v Celju pa seveda Bojan Šrot, ki svojo funkcijo sicer opravlja nepoklicno, a ljudje so z njim tako zadovoljni, da so mu dali že četrti županski mandat, kar je tudi prav.

Vsi ti ljudje so ljudje, ki so naredili zelo veliko za svoja mesta in so zato upravičeno ponovno zasedli svoje županske položaje kljub vsem kritikam in podtikanjem, ki so jih bili deležni (sploh prva dva omenjena, Šrot je bil bolj na udaru na preteklih lokalnih volitvah leta 2006, tokrat mu je bilo prizanešeno s podtikanji.).

Bistvo letošnjih volitev je bilo, da so v večini primerov stari župani dobili še en mandat, kar pomeni, da jim ljudstvo zaupa.

Vendar. To se ni zgodilo povsod. Ponekod so župani postali nepriljubljeni. Za ponazoritev bomo podali primer …SAMOCENZURA (Opomba: Precejšnji del tega članka smo se odločili samocenzurirati. Razlogi so interne narave.)

Pri volitvah se je pokazalo, da na lokalnih volitvah ljudje volijo ljudi glede na njihove osebnostne značilnosti, rezultate in pošten izgled nagradijo, …samocenzura. Nagrade so prejeli župani Ljubljane, Maribora in Celja, ki so pokazali veliko rezultatov v svojem mandatu, …samocenzura.



Značke prispevka:

Odgovorite