sreda, 24.november.2010 - 07:25

Pedofilija pred cerkvijo?: V Škocjanu imajo na osrednjem mestu kip, ki deluje zelo pedofilsko

ŠOKANTNO: Osrednji kip v kraju Škocjan deluje zelo pedofilsko. Kot da bi predstavljal nek slavospev pedofiliji. Krajevne oblasti bi ga morale nemudoma spremeniti.

 

Rimsko-katoliška cerkev se sooča z obtožbami o pedofiliji. Na dan je prišlo na tisoče in tisoče zgodb o nadlegovanju otrok s strani katoliških duhovnikov.

Očitno je pedofilija precej zažrta v vrstah katoliških duhovnikov, zoper njo pa se bori tudi sam Vatikan kot center katoliške cerkve.

Ob številnih pedofilskih škandalih pa se je v Sloveniji zgodil še en zelo bizaren primer. In sicer. Gre za primer občine Škocjan.

Za boljše razumevanje tega primera je potrebno vedeti naslednje. Občino Škocjan je zadnjih 8 let vodil izrazito prokatoliški župan iz vrst SLS. Gre za človeka, ki je obseden s cerkvijo in družino ter otroci, nenazadnje je bil tudi ravnatelj škocjanske osnovne šole preden je postal župan. Sam ima pet otrok, kar je po našem mnenju odločno preveč za človeka, ki naj bi bil na vodilnem položaju. Takšna količina otrok po našem mnenju predstavlja oviro za uspešno vodenje, čeprav za tamkajšnje kraje, ki so precej za časom, takšna rodnost niti ni presenetljiva, sploh ne pri ljudeh, ki so pod strahovitim vplivom tamkajšnje katoliške cerkve. Že krog njegovih znancev in prijateljev kaže na dejstvo, da gre za ljudi, ki so zelo vpeti v tamkajšnjo cerkev, nekateri so tudi zelo bizarni (bizarna mešanica boemstva in ultrakonservatizma), kar zadeva njihovo življenje. Skoraj bi lahko rekli, da gre za neko ultrakonservativno, ultrakatoliško skupino ljudi, ki skorajda spominja na ameriške amiše, vendar vseeno ne v takšni hudi obliki, ampak kar zadeva nazore pa vsekakor.

Sicer so na zadnjih lokalnih volitvah nekdanjemu županu Škocjana bolj realni občani zamerili, da je v času njegovega županovanja razvoj občine Škocjan zastal. Občina naj bi v času njegovega županovanja močno zaostala za razvojem sosednje občine Šentjernej (katero tudi vodi župan iz vrst SLS, a je bolj napreden (stranka SLS je namreč precej šizofrena stranka, ki ima v svojih vrstah skrajno nazadnjaške ljudi kot tudi precej napredne), tudi zato, ker naj bi se občina Škocjan ukvarjala predvsem z nepomembnimi stvarmi, celoten poudarek naj bi dajala zgolj umetnosti, družini, cerkvi in otrokom, pozabila pa na razvoj, še razvojne investicije naj bi bile totalno zgrešene in neuporabne za večino občanov te občine. Lahko bi celo rekli, da je občina v času županovanja nekdanjega župana delovala zelo romsko. Občani so župana zaradi nerazvojne politike občine v njegovem mandatu močno kaznovali, saj je na lokalnih volitvah čisto pogorel, čeprav se je njegov protikandidat v volitve vključil zelo pozno in zato morda tudi malce nepripravljeno, a vendarle je premočno premagal dosedanjega župana, kar je bil jasen pokazatelj nezadovoljstva občanov z vodenjem občine do sedaj.

Sicer je znano, da katoliška cerkev močno zavira razvoj, občina Škocjan je, lahko bi rekli, tipičen kazalec slabega vpliva katoliške cerkve na razvoj nekega področja. Tam, kjer je prevelik vpliv cerkve, je razvoj na minimumu. To je splošno znano dejstvo, ki se vedno znova potrjuje. Primer občine Škocjan ni edini. Najbolj znan svetovni primer je recimo primer katoliške države Haiti. Ta država je res eklatanten primer zaostalosti, pogojene s slabim vplivom katoliške cerkve.

