torek, 23.november.2010 - 11:36

Dolenjski Romi iz Žabjaka se borijo proti pregonu, ki ga želi izvesti proSDS-ovska regionalna iniciativa

Znani SDS-ovec in predsednik regionalne iniciatve za ureditev romskega vprašanja (gre za zasebno društvo) Silvo Mesojedec jo je dobil z lopato po nogi in s pestjo po glavi

 

Dolenjski Romi v Žabjaku so zelo zaskrbljeni zaradi obnašanja regionalne civilne iniciative za rešitev romskega vprašanja, katero vodi eden najbolj znanih SDS-ovcev Silvo Mesojedec. Člani iniciative, ki se je neuspešno potegovala za vstop v novomeški občinski svet na nedavnih lokalnih volitvah, se zavzemajo za to, da se poruši barake, v katerih živijo Romi, Romom pa prepreči naselitev na območju njihovih parcel. Svojih parcel nočejo prodati Romom, ampak drugim, saj nočejo širitve romskega naselja v Žabjaku.

Ko so se odpravili v romsko naselje, so podali svoje zahteve. Romi so bili čisto presunjeni nad civilno iniciativo.

Takoj po tiskovni konferenci so plastično pokazali, kaj si mislijo o Silvu Mesojedcu. Namreč. Silva Mesojedca so udarili s pestjo po glavi in z lopato po nogi, “praznih rok” pa ni ostala niti novinarka Žurnala, katere se je lotila neka Romkinja s svojimi golimi pestmi. Novinarka je bila nad napadom presenečena. A, roko na srce,  je po svoje sama izzvala napad Romkinje, katera jo je udarila v prsni koš. Namreč. Romkinja jo je udarila takrat, ko je novinarka želela s fotografskim aparatom posneti, kako Romi tolčejo Mesojedca z lopato. To pa Romkinji ni bilo niti najmanj všeč.

Tudi šolski minister Lukšič, ki je tudi predsednik vladne komisije za zaščito romske skupnosti, zna uporabljati lopato

 

Dolenjski list: Romi napadli Mesojedca z lopato

Radio Krka: Romi napadli Mesojedca in novinarje

Žurnal: Žabjak: ženska napadla našo novinarko

* * *

Podobno se dogaja Romom tudi v Beli krajini. Metliška županja iz vrst SD-ja namreč podpira izgon Romov, ki so se naselili v opuščeni vikend brez vode in elektrike v Bereči vasi, ki se nahaja v občini Metlika. 10-članska romska družina je prodala svoje imetje v občini Semič in se preselila na področje sosednje občine Metlika. Lokalni domačini Rome opozarjajo, naj se vrnejo, od koder so prišli. Pri tem jih spodbuja tudi metliška županja. A semiška županja pravi, da je romska družina prodala svoje imetje v občini Semič in je bilo le to že prodano naprej, tako da se 10-članska romska družina več ne more vrniti na staro domovanje. Metliška županja kot izgovor za preselitev omenja njeno skrb za dobrobit romske družine, češ da družina brez vode in elektrike ne sme živeti, zato jo je potrebno odstraniti iz zapuščene zidanice. 

Metliška županja in poslanka slovenskega parlamenta iz vrst stranke SD se strinja, da je potrebno romsko družino preseliti, saj da brez vode in elektrike družina ne sme živeti.

Delo: »Naj gredo nazaj, 
od koder so prišli«



Značke prispevka:

Odgovorite