sobota, 6.november.2010 - 05:19

Klemen Grošelj postal prvi nadzornik Pošte Slovenije

Gospodarska ministrica je zaradi izgube zaupanja zamenjala stari nadzorni svet Pošte Slovenije.

 

Nadzorni svet Pošte Slovenije je spremenjen. Razlog je nepravilno izplačevanje plač vodstvenim delavcem tega podjetja. Ker stari nadzorni svet glede tega ni naredil nič, je izgubil zaupanje lastnika, to je Republike Slovenije, katero zastopa Vlada Republike Slovenije (ministrstvo za gospodarstvo). Ministrstvo za gospodarstvo je zamenjalo stare nadzornike (Vojko Čok, Darinka Virant, Peter Kukovica, Drago Bahun) ostala sta le predstavnika delavcev.

Novi nadzorni svet je sedaj sestavljen iz naslednjih oseb:

Klemen Grošelj

Mojca Golc Goropečnik

Barbara Gorjup

Miloš Senčur

in še dva stara

Bernarda Keše

Božidar Pograjc

Ali bo zamenjavi nadzornega sveta sledila tudi zamenjava direktorja Aleša Hauca, je odvisno od novega nadzornega sveta.

Alešu Haucu je sicer nov petletni mandat omogočil nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik. Hauc sodi v skupino vplivnih mariborskih gospodarstvenikov, ki jih obvladuje desnica in lokalni lobiji. Nekateri so Mateju Lahovniku zamerili, da je vpleten v severovzhodne lobije (med katere sodi tudi zloglasna mariborska gospodarska hobotnica).

Aleš Hauc bo, če ne bo zamenjan, moral odslej veliko bolj paziti, da njegovo delovanje ne bo politično motivirano (v prid slovenske desnice) in da Pošta Slovenije res predstavlja javni servis za vse državljane, iz katerega se bo morala politika umakniti, kar se doslej ni, saj so poslovalnice Pošte Slovenije postale prave male utrdbe prodesne politične propagande.

Večer: Klemen Grošelj na čelu nadzornikov Pošte Slovenije

No, ob tem lahko dodamo še zanimivo informacijo, da veliko slovenskih podjetij v večinski ali delni državni lasti, ni pravilno izplačevalo plač vodilnim delavcem. Darja Radič in Borut Pahor sta se strinjala, da je potrebno zamenjati nekaj nadzornih svetov gospodarskih družb, da jim ne bi bilo potrebno zamenjati vseh. Zamenjalo bi se nekaj nadzornih svetov za zgled drugim. Po zamenjavi nekaj nadzornih svetov, so druga podjetja v državni lasti, ki so prav tako nepravilno obračunavala plače, mrzlično začela usklajevati plače vodilnih v skladu z Lahovnikovim zakonom, ki predvideva, da je lahko plača predsednika uprave petkratnik povprečne plače zaposlenih v podjetju. V državnih podjetjih naj bi bilo namreč hudo spornih kar tretjina plač vodilnih delavcev, plače naj bi bile sporne v vsaj 70 0d 220 podjetij.



Značke prispevka: ,

Odgovorite