Ampak ne bomo govorili o tem, kako je katoliška cerkev velika cokla v razvoju. V tem članku se bomo osredotočili na kip, ki je bil v Škocjanu postavljen leta 2008, torej v času mandata nekdanjega župana. Kip sicer izgleda zanimivo in razkošno, vendar tudi zelo pedofilsko.

Gre za kip Ignaciju Knobleharju, misionarju katoliške cerkve, ki je deloval v Afriki, pomagal naj bi afriškim otrokom. Umrl je star komaj 32 let, čeprav na kipu deluje veliko starejše.

Kip že sedaj deluje zelo pedofilsko, prvotna zasnova kipa pa je delovala še bolj pedofilsko. Namreč. Kip naj bi bil dejansko vodnjak, iz področja srca Ignacija Knobleharja naj bi voda prek njegove roke padala na kip golega mladoletnega afriškega dečka pod njim. Skratka. Precej detestno, bi lahko rekli. Zelo pedofilsko. Sicer je obrazložitev kipa ta, da je na njem uprizorjeno, kako Ignacij Knoblehar krsti afriškega dečka. Škocjančani bi lahko izbrali tudi kakšen drug prizor. Sicer je kipar povedal, da so nekateri Škocjančani želeli ta prizor, kar je precej zaskrbljujoče. Res bi bilo dobro vedeti, kdo konkretno iz Škocjana je želel ravno ta prizor na kipu.   

Kot zanimivost lahko rečemo, da je kip Ignacija Knobleharja postavljen tako, da Knoblehar gleda na svojo rojstno hišo.

Še enkrat. Kip deluje zelo pedofilsko, vendar to ne preseneča, glede na to, kakšne sorte ljudje so ga postavili.

Tudi ta primer kaže, da niti ni tako presenetljivo, zakaj je stopnja pedofilije v katoliški cerkvi tako močna. Očitno gre za neko že bolestno “ljubezen” do mladoletnih otrok, ki že presega meje normalne ljubezni. To nenehno poudarjanje družine in otrok s strani katoliške cerkve očitno kot negativen učinek ima to, da se to poudarjanje sprevrže v obsedenost z otroci in nadalje v deviantno obnašanje do otrok.  

Sami bi na mestu Škocjančanov sporen kip spremenili. In sicer bi bodisi odstranili otroka iz kipa, bodisi ga oblekli. Namreč. Kip sedaj deluje skrajno pedofilsko. Po našem mnenju dosti pove o ljudeh, ki so ga postavili, ne glede na to, s kakšnimi besedami utemeljujejo ta kip. Vsi namreč iz kipa ne morejo razbrati, da gre zgolj za krst otroka in se jim zdi prizor nekoliko bizaren. Tudi s cerkvenega stališča je kip nekoliko nenavaden. To pa zato, ker naj bi Knoblehar med krstom otroka gledal v svojo rodno hišo. To bi lahko simboliziralo dejstvo, da je kljub odsotnosti iz domačega kraja v daljnji Afriki še vedno mislil na svoj dom. Sicer vse lepo in prav, vendar prizor je še vedno neprimeren. Prizor krsta sicer dokazuje, da je kip cerkven. Da pa je kip res totalno cerkven, pa priča že članek v katoliški reviji Družina, na katerem je tudi pomenljiva slika.

Vedeti je potrebno, da je katoliška cerkev polna pedofilskih zlorab otrok, zato bi morala katoliška cerkev več pozornosti posvečati tudi temu, da katoliške uprizoritve ne zbujajo občutka pedofilije. Pri tem kipu tega ni moč opaziti. Kip namreč deluje precej neprimerno, še posebej neprimerno za postavitev na osrednje mesto v glavnem kraju neke občine.

Naj na tem mestu opozorimo na strokovni posvet o zaščiti otrok pred spolnimi zlorabami, ki sta ga organizirala slovenska policija in ministrstvo za notranje zadeve v sodelovanju s še nekaj drugih inštitucij, ki obravnavajo spolno zlorabo otrok.

MNZ: Boj proti spolnim zlorabam otrok zahteva interdisciplinaren pristop – strokovni posvet



Značke prispevka:

Odgovorite