ponedeljek, 25.oktober.2010 - 07:46

V Novem mestu je županski položaj ohranil Alojzij Muhič

V drugem krogu volitev je v Novem mestu zmagal obstoječi župan Alojzij Muhič. Sami smo nad rezultatom volitev zadovoljni. Je pa res, da bo moral Alojzij Muhič premisliti o prejšnjem mandatu in se popraviti tam, kjer morda ni blestel, če smo zelo blagi. Upamo, da bodo leve stranke kljub preteklim zameram dale podporo Muhiču, saj je zelo kompatibilen tudi z levico.  

 

Rezultate volitev v Novem mestu si oglejte tukaj.

V prvem krogu županskih volitev je bila kampanja precej ostra. Volitve so boj, v okviru katerega pada tudi precej nizkih udarcev. To ni nič nenavadnega in je razumljivo.

V prvem krogu so se drugemu krogu najbolj približali kar štirje županski kandidati. Obstoječi Alojzij Muhič (ki je sicer kandidiral pretežno s podporo nekaterih desnih strank, a ne smemo pozabiti, da so ga na prejšnjih volitvah podprle leve stranke), SDS-ov Bojan Kekec, direktor Komunale Novo mesto, potem Gregor Macedoni, ki je dobil kar presenetljivo visoko podporo, a ne zadostno za drugi krog, in pa kandidatka levice Darja Kramar Zupan, direktorica Zdravstvenega doma Novo mesto, ki ji prav tako ni uspel preboj v drugi krog.

Volilna kampanja v drugem krogu ni bila prav nič ostra. Bila je mlačna. Tudi plakatov ni bilo veliko. Sicer so po našem občutku prevladovali plakati SDS-ovega kandidata, medtem ko je imel župan Muhič skromnejšo “plakatno kampanjo”. Kljub temu je ohranil županski položaj.

Naj povemo, da smo sami zadovoljni z izidom drugega kroga volitev.

Še ena pripomba. Nekateri so stranki SD zamerili, da je v drugem krogu volitev podprla Alojzija Muhiča, češ da ga je v prvem močno kritizirala.

Ti očitki so neumni. Namreč. V prvem krogu je SD imela svojega kandidata za župana (katerega je podpirala), ko je ta izpadel, je logično, da je pač med dvema izbirama preprosto izbrala enega, to je Muhiča. Tu je potrebno gledati situacijo. Če imaš svojega kandidata, ga razumljivo podpiraš, ko se situacija spremeni, pa moraš zadeve ponovno pretehtati.

Naj povemo, da je bilo obnašanje stranke SD v Novem mestu od strank levice še najbolj primerno. Recimo LDS in Zares nista dala podpore Alojziju Muhiču in se nista opredelila o tem, kdo bo dobil podporo.

Ker je več kot očitno, da SDS ne uživa podpore dveh liberalnih strank, bi bilo normalno, da volivce ti stranki pozoveta, naj podprejo Muhiča. Ampak gre za neke notranje spore, katere sami dokaj poznamo. Prišlo je do izstopov strank iz Muhičeve koalicije, nekaterih ljudi pa celo iz Muhičeve Zveze za Dolenjsko. Očitno nekateri niso mogli preseči osebnih zamer in so zato odrekli podporo Muhiču, kar ni prav.

Tudi, če so bili za Kramarjevo v prvem krogu, to še ne pomeni, da ne bi mogli biti za Muhiča v drugem. Niso premislili nove situacije in so zato vztrajali na starem, kar ni prav. Nad tem bi se lahko tako v novomeškem Zaresu kot v novomeškem LDS-u zamislili. Upamo, da so sposobni novega sodelovanja z Muhičem, ne pa da bodo kuhali mulo še vedno, tudi sedaj, ko je izvoljen za župana.

No, sami v predvolilni kampanji Muhiča nismo obravnavali, ker se nam ni zdel nek sporen kandidat. Je pa res, da smo pred nekaj meseci kritizirali Muhičevo politiko, sploh njegovo pretirano osredotočenost zgolj na eno problematiko (romsko problematiko), zaradi česar je trpelo (zastalo) vse drugo v občini. Naj povemo, da je po teh naših opozorilih, verjetno ne ravno zaradi tega (ali pač) Muhič res začel preusmerjati pozornost tudi na kaj drugega in se je popravil glede tega.

Tudi zgledi iz občin Ljubljana, Celje, Maribor, kažejo na to, da je potrebno zagotavljati razvoj, ne pa se osredotočiti samo na en problem, kot se je svoj čas Muhič.

Gospod Miran Potrč je povedal, da se je Muhič iz prejšnjega mandata lahko kaj naučil na svojih napakah. Tudi sami tako mislimo in če je temu res tako, lahko v drugem mandatu Muhič dejansko postane zelo dober župan.

Glede na to, da je iz Birčne vasi, iz ruralnega dela novomeške občine, pa upamo, da bo malo več pozornosti posvetil tudi urbanemu delu Novega mesta, ki je v volilnih listinah zavedeno v volilni enoti 6 skozi 2. V prejšnjem mandatu je bilo na urbano mestno jedro Novega mesta kar nekoliko pozabljeno, kar pa ni dobro.

Mestne občine namreč morajo skrbeti za svoj urbani del, drugače ni smisla, da so zavedene kot mestne občine.

Gospodu Muhiču želimo veliko sreče pri novem županskem mandatu, določene stvari pa naj spremeni, naj naredi neko kritično presojo prejšnjega mandata in posluša tudi kritična mnenja, ki so se pojavila. Le tako bo lahko popravil morebitne slabosti.

Drugi (SD, ki je Muhiču podporo že podal, sploh pa LDS in Zares) bi pa lahko premislili o tem, da Muhiču dajo podporo kljub osebnim zameram. Prav tako je Muhič precej kompatibilen tudi z levico.

Upamo, da bodo na levici premislili. Ponavljamo. Alojzij Muhič je zelo kompatibilen tudi z levico (glede na prejšnje volitve), zato novo sodelovanje z njim ne bi smelo predstavljati težave. Prišel je novi mandat, čas je za nova sodelovanja (v smislu nova sodelovanja istih ljudi). Tako, da bi lahko tudi stranke levice Muhiču ponudile roko podpore. SD jo je že, LDS in Zares pa bi jo lahko tudi.



Značke prispevka:

Odgovorite